Міністерство природи закликає зберегти статус Луцького ботанічного саду

0
3
 Міністерство природи закликає зберегти статус Луцького ботанічного саду
У Луцькому ботанічному саду зникають рослини, які в сукупності зробили це місце ботанічним.

Ситуація також ускладнюється юридичною колізією, - повідомляє Громадське.

Ботсад свого часу віддали Луцькому педагогічному інституту, а нині Східноєвропейському національному університету, для проведення наукових дослідів.

Водночас, як зазначають в Управлінні екології та природних ресурсів Волинської екології Волинської ОДА, по документах охоронні зобов’язання щодо території Луцького ботанічного саду, чи краще сказати, того, що від нього залишилося, досі за Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки.

В 2013 році виш відмовився від цієї території. Одна з причин – реально менша площа ботсаду, ніж це рахується по документах. З 10 гектарів залишилося понад 7.

"В міру забудови ця земельна ділянка зменшилася. Я тільки не можу зрозуміти, якщо говорять, що Східноєвропейський, а тоді Педагогічний університет, був розпорядником, то немає документів, що ми комусь віддавали цю ділянку. Ніякого дозволу ми на це не давали», – зазначила під час публічних консультацій, організованих ГО “Центр UА», екс-директорка Луцького ботанічного саду Оксана Соломонюк.

Водночас, як зазначають в Управлінні екології та природних ресурсів Волинської екології Волинської ОДА, по документах охоронні зобов’язання щодо території Луцького ботанічного саду, чи краще сказати, того, що від нього залишилося, досі за Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки.

«На даний момент у нас є охоронні зобов’язання виписані на Східноєвропейський, але вони до нас звернулися з переоформленням на того, хто є власником території. І коли ми звернулися до Луцької міської ради, щоб вони надали нам установу, на яку переоформити охоронні зобов’язання… Чи на їх чи на кого… Ми отримали відповідь, що це територія рекреаційна і її під охорону не будуть брати. Тому, на даний момент охоронні зобов’язання не переформлені, бо немає організації, яка б доглядала за цією територією», – розповіла спеціалістка Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Катерина Філюта.

Що ж далі робитимуть з цією територією? Представники Управління екології та представники Луцької міської ради схиляються до думки, що задля збереження цієї землі та тих унікальних рослин, які ще залишилися, варто надати Луцькому ботанічному саду категорію парку-пам’ятки.

«Ця територія є захаращеною. Що роблять із захаращеною територією? Її реконструюють. Для цього потрібно зробити проект реконструкції. Наскільки знаю, кошти на це вже виділені. В подальшому будемо шукати кошти, щоб цей проект втілити в життя», – заявила під час публічних консультацій радниця Луцького міського голови Мар’яна Сорочук.

У Міністерства екології та природних ресурсів України своя позиція щодо цієї ситуації. У відповідь на лист Управління екології, в Мінприроди зазначили:

«Твердження Луцької міської ради про “колишність” Ботсаду суперечить вимогам чинного законодавства… Луцький ботанічний сад загальнодержавного значення на цей час юридично існує і потребує вжиття заходів задля його збереження та становлення».

Як пояснює Катерина Філюта, даний лист Мінприроди все ж не суперечить ідеї надання цій території категорії парку-пам’ятки:

«Вони говорять про те, що Луцький ботанічний сад зараз облікується як об’єкт ПЗФ площею 10 гектарів, і ніхто ніяких змін не проводив. Після того, як буде переоформлено охоронні зобов’язання на Луцьку міську раду чи інші установи, можна подавати клопотання до Мінприроди на зміну меж та зміну категорії».

Тож, очевидно, що подальша доля ботсаду залежить від власника цієї земельної ділянки – Луцької міської ради. Чи візьме орган місцевого самоврядування на себе відповідальність та охоронні зобов’язання? Це запитання залишається відкритим. Адже начальник Відділу екології Луцькради має дещо іншу позицію. На публічних консультаціях він заявив, що ця територія втратила свою цінність і не потребує охорони.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні