У 2019 році зарплата українських військовослужбовців зросте на третину

0
0
У 2019 році зарплата українських військовослужбовців зросте на третину
З наступного року зарплату українським військовим планують підняти щонайменше на 30%. Збільшення грошових виплат в армії вже заклали в проекті державного бюджету на 2019 рік.

Про це розповів народний депутат України Ігор Лапін.

Молодші сержанти і командири, які служать у тилу, до 2017 року отримували приблизно 3 тисячі гривень, нині – 8 тисяч. Зарплата тих, хто проходить службу в зоні проведення операції об’єднаних сил (ООС), зросла з 4-х до майже 12 тисяч гривень.

Українські лейтенанти заробляють 9,5 тисячі, а ті, хто в зоні бойових дій, – 15 тисяч гривень. Капітани і командири рот у 2018 році отримують по 11 тисяч гривень. Ті ж, хто служить в зоні ООС, отримують по 18,3 тисячі гривень.

Офіцери вищого рангу, тобто підполковники, які в тилу, отримують 13 тисяч гривень, а їхні колеги в зоні бойових дій отримують 21 тисячу гривень. Полковники, які не проходять службу в ООС, отримують 16 тисяч, а ті, хто в зоні бойових дій, – 25,5 тисячі гривень.

Мало це чи багато?

Все пізнається в порівнянні. За словами Ігоря Лапіна, у 2014 році командир, який виконував бойові завдання в Луганській області, за шість місяців служби отримав 936 гривень та декілька копійок, сьогодні ж командир на аналогічній посаді отримує 18 тисяч гривень за місяць.

«У 2014 році, коли я прийшов воювати добровольцем в батальйон «Айдар», був командиром штурмової роти, де безпосередньо виконували всі бойові завдання зі штурму в Луганській області. За 6 місяців служби, до того, як я потрапив у Верховну Раду, отримав 936 гривень і декілька копійок. Далі можна вже нічого і не говорити. Це за 2014 рік. Якщо сьогодні командир аналогічної чи іншої роти в зоні проведення операції об’єднаних сил отримує 18 тисяч, то давайте ми тоді будемо множити», – сказав народний депутат.

За прогнозами Кабінету Міністрів, у 2019 році на сектор безпеки і оборони України буде спрямовано майже 200 мільярдів гривень – тобто не менш ніж 5% від валового внутрішнього продукту (ВВП).

«П’ять відсотків ВВП – це загальноприйняті стандарти НАТО, якщо ми говоримо сьогодні про силовий блок та загальну національну безпеку в країні. Якщо ж ми говоримо про Збройні сили в контексті фінансування науково-технічного потенціалу, то я вважаю, що він недостатній, тому що майбутні війни не будуть «війна солдата проти солдата», наступні війни – це війни технологій». Звичайно, маючи війну, фінансування завжди буде недостатньо», – коментує Ігор Лапін.

Водночас нардеп зазначає: для того, щоб не було відтоку особового складу, можливо, ще потрібно збільшувати заробітні плати в армії, хоча відтік особового складу не завжди пов’язаний з грошима, ще є поняття ставлення до солдата і офіцера.

«Тим не менше, якщо ми збираємося перетворювати армію з «совкової» на сучасну, звичайно, потрібно додавати фінансування», – каже Ігор Лапін.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні