Як виглядає «сміттєва реформа» у Луцьку. ФОТО

3
2
Як виглядає «сміттєва реформа» у Луцьку. ФОТО
У Луцьку встановили перші контейнери для роздільного збору сміття.

Розпочали сміттєву реформу у місті із мікрорайону ЛПЗ, пише «Перший».

Тепер тут у місцях збору сміття стоїть три види контейнерів – для сухих відходів (папір, скло, одяг, взуття, метал, посуд тощо) для вологих відходів (залишки їжі, засоби гігієни, рослини) і для пластику.

Про те, що у Луцьку сортуватимуть відходи, у міській раді вперше заговорили у лютому 2018 року. Спочатку старт реформи планували на 1 червня, потім відтермінували його до 1 серпня. Врешті перші контейнери, де позначили, що куди викидати, з’явились 5 вересня.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад розповів: комунальники наразі спостерігають, наскільки швидко заповнюються контейнери, щоб згодом спланувати графіки вивозу сміття.

«Надіюсь, що сортують. Для сортування все зроблено, а як буде надалі – будемо дивитись. Найближчим часом ті контейнери, які були придбані за кошти краю Ліппе, будемо встановлювати в районі 11-го жеку. Це 40-й та 33-й мікрорайони.» – повідомив чиновник.

Як жителі сортують сміття у цій частині міста, перевіряли журналісти.

Лучанин Василь запевнив, що про сортування знає і правил дотримується. «Раніше біля будинку було два контейнери для сміття, а близько місяця тому їх відповідно промаркували. І встановили третій – для пластику» – розповів він.

«А скільки в мене того сміття? В мене його нема. Жменька. Отакий мішечок маленький. А якщо є лушпиння від картоплі, то я кидаю його у вологі відходи як тут написано», – каже мешканка району ЛПЗ Ніна.

Втім, ознаки сортування видно не скрізь. У більшості контейнерів суха фракція впереміш із вологою. Пластикові пляшки викидають у всі контейнери.

На різних частинах вулиці Даньшина можна побачити марковані, немарковані та індивідуальні контейнери для збору сміття. Є також стихійні сміттєзвалища.

Директор департаменту ЖКГ Юрій Крась розповів, що ігнорування вимог до сортування відходів ускладнюватиме роботу комунальників.

«Зараз все тільки запускається. Це пробний період, щоб люди вчилися сортувати. Триває роз’яснювальна робота. Чим чистіше буде сміття, тим легше його буде відсортувати на сортувальній станції. Треба, щоб люди розділяли сміття, як належить», – сказав посадовець.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поки не будуть штрафувати, доти совки будуть смітити і не сортувати.
Відповісти
В мене таке враження, що громадяни міста живуть тільки в багатоповерхівках і хрущовках. Там на подвір"ях стоять рядами смітники, плащадки під тими смітниками благоустроєні. А вприватному секторі це жах.Чотири смітники на величезний район, мало того сміття туди звозять з прилеглих сіл. Ну люди ж в приватному секторі так само платять податкі і це такі ж люди. Плюс до всього вони прибирають самі свою вулицю. Ну не можна ж так
Відповісти
для наших “дебілів” контейнери потрібно було б хоч різного кольору зробити, а то ті плакатики, як в принципі і все інше, до одного містя! Бидло не розумне....
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні