--> «Зупиняє пожежу іконою, замовляє корів від вовків»: історія волинської знахарки | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Зупиняє пожежу іконою, замовляє корів від вовків»: історія волинської знахарки

2
-1
«Зупиняє пожежу іконою, замовляє корів від вовків»: історія волинської знахарки
У селі Нові Червища Камінь-Каширського району живе жінка, яка діткам змовляє нічниці, викачує ляк, а ще вміє молитвами заговорювати корів від вовків.

Про це йдеться на сторінках газети "Вісник".

Ніна Солов'янчик не схожа на страшну знахарку з пронизливими очима. Звичайна приємна жінка, яка глядить внуків, і з обличчя її не сходить усмішка.

Знахарські вміння їй передала свекруха, яка померла 20 років тому. Вона всьому її навчала. Ніна бачила, як чоловікова мати допомагає. Потрібні молитви не записувала, а запам'ятала з першого разу. І незабаром хворі їхали вже до Ніни.

У неї стало виходити - болячки, які поробили чорні сили, відступали. Нінчиним батькам, які були дуже віруючими людьми, не подобалося, що їхня дочка займається знахарським ремеслом, вважали, що це великий гріх.

"А привезуть слабе дитя, воно кричить - мушу змовити нічниці. Тепер менше їздять, а раніше Камінь-Каширський, Любешів, із сусідніх сіл. Ой, Боже!" - пояснює жінка.

Ніна Солов'янчик на пальцях перераховує, що вміє робити: ляк та нічниці змовляє, зубний біль, ячмінь на очах, навіяне вітром, вроки, знімає підорву (коли людина підірвалася, піднімаючи щось важке), верет (вавки, що обсипають обличчя). Ці болячки забирає спеціальними молитвами. І усе робить навіть на відстані - по одежині.

Також волинянка вміє нашіптувати слова, щоб допомогти корові.

"Заговорюю, щоб коли вона згубиться чи відстане від стада, вовки не напали і не з'їли, щоб зосталася живою. Наприклад, гадюка вкусила за вим'я, то я воду заговорюю, потім тою водою змочують вим'я. Заговорюю спліч - коли корова сплечилася, так у нас кажуть на вивих. От що-що, а шукати не вмію ні людей ні худобу", - зізнається пані Ніна.

А ще Ніна Солов'янчик вміє зупинити пожежу, аби не розійшлася і не перекинулася на інші будівлі. Каже, що для цього підходить будь-яка ікона, яка є в хаті. Три рази, шість або дев'ять обходять дім з образом, приказуючи при цьому спеціальні молитви.

Жінка має 8 дітей, 17 онуків, та, на жаль, ніхто не хоче переймати її знання та вміння.

Фото ілюстративне.

Передрук заборонено.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І є ще ті хто в це вірить
Відповісти
можна декларацію з нею підписати?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні