Як у селі на Волині качають рушники. ВІДЕО

0
1
Як у селі на Волині качають рушники. ВІДЕО
Луцька журналістка показала відео, як у селі Годомичі на Маневиччині "прасують" рушники качалкою та рублем.

"От і розкрила секретик з дитинства. Завше відкривала під час канікул у селі бабину шафу і дивувалася, чому це в неї лляні рушники (а інших в нас і не було) такими "кавалочками" складені...
І досі є ще у селах такі "динозаври" (як наша баба Катя), які рушники не прасують, а качають!" - пише Олена Лівіцька на своїй сторінці у Фейсбуці.

Таке "прасування" роблять за допомогою "нехитрих пристроїв" рубля і качалки.

"Отак кілька рухів рублем, удар качалкою - і рушник без ніяких "ленорів" м'якенький і ніжний. Той рубель аж блистить від постійного тертя долонями. Там, де руки тиснуть міцніше, аж заглибини", - розповідає журналістка.

А також додає - скільки років тому "пристрою" складно сказати. Орієнтовно біля сотні.

"Бабуся каже - рубель ще "з хуторів". Мовляв, прийшла в невістки у Годомичі, то він вже був. Переселялися з хутора в село - і його забрали. Скільки йому літ, важко сказати. До сотні добігає. Баба Катя в невістках вже понад 60 літ. Рубель стоїть у кутку біля шафи від прання до прання. Нагадує: все минає, але є щось вічне. Як наприклад, наші традиції", - резюмує Олена Лівіцька.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні