--> Як маленькі лучани вибирали професію у ТРЦ «ПортCity» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як маленькі лучани вибирали професію у ТРЦ «ПортCity»

0
5
Як маленькі лучани вибирали професію у ТРЦ «ПортCity»
Маленькі лучани та гості міста взяли участь у «Фестивалі професій», який відбувся 26 серпня у ТРЦ «ПортCity» за підтримки громадської організації «Велика ідея» у рамках проекту «100 ідей для дітей». У святі взяли участь понад 3000 дітей.

Дійство почалося із звучання гімну України і хвилини мовчання, а потім з 12:00 до 17:00 кожен учасник спробував себе у різних професіях та отримав подарунки, а троє щасливчиків виграли гіроборди. Усі охочі мали можливість кинути лотерейний білет у ящик та дочекатись розіграшу.

Для участі у фестивалі професій дітям роздали мапи - JOB CITY. З одного боку були місця для круглих наліпок, а з іншого - карта, що допомагала знаходити локації. На кожній станції професій діти виконували завдання і отримували за це наліпку. Для того, щоб отримати гарантований подарунок і взяти участь у розіграші головного призу, потрібно було зібрати мінімум 20 наліпок. Максимальна кількість наліпок – 80.

Одним із активних спікерів і організаторів був Олександр. Він зі сцени повідомляв публіці усі умови фестивалю, координував дітей, оголошував переможців.



Олександр розповів детально про подію: «Мета заходу виключно соціальна, жодної розважальної складової в цьому немає. Хоча діти, можливо, бачать у цьому розвагу, але дорослі намагаються показати їм протилежне. Суть заходу зовсім не в наліпках, а в тому, що ми зібрали всіх яскравих представників професій, актуальних не тільки в Луцьку, але й по всій Україні.



Серед нас дуже багато і держслужбовців, і успішних людей, які займаються підприємницькою діяльністю. Сьогодні представники професій показують, що саме вони роблять. Діти мають можливість власноруч спробувати щось створити. В нас є і скульптори, і художники, і візажисти, і хореографи, і танцюристи, також ді-джеї, ведучі, пожежники, поліцейські, неймовірна кількість учасників.



Для того, щоб дітей зацікавити, ми сюди пригнали спецавтомобілі, техніку, військові привезли зброю, хоча навчальну, але вона повністю імітує справжню. Кожна дитина, я впевнений, вибере одну із представлених тут професій. Суть розіграшу у тому, щоб зацікавити дітей, щоб вони окрім ознайомлення з професіями, отримали задоволення, тому що кожна дитина обов’язково, гарантовано організаторами «ПортCity», отримує подарунки. Ти отримуєш карту, обходиш якнайбільше професій і кожен дає наліпку. Всі діти отримають заохочувальний приз, а по закінченню фестивалю розіграємо головні призи – гіроборди».



Опівдні Олександр повідомив про умови і оголосив про початок фестивалю, діти розбіглися, щоб узяти мапи JOB CITY. Кожен мав можливість пройти швидкий тест на профорієнтацію, дізнатися більше про ту чи ту професію і поспілкуватися з її представниками. Учасниками були діти від 3 до 18 років.

Також коротко розповіла про фестиваль одна із ініціаторів – Людмила: «Цей проект проходив два роки у Ковелі дуже успішно. Наталя Василівна Антоненко (ред. управляюча «Порт Сіті Груп») цього року приїхала першого червня у Ковель, побачила цей проект і запросила нас для організації у Луцьку. Основною метою є профорієнтування дітей, потрібно показати їм, що це таке з середини».



На території ТРЦ «ПортCity» розмістили близько 150 локацій. На парковці поставили дві палатки, де можна було отримати приз. Також поблизу розташували «Центр зайнятості», транспорт пожежників, поліцейських, швидкої допомоги і т.д. Як дівчатка, так і хлопчики залюбки спілкувалися із фахівцями, залазили у машини, користувались раціями та просто розважались.







Багато дітей виявили бажання в майбутньому стати поліціянтами або пожежниками. Представники професій розповідали про необхідні навички для такої роботи.

Водій пожежної машини Яків консультує допитливих хлопців і дівчат щодо транспорту і його будови. Говорить, що з самого початку фестивалю машина переповнена дітьми, приходять нові й нові учасники.



Інспектор-кінолог Юрій поділився враженнями: «Ми розказуємо, для чого потрібна наша професія, навіщо спецодяг, що робить собака, як з нею працювати». Діти в той час пестили вівчарку, яка, за словами кінолога, не кусається.



Майбутній першокласник Сашко розповів: «Я хочу бути поліцейським, спробував вже посидіти в машині і взагалі я ще хочу бути начальником».



Під час фестивалю можна було помітити, що особливий інтерес діти виявили до машини швидкої допомоги. Там навчали основним правилам першої медичної допомоги, розповідали цікаві історії, відповідали на запитання. Аркадій Шостак – лікар луцького відділення екстреної допомоги №1 - розповів: «Ми відповідаємо на усі питання дітей. Вони цікавились тим, що ж ми робимо, коли не пропускають на дорозі. Я жартома відповів – «плачемо». До нас приходить багато дітей і всім дуже подобається, роздали велику кількість наліпок, будуть нести третю партію».







Щоб відчути себе справжнім «начальником», дітям запропонували відвідати адміністративну частину будівлі, куди у звичайні дні стороннім вхід заборонено. У кабінеті директора малюки проводили наради, на яких вирішували, чим займатись далі, хто на яку локацію піде. Традиційно, кожен директор вибирав собі наступника, після чого отримував наліпку. А працівники, які були на нараді, куштували цукерки і слухали свого директора. Організатори намагались заводити дітей групами, щоб усе було під контролем. А в інших кабінетах дорослі працівники ТРЦ «ПортCity» у звичайному режимі виконували свою роботу , щоб забезпечити функціонування торгово-розважального центру навіть під час фестивалю.



Бабуся Алла привела на фестиваль двох внуків: «Дуже подобається такий захід, корисно для діток, вони пізнають нові професії. Один внук хоче стати поліціянтом, а інший - пожежником».





Також діти мали можливість поспостерігати за роботою вентиляційних систем, побачити, як проектують фільми на екран у кінотеатрі, спробувати себе в ролі інструктора з боулінгу.



13-річна Анастасія поділилась своїми враженнями: «Я хочу бути у майбутньому хореографом і планую спробувати на фестивалі себе в такій професії. Також сподіваюсь виграти гіроборд і вже зібрала 19 наліпок».













У приміщенні торгово-розважального центру діти могли спробувати себе у ролі лікаря, актора, журналіста, нотаріуса, адміністратора, касира, каменяра, тощо.















У супермаркеті «Там-Там» були доступні станції професій: касир, кондитер, пекар, адміністратор торгового залу та інші. Діти вчилися готувати, кожному роздавали одноразові фартухи та шапочки. На касі учасники фестивалю допомагали працівникам супермаркету і спілкувались з клієнтами.





Також варто зазначити, що особливий інтерес діти виявили до професії маляр-штукатур. Їх завдання полягало у тому, щоб спробувати нанести бетонний розчин на стіну. Таке зацікавлення спростувала Наталя - мама дівчинки, яка вирішила взяти до рук шпатель: «Дуже гарне свято, дійсно мені здається, це дітям потрібно, вони хоч трохи ознайомлюються з професіями, придивляються, пробують. Хоча маленька дівчинка, але нехай спробує потримати в руках шпатель, нанести покриття, бо вдома тато такого робити не дасть, а от самій їй дуже цікаво. Ми вже обійшли 16 професій, тому вирішили ще спробувати маляра».







Маленьким фітнес-тренерам розповіли, як працюють різні м’язи тіла та дозволили декілька хвилин побігати на доріжках. Окрім згаданих було ще багато доступних професій, і діти не пропустили жодної станції.

Зібравши достатню кількість наліпок, учасники фестивалю відправились отримувати гарантовані призи. Вони витягували з ящиків папірці, на яких були написані назви призів: сік, солодощі, альбоми, словники, зошити, мильні бульбашки, тощо.



О 17:00 на сцену біля ТРЦ знову вийшов Олександр і оголосив про завершення фестивалю. Лучани та гості міста, учасники і організатори зібрались, аби дізнатися імена трьох щасливчиків, що виграють гіроборди.







Переможцями стали два хлопчики і одна дівчинка.



Дев’ятирічна Катя поділилась враженнями: «Я щаслива, що виграла гіроборд, але ще не вмію на ньому кататись. Фестиваль класний, найбільше сподобалась професія журналіст і в майбутньому можливо хочу ним стати».



Десятирічний Роман також розповів про фестиваль і свій приз: «Я обійшов багато професій, найбільше сподобався пожежник та водій бензовоза. Дуже радий, що виграв гіроборд».




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні