У Брищі випробовували бактерії, які «розчиняють» сміття

0
5
У Брищі випробовували бактерії, які «розчиняють» сміття
На полігоні твердих побутових відходів у селі Брище випробовують нову технологію утилізації сміття.

Автор технології - харківський доктор наук Володимир Головешко, - повідомляє vl.oblast.online.

Науковець особисто презентував нову технологію винайдену вітчизняними вченими 6 вересня перед представниками ОДА Волині, міськради Луцька, Княгинівської громади, співробітників управління Держпродспоживслужби та екологічної інспекції Волинської області.

Ініціювала застосування методу у Волинській області ОДА, працівники якої звернулися з пропозицією до представників міської влади Луцька провести на місцевому сміттєзвалищі експеримент.

В ході експерименту у дві однакових бочки з пластику помістили однакову кількість води та сміття. В одну з ємностей додали ферменти, що зменшують кількість відходів на десять – п’ятнадцять відсотків.

Бактерії розчиняють органічне сміття на воду та газ через три тижні. Це дасть можливість значно зменшити об’єм твердих відходів. Ферменти, що утилізують сміття безпечні. Їх виростили на українському заводі неподалік Києва. Наявні всі необхідні дозвільні документи. Вони повністю безпечні, мають назву «Оксізін».

За словами Володимира Головешка, маленької баночки ферментів достатньо для утилізації двох кубічних метрів органічних відходів. Для посилення ефекту під час утилізації сміття бактерії необхідно підживлювати перекисом водню та глюкозою для кращого ефекту.

Науковець продемонстрував також ще один дослід. У дві банки налили фільтрату з полігону. В одну з ємностей додали «Оксізін». Через 3 тижні фільтрат під дією бактерій повинен набути світлого кольору, а згодом перетвориться на технічну воду.

Якщо експеримент пройде успішно, то за допомогою бактерій планують продовжити термін експлуатації сміттєзвалища ще на один рік, а це дасть час для пошуку інвесторів для будівництва заводу по переробці сміття у регіоні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні