Волинянам розповіли, як порахувати свою субсидію

1
-4
Волинянам розповіли, як порахувати свою субсидію
Волиняни можуть самостійно дізнатись про розмір своєї субсидії.

Якщо запитати середньостатистичного жителя Луцька, чи знає він про нові правила, з чого тепер складається субсидія, скільки треба платити за кожну послугу і за яких умов субсидію треба перерахувати, він відповість щось на кшталт: «Не знаю. Ось мені дали «папірець», де написано, скільки потрібно платити».
Спробуємо порахувати на реальному прикладі.

Читати також: Нові субсидії: скільки доведеться платити волинянам за «комуналку»

Припустимо, що сім’я – мама та син-студент – проживають в однокімнатній квартирі площею 30 кв. м та отримують субсидію. Дохід сім’ї – це 3010 грн зарплати мами та 1330 грн стипендія сина.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для одержувачів субсидії визначається таким чином:
1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
2) середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і таким чином визначається середньомісячний дохід на одну людину;
3) дохід на одну людину ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;
4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток обов'язкової плати за житлово-комунальні послуги;
5) субсидія – різниця між місячним розміром плати за житлово-комунальні послуги і обов'язковою часткою плати.

Рахуємо за формулою:
1. Зарплата та стипендія становить 3010 і 1330 грн відповідно. Отже, сукупний дохід домогосподарства – 4340 грн.
2. 4340:2 = 2170 грн – середньомісячний дохід на одну людину
3. 2170:1770 (прожитковий мінімум на дату нарахування субсидії) = 1,226
4. 1,226:2х0,15 = 0,09195, тобто частка оплати за житлово-комунальні послуги повинна складати 9,1 відсотка від доходів домогосподарства.
У підсумку 4340х0,09195=399,063 грн – саме скільки повинна щомісяця платити сім’я за комунальні послуги. Все, що вище цієї суми, повинна покрити субсидія.

Але більшість українців, які отримують субсидію, не перевіряють самостійно, чи правильно їм нарахували субсидію в Департаменті соцзахисту. Переважно сім’ї просто отримують платіжки щомісяця і платять по рахункам, не намагаючись навіть розбираючись, як саме була нарахована субсидія. Один з основних аргументів – на це доведеться витратити багато часу та відстояти чергу у соцзахисті.

Для розрахунку субсидії можна скористуватися кількома сервісами. Один з них — розробка Міністерства соціальної політики. Також можна скористатися калькулятором на сайті teplo.gov.ua. Він дозволяє онлайн ввести дані своєї родини (середньомісячний дохід, чисельність зареєстрованих осіб та інші відомості) і дізнатися, скільки становитимуть комунальні витрати у разі оформлення субсидії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в управлінні соціальної обдираловки вам багато чого розкажуть такого, що ні на які вуха не налазить
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні