У селі на Волині зберігається ікона з автографом Тараса Шевченка. ФОТО

0
4
У селі на Волині зберігається ікона з автографом Тараса Шевченка. ФОТО
У селі Секунь Старовижівського району зберігається унікальна ікона - її реставрував сам Тарас Шевченко.

Історію цієї ікони розповів шевченкознавець, письменник, завідувач кафедри журналістики Національного педагогічного університету імені Драгоманова Віктор Жадько, пише у газеті Факти Ігор Осипчук.

За словами Жадька, ікона зберігається у старовинній Іовській каплиці. Проте докази, що Шевченко долучився до реставрації образу, вдалося знайти не одразу.

«Розмірковував так: зазвичай художники залишають на своїх роботах підпис або якийсь знак. Тому зробив 32 фотознімка окремих частин полотна. Збільшивши зображення, помітив у медальйоні на грудях Ісуса літери «Ш» та «Т», а також дату — «1846», — розповів шевченкознавець.

За його словами, саме восени цього року Тарас Шевченко як член Археографічної комісії поїхав у відрядження на Волинь, щоб зробити малюнки історичних пам’яток, записати народні перекази, пісні, казки, та й завернув у Секунь. Цікава деталь: ініціали автора вмонтовані всередину обрамлення так, що візуально виглядають як герб України — тризуб.



«Після цієї виняткової знахідки я відшукав у архіві Почаївської лаври книгу «Опись церковного имущества», що заведена у Секуньському храмі ще 1806 року — це опис майна, події релігійного змісту: весілля, похорони, свята… Навпроти запису «Образ Божої Матері за Престолом» зазначено: «В 1846 году образ сей рештаврирован проезжим живописцем Тарасіем Шевченком», — додав чоловік.

Жадько також відзначив, що на Божій Матері та на Сині Божому намальоване намисто та інші прикраси — саме українські. На Божій Матері видніються низки коралів і намист. З корони на голові спускалися пасма різнокольорових стрічок. За православними канонами іконопису цього не повинно бути, запевнив Віктор Жадько.

«Ікона вибивається з канонічного ряду. Я шукав відповідь на питання, чому вона така? І спало на думку порівняти обличчя Божої Матері на іконі з портретом Бони. Побачив: це одне й те саме обличчя. Так ось чому на образі Богоматері зображено атрибути монаршої влади: корона, мантія, хрести й медальйони у золотих підвісках!» - розповів шевченкознавець.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні