Лучани вшанували пам'ять Лесі Українки: як це було. ВІДЕО

0
1
Лучани вшанували пам'ять Лесі Українки: як це було. ВІДЕО
Сотні всесвітньо-відомих творів, важка хвороба і не довге життя. Лариса Косач, яка творила під псевдонімом Леся Українка прожила 42 роки, проте, лишила після себе вічну пам'ять.

1 серпня - 105-та річниця смерті письменниці. На Театральному майдані Луцька вшанували пам'ять Лесі Українки, - йдеться у сюжеті «12 каналу».

«То берегиня нашого волинського, берегиня нашого всього українського. Ну і напевно, сьогодні треба як ніколи більш до неї звертатись, більше читати, вичитувати», - переконана лучанка Галина Малиновська.

Дослідники життя Лесі Українки кажуть, що воно не було легким. Будучи десятирічною, дівчина важко занедужала. У січні пішла на річку Стир, дивитись як святять воду. Людей прийшло багато і поверх льоду набралась вода. Там Леся і застудила ноги, після чого захворіла туберкульозом.

Однак, запевняють краєзнавець Ігор Ольшевський, саме після цього і розпочався її творчий шлях.

«Власне на Волині вона і отримала своє перше посвячення, на сходження до духовних вершин. Правда, це посвячення болісне було. 1881 рік, коли вона застудилася» - каже він.

Лариса Косач боролась з туберкульозом тридцять років. Після операції на ногу, хвороба вразила легені. Згодом нирки. Останні роки життя письменниця провела у подорожах, зокрема до Єгипту і Кавказу, де проходила лікування.

Крім того, збирала фольклор, працювала над власними творами, зокрема, диктувала текст останньої, так і ненаписаної драми «На берегах Александрії».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні