Депутати ще визначаються, чи робити в Луцьку платне навчання для приїжджих

1
1
Депутати ще визначаються, чи робити в Луцьку платне навчання для приїжджих
На сесії міської ради розглянуть питання про встановлення оплати за освітні послуги шкіл і садочків Луцька для дітей з інших населених пунктів.

Згідно з проектом рішення, за освітні послуги садочків і шкіл батьки, діти яких не зареєстровані в Луцьку, змушені будуть платити у випадку, якщо не буде укладено відповідний договір із громадою, де проживає дитина.

Видання "Волинь24" поспілкувалося з представниками різних фракцій міської ради, щоб дізнатися їхню думку з приводу такої ідеї.

Депутат міськради від найбільшої за кількістю фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Юлія Дацюк зазначила, що перед тим, як голосувати, необхідно вникнути в суть питання.

«Якщо ми подивимось, що у нас є черги для місцевих, саме для лучан, то можна розглядати введення оплати для дітей з тих прилеглих сіл, які є біля нас», – вважає Юлія Дацюк. Втім, на сьогодні чітко сказати, як голосуватиме, вона ще не готова, адже, каже, ще не встигла вивчити це питання.

А ось голова фракції ВО «Свобода» у Луцькій міській раді Микола Федік вважає, що це питання має врегульовуватися на рівні бюджетних відносин Луцька з іншими містами, але ніяк не за рахунок батьків.

«В Луцьку вже таке практикувалося, що сільські ради давали грошову компенсацію за такі речі», – нагадав Микола Федік.

Депутати фракції «Солідарність» поки що не готові коментувати згаданий проект рішення, адже порядок денний отримали тільки сьогодні і не встигли його вивчити.

Не розкриває своїх позицій перед сесією також і фракція ВО «Батьківщина».

«Ми на комісії підтримали цей проект», – зазначила депутат Майя Шостак. Втім, сама депутат ще не визначилася з власною позицією. Колега по фракції Майї Шостак – Андрій Козюра зазначив, також ще не вивчав це питання. Тож як голосуватиме фракція ВО «Батьківщина», стане зрозуміло тільки в ході сесії.

Депутат Луцької міської ради Микола Собуцький озвучив власну позицію, яка, за його словами, збігається із позицією фракції «Самопоміч» у міській раді.

«Я б рекомендував взагалі зняти цей проект рішення з розгляду. Оскільки, згідно з Конституцією, освіта в Україні безплатна. Крім того, всі працюючі люди платять податки, частина з яких йде на освіту», – вважає Микола Собуцький. Депутат заявляє, що фракція «Самопоміч» голосуватиме проти, а також буде відстоювати свою думку у сесійній залі.

Категорично проти такого рішення також депутат від фракції ПП «Громадський рух «Народний контроль» Анна Мовяк.
«Це порушує конституційні права дітей і, за фактом, є дискримінацією», – переконана Анна Мовяк. За її словами, фракція «Народного контролю» не підтримуватиме згаданий проект рішення.

На думку депутата, це питання має бути врегульовано між міської і сільськими радами, а стягувати плату з батьків – неприпустимо.

Тож, як бачимо, опозиційні сили в міській раді налаштовані проти рішення. Втім, чи вистачить у більшості голосів, аби зробити школи і дитсадки платними для дітей із прилеглих сіл, чи ж вдасться відшукати компроміс у згаданому питанні – стане зрозуміло тільки у сесійній залі.

Роман КОЛЮХОВ ("Волинь24")
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цим йо ло пам з БІЛЬШОСТІ Луцької МР залишилося ще недовго і вони все роблять щоб їх більше не переобрали. Якщо так ставити питання то потрібно й вернути податки до сільських рад на територіях яких проживають люди, щоб в тих селах було за які кошти школи зводити.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні