--> Луцьк у Першій світовій війні. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Луцьк у Першій світовій війні. ВІДЕО

1
5
Луцьк у Першій світовій війні. ВІДЕО
У Луцьку провели екскурсію, в якій розповіли про обласний центр Волині у 1914-1918 роках.

Відвідали екскурсію більше тридцяти лучан та гостей міста. Для них майже двогодинну програму влаштував краєзнавець та історик Олександр Котис, - йдеться у сюжеті "12 каналу".

"Захотілося мені розказати більш ширше про Першу світову, тому що коли ми тепер чуємо слово війна, без прив'язки до нинішньої, то ми одразу думаємо про другу, бачимо наслідки і таке інше, а от Перша світова війна ніби загубилася", - розповідає організатор, екскурсовод Олександр Котис.

Отож, буквально через рік після вибуху війни Луцьк був окупований австро-угорськими військами. Сталося так, що німецьке командування зі своїми союзниками ударило по східному фронту, щоб завдати поразки Росії. У 1915 році радянські війська змушені були відступати. Спочатку здали територію Польщі, далі втрачали західні українські землі, Волинь у тому числі. Щоправда, окупанти були лояльними.

"Австрійці просто собі сфотографувалися на фоні російських гербів і нічого їх не знімали, не здирали, не знизували, не били, для них це була просто розвага", - зазначив екскурсовод.

Учасники екскурсії змогли на фотографіях побачити, як виглядало місто тоді, побувати нині на місцях, де раніше були важливі адмінбудівлі та де приймали державницькі рішення.

Більшість слухачів на такій екскурсії містом вперше. Кажуть, раніше не ходили, бо подібне ніхто не організовував.

"Багато інформації, я йду задумуюсь, я ніколи не думала, з якоїсь такої точки зору не дивилась на Луцьк", - поділилася враженнями лучанка Тетяна.

"Ми знаємо багато про гунів, скіфів, Данила Галицького, а про те, що робиться тут не знаємо, я думаю, що це початки і вони вернуться", - зазначив слухач Святослав.

Екскурсія відбулася у рамках підготовки до Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера», який відбудеться в Луцьку в листопаді цього року.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Які в 1915 році могли бути радянські війська???
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні