Пасічники з Волині святкують День бджоляра. ВІДЕО

0
-3
Пасічники з Волині святкують День бджоляра. ВІДЕО
19 серпня в Україні святкують не лише свято Спаса, але й День бджоляра. Серед "профі" у своїй справі - пасічник Іван із села Баїв.

Шістдесятивосьмирічний пасічник Іван із села Баїв займається бджолярством вже більше тридцяти років. Каже, що спонукав його до цього тесть - саме він доручив чоловіку доглядати за колгоспною пасікою, після свого виходу на пенсію, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Спочатку, каже, особливого бажання не було. Але з часом бджолярство стало справою життя.

"Було 17 сімей, я довів до 110 вуликів. І потрохи мало того, що доглядав за ними,я ще й став займатись виведенням бджолиних маток, матководством", - розповідає пасічник Іван Душак.



У 2010 році силами волинських пасічників у селі Баїв відкрили єдиний в області музей бджолярства. Ним і опікується пан Іван. Нині тут функціонує пасіка, що складається з вуликів різних типів. Є старовинні, бетонні та навіть пластикові - доволі незручні для догляду, проте, цікаві як експонати.

У частині вуликів живуть бджолосім'ї. Разом із Іваном Душаком за ними доглядають двоє дівчат, яким чоловік передає свої знання.

"До нас Іван Анастасійович прийшов в школу, сказав "хто хоче, може ходити на гурток бджільництва. Ну ми подумали, що там напевно цікаво, за бджолами доглядати. Прийшли перший день, дуже багато дітей було. Потрохи відсіювались", - каже школярка Олена Супрунюк.

Дівчата дуже змотивовані - кажуть, що у майбутньому обов'язково матимуть власні пасіки.

"В мене мрія, щоб було багато вуликів, щоб можна було за бджолами спостерігати. І їсти мед", - мрійливо каже школярка Вікторія Талімончук.

19 серпня, на Яблучний Спас, усі пасічники україни відзначатимуть власне "професійне" свято. Попри те, що найбільш медоносними регіонами України вважають південні, на Волині пасічництво - розвинута галузь сільського господарства.

Тож в цей день у містах відбудуться традиційні святкові ярмарки, де містяни зможуть купити мед та інші продукти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні