«Українська мова є мовою, якою потрібно послуговуватися в усіх сферах життя», — Фаріон

0
-5
«Українська мова є мовою, якою потрібно послуговуватися в усіх сферах життя», — Фаріон
Українців, які не володіють державною мовою, потрібно карати і змушувати її вчити.

Про це сказала мовознавець, політичний діяч Ірина Фаріон в ефірі ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" 21 грудня, - пише ІА Конкурент.

Ірина Фаріон наголосила, що є 10-та стаття Конституції України, є два рішення Конституційного суду, в яких чітко визначено, що українська мова є мовою, якою потрібно послуговуватися в абслютно всіх сферах життя. Особливо, коли ці сфери життя публічні.

"Про що ми, власне, сперечаємося? Про аксіоматичні речі? Кого ми виправдовуємо? Тих людей, які за 27 років не вивчили української мови? Вони мають проблеми з розумом? То хай вчаться!" – заявила політик.

На її думку, потрібно змусити українців вчити державну мову.

"Вони живуть на нашій землі святій, їдять наш хліб і, виявляється, вони дотепер не можуть вивчити нашої мови... Що поганого, коли змушує закон? У нас є закон, а закон люди не виконуть. Карати треба – тоді все буде прекрасно", – переконана Фаріон.

Натомість головний редактор інтернет-видання "Перший" Юрій Ричук не поділяє таку думку і вважає, що українців потрібно стимулювати вчити мову, а не карати їх за те, що вони нею не володіють.

"Потрібно людей поставити в такі умови, аби вони хотіли вчити цю мову. Хотіли, а не думали про те, що, якщо її не вивчити, їх оштрафують або посадять в тюрму... Потрібно шукати речі, які переконають людей захотіти вчити українську мову", – зауважив він.

Але Ірина Фаріон категорично не погоджується з такою позицією.

"Ми вже 27 років створюємо для них умови і в результаті створили умови війни. Війна зайшла туди, де української мови не було. Війна почалася саме з Криму, тому що в Криму була одна гімназія (україномовна, – "К."), де була черга людей, щоби в цій гімназії вчитися. Це ми не створили умов для українців у своїй державі, а весь час створюємо умови для чужинців. У цьому полягає наша психологічна проблема", – сказала політик.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні