«Мова в освіті повинна бути винятково державною, інакше ми не будемо мати державу Україну», – Ірина Фаріон

0
-1
 «Мова в освіті повинна бути винятково державною, інакше ми не будемо мати державу Україну», – Ірина Фаріон
Ірина Фаріон назвала новий мовний законопроект 5670-д вкраденим.

Про це йшлося в ефірі ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE", – пише ІА Конкурент.

Зі слів Ірини Фаріон, законопроект про мову № 5670-д вкрали із закону № 5669, який зареєстрували народні депутати України від ВО «Свобода» 19 січня 2017 року.

"Цей вкрадений закон отримав назву № 5670, який був зареєстрований пообіді в той самий день. А ми закон свій зареєстрували зранку", – зауважила політик.

Також Ірина Фаріон розповіла, що є ще один закон – 5655 – авторства Ярослава Лисюка та Ігоря Васюника.

"Це дуже добрий закон", – зазначила мовознавець.

Закон № 5669, зі слів політика, вперше був зареєстрований 10 січня 2012 року. В той час Верховній Раді його реєстрували тодішні опозиційні фракції – ВО "Свобода", "Батьківщина" та "Удар" з метою скасувати так званий "закон Ківалова-Колесніченка", який дозволяв вільно впроваджувати регіональні мови (переважно російську) в роботі місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, у державних і комунальних навчальних закладах, а також інших сферах суспільного життя.

"Закон Ківалова-Колесніченка – це насправді закон Путіна... Це не є закон авторства українців. Звісно, що це агенти Москви... Цей закон треба було скасовувати", – розповіла політик.

Тому 23 лютого 2014 року 232 народних депутати цей закон скасували.

Ірина Фаріон зазначила, що закон № 5670-д є спотвореним варіантом закону № 5669. Зокрема йдеться про 17 статтю, яка стосується мови в освіті.

"Мова в освіті повинна бути винятково державною, інакше ми не будемо мати державу Україну, інакше завжди на території Ураїни будуть битися різні держави. Зараз на території України б'ється з Україною не тільки Росія – з Україною б'ється Угорщина на Закарпатті, на Україну відкривають писок навіть румуни, на Україну чегають навіть поляки. Вони всі товчуться на нашому територіальному і в мовному питанні зокрема", – зауважила вона.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні