Дорослі ігри з гойдалками: як у Заборолі будують майданчики. РОЗСЛІДУВАННЯ

1
-3
Дорослі ігри з гойдалками: як у Заборолі будують майданчики. РОЗСЛІДУВАННЯ
У селі Тарасове, що під Луцьком, за бюджетні кошти встановили дитячий майданчик. За кілька годин після робіт двоє місцевих мешканців прийшли подивитися на гойдалки і були шоковані: металеве обладнання хиталося від вітру.

«Це вони розхитали бетон, що не встиг застигнути», – прокоментував інцидент голова Заборольської ОТГ Валерій Боярський.

Та коли журналісти почали розбиратися в ситуації, з’ясувалася інша, не менш «цікава» інформація. Виявляється, чиновники паралельно провели дві закупівлі у двох фірм. І при цьому заплатили наперед повну суму тій фірмі, яка до скандалу у Тарасовому не встановила жодної гойдалки.

Попри те, що з бюджету виділили гроші і на закупівлю обладнання, і на його монтаж, встановлювати майданчики селянам запропонували власними силами. А ще – із мешканців додатково збирали гроші…


ГОЙДАЮТЬСЯ ГОЙДАЛКИ…

Під вечір 31 липня Марія Горбайчук разом із чоловіком проходили повз спортивний майданчик у селі Тарасовому і вирішили подивитися на нові гойдалки та спортивне обладнання, які встановили за бюджетні гроші.

«На воротах майданчика висів замок. Ми обійшли з іншого боку, дивлюся: конструкції хитаються від вітру. Підійшли до конструкції, а там зверху – земля, видимих слідів бетону не було», – розповідає жінка.

Мешканці зняли відео, на якому показали ненадійно встановлені конструкції, і поширили у соцмережах. Тему активно підхопили місцеві медіа.

У Заборольській сільраді історію з незакріпленими конструкціями назвали провокацією. Мовляв, активісти прийшли на майданчик за годину після його встановлення і розхитали свіжо залитий бетон.

«Після монтажу для того, щоб повністю був схвачений бетон, потрібно хоча б тиждень часу. Але буквально через годинку часу відома вам пані прийшла розхитала, розшатала…» – прокоментував ситуацію Валерій Боярський, а також повідомив: на активістів написав заяву у поліцію.

ДЕ ВЗЯВСЯ «МЕТАЛІСТ»?

Шукаючи несумлінного підприємця, який встановлював майданчик, мешканці вирішили перевірити сайт державних закупівель «Прозорро». І побачили, що ще наприкінці червня Заборольська сільрада уклала угоду із фірмою «Металіст», яка мала виготовити і встановити ігрове обладнання на суму 65 тисяч гривень.

Це підприємство належить голові правління благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександрові Товстенюку і його мамі Лідії.

Та щойно у медіа прозвучала інформація про причетність «Металіста» до неякісних робіт, як на одному з місцевих сайтів, що контролюється тим самим Товстенюком, з’явилося емоційне спростування: мовляв, Олександра Товстенюка оббріхують.

Відбілювати репутацію «Металіста» та його власника взявся і сільський голова Заборольської громади. До слова, на виборах Валерія Боярського підтримувала та сама політична сила, від якої Товстенюк у 2015 році балотувався на луцького мера.

«Це недостовірна і неправильна інформація, можна сказати наклепницька. Не знаю хто і звідки взяв ці дані. Хоча б краплинка журналістської совісті мала б бути!? Цим займалась інша фірма», – процитувало видання Боярського.

Проте почути претензії особисто від керівництва «Металіста» – не вдалося. Щойно до воріт підприємства під’їхала знімальна група, як робочий день «закінчився»... За 15 хвилин до четвертої.

Чоловік, який вийшов до журналістів, озвучив відразу кілька версій, чому поспілкуватися з керівництвом не вдасться: мовляв, директор на лікарняному, усі решту поїхали в банк, а робочий день уже закінчився, тому треба зачиняти ворота.

До слова, працівник також розповів, що дитячі майданчики «Металіст» почав виготовляти близько місяця тому, тобто – десь в першій половині липня. А договір із Заборольською сільрадою про постачання гойдалок було підписано ще у червні.

А ЗАКУПІВЛІ – ДВІ…

Після ретельнішого вивчення інформації про закупівлі з’ясувалося, що Заборольська сільрада у червні оформила відразу дві закупівлі обладнання для дитячих майданчиків.

Одну – уже згадану – у фірми «Металіст» на суму 65 тисяч гривень. Іншу – у підприємця Володимира Дмитрука, на 163 тисячі.

Тож розповідаючи про «іншу фірму, яка займалась встановленням скандального майданчика у Тарасовому», пан Боярський мав на увазі саме підприємця Дмитрука.

Проте самого підприємця така інформація здивувала.

«Ми виробники, ми не встановлюємо… Ми виробляємо і поставляємо для Луцької міської ради, і для України на Київ. Але не монтуємо. Так і цього разу: передали на баланс Заборольської сільради сім комплектів і все, далі вони самі вже займалися», – розповів у телефонному коментарі Володимир Дмитрук.

Попри такі запевнення підприємця, Валерій Боярський лишився непохитним: мовляв, встановлював гойдалки та решту спорудження – саме Дмитрук.

Потребу у співпраці відразу і з «Металістом», і з підприємцем Дмитруком, сільський голова пояснює просто: вибирали по кілька різних елементів у того, в кого дешевше. Проте підтвердити, що ціни «Металіста» на обладнання, яке у них закупляли, дійсно – дешевші, ніж у Дмитрука, не зміг.

Натомість вдалося з’ясувати протилежне. Для Заборольської громади у «Металіста» купували подвійні гойдалки за ціною 4 990 грн. без ПДВ. Такі гойдалки для Луцька підприємець Дмитрук продає за 4 010 грн.

ПОЯВА «МЕТАЛІСТА»

Попри те, що офіційно сільрада не визнала промаху із неякісними роботами, уже наступного дня після виходу журналістських матеріалів, усе обладнання в Тарасовому повикопували і встановили по-новому.

А ще – на майданчику з’явилися нові елементи: подвійна гойдалка, гойдалка-балансир і «грибок» під майбутню пісочницю. Це обладнання – уже від «Металіста».

Фірма взялася за роботу лише 8 серпня. Після того, як «засвітилася» у ЗМІ. Хоча договір було підписано іще 20 червня, і відразу заплачені гроші.

Мешканці кількох інших сіл, що увійшли до Заборольської громади, уже тішаться встановленими майданчиками. Тут обійшлося без скандалів. Кажуть: усе встановлювали своїми силами. Щоправда, на усіх майданчиках – обладнання лише від Дмитрука. Гойдалок від «Металіста» ніде, окрім скандального майданчика в Тарасовому, так і не побачили. Принаймні, станом на неділю, 12 серпня.

Приміром, у селі Антонівка місцеві кажуть, що нічого не чули про те, що нібито мають встановлювати іще гойдалки від іншої фірми. А ще – обмовилися: гроші на цемент та будматеріали виділив місцевий підприємець, поруч із магазином якого і встановили дитячий майданчик. Із мешканців також збирали гроші на цей майданчик. Загалом – близько 4 тисяч гривень.

ЩО В ПЛАНАХ?

Ситуація, коли для одних і тих самих майданчиків купували обладнання в двох фірм – є порушенням. Для одного об’єкту чиновники можуть провести лише одну закупівлю, а в Заборолі для спорудження дитмайданчиків провели дві. Хоча формально – підстав зафіксувати порушення немає. Адже одну закупівлю оформили за адресою сільської ради, а іншу – за адресами майбутніх майданчиків. Тож у документах виходить, що мова йде не про один, а про різні об’єкти.

Загалом, як розповів підприємець Дмитрук, він передав на баланс сільради сім комплектів, а саме: ігрові комплекси «Універсальний», каруселі, бруси, турніки потрійні та по дві лавки.

За словами Валерія Боярського, «Металіст» встановить п’ять подвійних гойдалок, чотири пісочниці із накриттям та чотири гойдалки-балансири.

Усе це обладнання, за словами голови громади, має з’явитися в восьми селах.

«Майданчик встановлений в селі Тарасове, в селі Богушівка буде, в селі Заболотці, в селі Шепель і Городок, Одеради, Сьомаки і Антонівка», – поділився планами Валерій Боярський.

* * *

«Так добре, що діткам поставили гойдалки! Наш голова – «маладєц»!» – вдоволення місцевих можна зрозуміти. У селах, де багато років нічого не будувалося, новий дитячий майданчик – велика розкіш.

Та хіба це причина закривати очі на порушення? Причина не вимагати прозорих звітів?

Адже допоки мешканці будуть вдовольнятися крихтами за принципом «добре, хоч щось», українські чиновники будуть продовжувати будувати схеми для відкатів, пропихання «своїх» і власного збагачення. Тому важливим є чіткий контроль за кожною бюджетною копійкою. Тому важливо, щоб у Заборольській громаді встановили усе закуплене обладнання від обох підрядників.

У мережу виклали відео з ненадійно закріпленими металевими конструкціями
У мережу виклали відео з ненадійно закріпленими металевими конструкціями
Заборольська рада ще в червні домовилася із фірмою ''Металіст'' про встановлення дитячого обладнання
Заборольська рада ще в червні домовилася із фірмою ''Металіст'' про встановлення дитячого обладнання
Фірма ''Металіст'' належить Олександрові Товстенюку і його мамі
Фірма ''Металіст'' належить Олександрові Товстенюку і його мамі
До речі, голова Заборольської ОТГ і власник ''Металіста'' - мають схожі політичні смаки
До речі, голова Заборольської ОТГ і власник ''Металіста'' - мають схожі політичні смаки
Валерій Боярський емоційно прокоментував причетність ''Металіста'' до неякісних робіт
Валерій Боярський емоційно прокоментував причетність ''Металіста'' до неякісних робіт
Офіційно представники ''Металіста'' коментувати ситуацію не хочуть
Офіційно представники ''Металіста'' коментувати ситуацію не хочуть
З'ясувалося, що сільрада провела дві закупівлі
З'ясувалося, що сільрада провела дві закупівлі
Гойдалка-балансир, яку встановив ''Металіст''
Гойдалка-балансир, яку встановив ''Металіст''
У сільраді кажуть, що обирали в кожної фірми дешевші елементи. Подвійні гойдалки обрали у ''Металіста''
У сільраді кажуть, що обирали в кожної фірми дешевші елементи. Подвійні гойдалки обрали у ''Металіста''
Майданчик у Тарасовому встановлювали по-новому
Майданчик у Тарасовому встановлювали по-новому
Обладнання від ''Металіста'' з'явилося в Тарасовому після скандалу
Обладнання від ''Металіста'' з'явилося в Тарасовому після скандалу
У селі Шепель - поки лише обладнання від Дмитрука
У селі Шепель - поки лише обладнання від Дмитрука
На землі добре видно цемент, конструкція не хитається
На землі добре видно цемент, конструкція не хитається
У селі Богушівка - теж поки гойдалок від ''Металіста'' немає
У селі Богушівка - теж поки гойдалок від ''Металіста'' немає
У селі Антонівка кажуть: іншого обладнання не буде. Тут теж - конструкції лише від Дмитрука
У селі Антонівка кажуть: іншого обладнання не буде. Тут теж - конструкції лише від Дмитрука
Сільрада назвала перелік обладнання, яке закупили. Його планують встановити на майданчиках у восьми селах
Сільрада назвала перелік обладнання, яке закупили. Його планують встановити на майданчиках у восьми селах


Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли ви зробите нормальний значок ФБ, щоб можна було постити? Якась хрінь біля значка вашого (mixadwert) не дає цього зробити
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні