У Луцькому університеті говорили про українську мову

0
-2
У Луцькому університеті говорили про українську мову
Студенти Луцького національного технічного університету відзначили день української писемності та мови.

Про це повідомляє офіційний сайт університету.

День української писемності та мови щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

9 листопада з нагоди відзначення Дня української писемності та мови в читальному залі бібліотеки Луцького національного технічного університету відбувся урочистий захід, у якому взяли участь викладачі та студенти.

«Сьогоднішнє свято – День української писемності та мови – приурочене захисту рідного слова. А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора» - зауважила провідний бібліотекар Світлана Сакович.

Серед сучасних проблем української мови мовознавці називають збільшення кількості англіцизмів - слів, запозичених з англійської мови. Нові терміни витісняють з обігу українські слова. На думку мовних фахівців, таке засмічення мови формує у суспільстві "атмосферу тупості, безглуздя, несусвітності".

Згадували про мову і як про політичний інструмент, яким вороги України намагаються поділити нас, "роздрібнити на суржики".

Втім, говорили й про сильні сторони сучасної української мови. Адже її носії - мільйони українців по всьому світу. Тому українську можна почути від Далекого Сходу - до західних берегів Америки.

Доцент кафедри української та іноземної лінгвістики Наталія Шкляєва нагадала, що для кожного сотого мешканця планети українська мова є рідною.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – захід, що проводиться на Українському радіо до Дня української писемності та мови. Таку акцію було розпочато у 2000-му році. Кожного року в Україні та за її межами слухачі беруть участь у написанні диктанту. Популярність радіодиктанту щороку зростає.








Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні