Студентка з Бразилії шукала на Волині втрачені сліди своєї родини

0
-2
 Студентка з Бразилії шукала на Волині втрачені сліди своєї родини
Керол Нойман приїхала на Волині, аби знайти відповіді на складні питання в історії своєї родини.

Дівчина взялася реконструювати дитинство та юність свого дідуся Альберта Зігфріда Ноймана, який народився у 1921 році у Володимирі-Волинському, пише «Слово правди».

Студентка Керол спеціально приїхала до Володимира-Волинського, аби розкрити таємницю та дізнатися, чому виїхав дідусь і де проживав. На руках у дівчини – пожовкла метрична довідка, квиток на пароплав і старі світлини.



Її дідусеві було сім чи вісім років, коли Ноймани виїхали з Волині. Спочатку до Гамбурга, потім у Бразилію.

«Я ніколи не бачила свого дідуся. Він помер у той рік, коли я народилася. Він був етнічним німцем. Чому сім’я мешкала на Волині, чому вирішила емігрувати і замість Канади, на яку націлилися, потрапили до Бразилії – не знаю. Батько розповідав, що дідусева сім’я в Південній Америці спершу жила дуже бідно. Дідусь найнявся до фермера, важко працював у полі. Згодом вивчився на будівельника, зводив будинки. Одружився з місцевою дівчиною й пустив своє коріння у Бразилії», - розповіла Керол.

Сини Альберта Ноймана, її батько і дядько, німецькою не розмовляють. Керол здобуває фах журналіста і вирішила зафільмувати історію свого діда.

Дівчина шукала село Янів, у якому, за даними метрики, народився Альберт Зігрфрід Нойман. Як вдалося зясувати в архіві, населений пункт проіснував до 1937 року поблизу Кисилина Локачинського району.

Разом зі своїми помічниками-волинянами Керол побувала у Кисилині. На місці села, де народився її дід, - нині поле. Місцевий житель, який захоплюється краєзнавством, Василь Сокол розповів, що і сам Кисилин був мультикультурним містечком, і поблизу нього були поселення поляків, німців та чехів. Звідси й походить німецький рід Нойманів, який продовжився у далекій Бразилії.

Керол повернулася на навчання в Німеччину, але пошуків не припинила і сподівається таки знайти більше інформації про малу батьківщину дідуся, а також людей, які з ним жили поруч.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні