Чому у лікарів нерозбірливий почерк

2
6
Чому у лікарів нерозбірливий почерк
Тисячі лікарських помилок трапляються у світі через нерозбірливий запис назви чи дозування лікарського препарату, коли їх пишуть від руки медичні працівники. Уляна Супрун, виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України пояснила, чому лікарський почерк нерозбірливий і чим це шкодить.

Про це вона розповіла на своїй сторінці у Фейсбуці.

Майже півтора мільйона пацієнтів щороку травмуються саме через неправильне трактування лікарського почерку. Більше того, такі помилки можуть мати летальні наслідки. Крім втрат для здоров’я, це і великі гроші для самої системи. Так додаткові медичні витрати на лікування травм, які виникли через невірне дозування ліків, становлять $3,5 млрд. на рік, зазначає посадовиця.

Основна причина нерозбірливого почерку лікарів, на її думку, – кількість писанини та темпи, в якому вони зазвичай працюють. Існують різні вимоги щодо документів, заповнення журналів, виписок та багато інших папірців. Зокрема, медики змушені писати дуже швидко в пікові години навантаження або ж почерк може ставати нерозбірливим через втому.

Супрун нагадала, що форми письмової документації – застарілий формат ведення записів. Нині світ переходить на електронні записи в системі охорони здоров’я.

Перейти до такої системи намагається і Україна. Зокрема ще в березні набрав чинності наказ МОЗ № 157, який скасовує необхідність заповнення від руки цілої низки різних талонів та журналів з медичними записами, які не мали жодної практичної необхідності.

За словами Супрун, електронна система охорони здоров’я – обов’язкова вимога НСЗУ Національна служба здоров’я України для укладання договорів з медзакладами, які надають первинну медичну допомогу. До неї вже підключилися 24 тисячі лікарів.
Теги: медицина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
бо компютеризувати медицину у великих рехформаторів протягом 26 років клепки бракувало
Відповісти
Так хоч не видно наскільки наші лікарі безграмотні та безтолкові.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні