--> Як лучани святкують Медовий Спас. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як лучани святкують Медовий Спас. ВІДЕО

1
-3
Як лучани святкують Медовий Спас. ВІДЕО
На Медовий Спас у Свято-Троїцькому соборі лучани освячували мед та мак.

Зранку біля Свято-Троїцького собору в Луцьку зібралися сотні містян, - йдеться у сюжеті "12 каналу".

Хто прийшов без букетів чи меду, мав змогу купити все необхідне на імпровізованому ринку, який розмістили просто на Театральному майдані. Десятки продавців попереднього вечора збирали різне зілля та в'язали із нього букетики. Чим більше трав і чим майстерніше зв'язаний букет - тим вища у нього ціна.

Не з меншою активністю містяни розкуповують мед. Тут і весняний, і липневий, і гречаний. Вартість - 120 гривень за літру. А ще - багато інших не настільки поширених продуктів пасічництва.

"Ставимо баночку в вулик, і бджоли оце відстроюють, заносять медом, запечатують, і це називається такий органічний мед. Не бачив він ні рук, ні ножа", - розповіла продавчиня меду Галина Бичкова.

Окрім меду та букетиків тут є ще й такі солом"яні ангелики. Зінаїда Ціп із Прилуцького продає їх біля собору, на свято Маковія, вже п'ятий рік поспіль.

"Я побачила, як роблять з соломи, а на роботі сиділа, нікого нема, я накрутила бумажок, получилося! Потім подумала - а чого оці ангелочки не перенести на кукурудзу", - розповіла майстриня Зінаїда Ціп.

Священик розповідає - попри поширену назву Маковій, або ж Медовий спас, церковнослужителі відзначають день винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. За легендою, у 9 столітті в столиці Візантії - Константинополі - з імператорського залу до храму Софії винесли частину хреста, на якому розіп'яли Ісуса, для очищення міста від епідемій.

"На спогад цього, що чесне дерево хреста освячує всю Вселенну, на спогад цього свята у Константинополі, кругом по всіх усюдах в храмах освячується вода, зілля і викладається на середину храму Чесний Хрест Ісуса Христа", - розповів протоієрей Володимир.

Маковія - так званий Перший Спас. Наступний, яблучний спас, відзначають 19 серпня. Тоді ж всі українські бджолярі святкують день Пасічника. А останнє свято у цьому циклі - Третій Хлібний Спас, який православні віряни святкуватимуть 29 серпня.
Теги: свято, луцьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
навіщо одне і те ж саме з інтервалом в годину?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні