Прощавай, субсидіє! Чи можуть інспектори копирсатися в особистих речах лучан?

3
4
Прощавай, субсидіє! Чи можуть інспектори копирсатися в особистих речах лучан?
Перед початком опалювального сезону до тих луцьких домовласників, які не мали права на субсидію, але подали документи на її отримання на розгляд комісії, завітали соціальні інспектори.

Не всім сподобалося, як це відбувалося.

Лучанка Світлана Токарська стверджує, що ревізію робили навіть в особистих речах:

«Інспектор прийшла зрання. Перевіряла, чи дійсно зі мною живуть неповнолітні діти. Оглядала шафу та всі полички».

Юрій Мельник стверджує, що соціальні інспектори перевіряли закордонні паспорти всіх членів родини.

«Всі паспорти перевірили. В акті описали, де і коли були куплені всі технічні пристрої», – каже лучанин.

На думку Сніжани Клімової, саме після візиту інспектора їй відмовили у субсидії:

«Про перевірку мене ніхто не попереджав. Інспектор наполягала, що телефонувала до мене, але пропущених викликів у мене не було. Поки я шукала паспорт, вона без дозволу оглядала дитячу кімнату, навіть дверей за собою не зачинила. Це був тиск на мене».

Заступник директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Клімук інформує, що скарг на роботу соціальних інспекторів не надходило:

«Для призначення житлових субсидій інспектор складає акт обстеження для підтвердження факту непроживання осіб та оцінює житлові умови за згодою особи. Напередодні соціальний інспектор телефонує до людини і домовляється про зустріч. Перевірка зазвичай здійснюється в першій половині дня. Часто буває, що громадяни домовляються про зустріч, але не відкривають дверей. Інспектор тоді залишає в дверях повідомлення про повторний акт обстеження. Інспектор повинен обов’язково показати посвідчення».

Чиновниця додає, що інспектор за згодою особи може переглянути її закордонний паспорт:

«При оформленні субсидії велику роль відіграє перетин кордону і перебування більш ніж 60 днів за межами України, оскільки тоді сім’я не має права на субсидію на загальних підставах. Для того, щоб унеможливити маніпуляції зі сторони громадян, інспектор може переглянути дані закордонного паспорту. Ці дані перевіряються через систему «Аркан» (система обміну інформацією з питань контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон. – ред.)».

Люди, які хочуть отримати допомогу від держави, повинні дотриматись всіх вимог, передбачених законодавством, підсумовує Вікторія Клімук.
Заступник директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Клімук
Заступник директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Клімук

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, адвокат Наталія Смолярчук зазначила, що підстав для огляду особистих речей для виявлення товарів на суму понад 50 тисяч гривень у державних соціальних інспекторів немає:

«Згідно з Положенням про порядок призначення житлових субсидій, житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо будь-хто із складу домогосподарства протягом 12 місяців без звернення здійснив купівлю товарів довгострокового вжитку на суму 50 тис. гривень. Можна припустити, що такі товари можуть бути і серед особистих речей. Проте Постановою НБУ №407 запроваджено ліміт на здійснення операцій з готівкою у розмірі 50 000 грн. Такими чином, операції з продажу товару вартістю понад 50 тисяч гривень здійснюються через банківські рахунки, при цьому клієнт буде ідентифікованим, тобто податкова служба обов’язково дізнається про цю операцію і матиме таку інформацію, яку надасть органам соціального захисту, що здійснюють призначення субсидії».

Адвокат також наголошує, що перевіряти закордонний паспорт державний соціальний інспектор не повинен:

«Для призначення житлових субсидій на запит структурних підрозділів з питань соціального захисту населення у п’ятиденний строк з дня його отримання подаються відомості про перетин державного кордону особами Держприкордонслужбою».
Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук
Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Нові субсидії: скільки доведеться платити волинянам за «комуналку»

У разі виникнення спірних ситуацій адвокати радять звертатися за допомогою до них. Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безплатно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Марія ПАВЛОВИЧ
Фото автора


Передрук заборонено.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ви що думали,соціалізм закінчився,комунізьм не настав,це тільки початок,виживуть сильніші...і ощадливіші.
Відповісти
Чому списки людей , які отримують субсидії, не оприлюднюють в громадах?
Відповісти
а в виходок інспектор не залізла, щоб перевірити, чим туди ходять ?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні