--> Як обрати морозиво. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як обрати морозиво. ВІДЕО

3
11
Як обрати морозиво. ВІДЕО
Полуничне, шоколадне і навіть виноградне. Влітку у холодильниках луцьких супермаркетів та у вуличних ятках - десятки видів морозива.

Чимало людей у сезон купують ці ласощі собі та дітям мало не щодня, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Експерти ж радять бути обережними при виборі традиційного літнього смаколика. Кажуть, далеко не все морозиво корисне, ба більше - безпечне.

"Рослинні жири не повинні міститись в морозиві, тому що на якість вони не впливають позитивно. В морозиво їх, як правило, додають в гідрогенізованому стані. А такі олії шкідливі тим, що температура їх плавлення є вищою за температуру людського тіла. Тому вони утворюють бляшки в організмі і забивають судини", - каже завідувачка відділення харчових технологій Волинського коледжу НУХТ Тетяна Семенюк.



Експертка радить батькам звертати увагу на наявність в морозиві ароматизаторів та барвників. Вони повинні бути лише натуральними, а не ідентичні натуральним, як це часто буває.

Також пересторогою повинен бути напис "ТУ". Якщо на упаковці морозива є літери ДСТУ, це означає, що воно відповідає державному стандарту. Якщо ж замість цього написано "ТУ", тобто "технічні умови", це означає, що виробник може додати до складу продукт, непередбачений державним стандартом. Чи якісна ця добавка, сказати не може ніхто.

Окрім складу, потрібно звертати увагу на вигляд смаколика. Якщо упаковка розірвана, а морозиво пом'яте, вкрите інієм або м'яке, його краще не купувати. У повторно замороженому продукті можуть розвинутись бактерії, які загрожують серйозним отруєнням.

"Якісним терміном зберігання для для молочного морозива є місяць-півтора, для вершкового морозива - півтора-два місяці, для пломбіру - від двох до трьох місяців. Таке морозиво може зберігатись при температурі від -18 до -12 градусів. Якщо ж на упаковці пишуть про 10 місяців зберігання, потрібно насторожитись", - каже Тетяна Семенюк.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
всі знають що морозиво "нахімічене" і дозволяють виробляти і продавати,!Чому законодавець дозволяє продавати таку "хімічну зброю" сповільненої дії?!
Відповісти
ДСТУ для морозива теж є різні.
Наприклад ДСТУ 4735:2007
Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови
Країна дії: Україна
Категорія законодавства: Державні стандарти.
Цей стандарт поширюється на морозиво з комбінованим складом сировини, яке виробляють з частковою заміною молочної сировини і застосуванням компонентів не молочного походження (далі морозиво), призначене для безпосереднього вживання в їжу.
Відповідно до стандарту ДСТУ 4735: 2007, морозиво молочне, вершкове, пломбір з комбінованим складом сировини, в залежності від складу морозива та сировини може містити суміш молочних продуктів і продуктів не молочного походження.
Детальна класифікація морозива, умови на виробництво, маркування, упаковку і т.д. наведені в повній версії стандарту.
Але якщо більш детально ознайомитись із складом сировини морозива виготовленого по ДСТУ 4735,
то ми побачимо, що деякі виробники умудряються запихати туди і рослині жири.
Так що будьте обережні.

ДСТУ 4733:2007
Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови
Країна дії: Україна
Категорія законодавства: Державні стандарти.
У стандарті ДСТУ 4733-2007 наведено класифікацію, основні показники і характеристики, вимоги до сировини, а також умови виробництва, маркування, зберігання і ін. Для морозива молочного, вершкового, і пломбіру.
Цей стандарт поширюється на морозиво загартоване (молочне, вершкове, пломбір), далі - морозиво, яке виробляють виключно з молока і продуктів його переробки с / без додавання свіжих або сушених плодів і ягід, соків, сиропів, варення, джемів, повидла, горіхів, маку, чаю, кави, какао, прянощів, меду, шоколаду, мармеладу, інших натуральних смакових наповнювачів і харчових добавок, з / без ароматизаторів, необхідних для його виробництва, призначене для безпосереднього вживання в їжу, реалізацію через торговельну еть та закладу ресторанного господарства.
А ось по цьому ДСТУ 4733 склад морозива найбільш приємний. Тому що, у складі немає ні слова про рослині жири.
А як є на справді...
Ще один момент який я помітив у маркуванні морозива,
якщо морозиво роблене по ДСТУ 4733,
то це маркування практично відразу кидається в очі.
А якщо по ДСТУ 4735 або ТУ,
то відшукати цю інформацію на морозиві набагато складніше.

Ну а ТУ я взагалі не рекомендую купувати.
Під цією ТУ можуть напхати багато не корисного і ні слова про це не повідомити у складі.
Всім смачного.
І на останок, найкорисніше морозиво зроблене власноруч)))

Відповісти
cпасибо...)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні