Волинський козак показав старовинну ікону Покрови

2
16
Волинський козак показав старовинну ікону Покрови
Колишній редактор Іваничівської районної газети «Колос» і засновник першого на Волині товариства Українського козацтва Микола Пасаман показав старовинну ікону Покрови Пресвятої Богородиці над Почаївською лаврою.

Фото образу він розмістив на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«Ікону Покрови Пресвятої Богородиці над Почаївською лаврою я пам’ятаю, скільки себе пам’ятаю», – пише автор допису.

Цікава історія цього образу.

«Дід Данило купив її ще за Польщі, вставив у власноруч зроблену рамку, у тій рамці вона у сільській хатині пережила перших совєтів, німців, других совєтів, до мене перейшла від діда Данила на зламі епох – у час становлення Української Незалежності».

Під цією іконою, яка висіла у редакторському кабінеті автора в Іваничах, народжувалося перше на Волині товариство Українського козацтва на чолі з отаманом Миколою Пасаманом.

До речі, це саме з його ініціативи тепер щороку в урочищі Прощаниця в лісі поблизу сіл Милятин і Завидів на свято «весняного» Миколи вшановують козаків і вояків УПА, які тут загинули і поховані.

«Ця ікона Пресвятої Богородиці була Покровителькою усіх козацьких справ товариства під проводом сотника, полковника, генерал-хорунжого Українського козацтва Миколи Пасамана від початку дев’яностих років минулого століття через Помаранчеву революцію до Революції гідності, до часу, коли сивий отаман разом з іконою в старій рамі сам сивим дідом оселився в сільській хаті на тому ж дворищі, що і дідова хата стояла», – пише Микола Пасаман про себе в третій особі.

Відтак він привітав усіх побратимів з Днем Українського козацтва.

«Стаючи щоранку до молитви перед домашнім іконостасом, я прошу Пресвятої Богородиці захистити Своїм Омофором молодих наших колишніх вихованців, козаків за суттю і ратною справою своєю, які зі зброєю в руках боронять східні рубежі держави від новітньої орди.

З Днем захисника України, сини і доньки неньки-України!

З Великими Святами, друзі-співвітчизники!», – закінчив допис Микола Пасаман.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
16

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чи має старий полковник у хаті картину Мамая?
Відповісти
А на лоб вчепити погони із зірками " полковнику" слабо???
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні