--> Горностай та червоні штанці: розповіли, як одягався князь Вітовт | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Горностай та червоні штанці: розповіли, як одягався князь Вітовт

0
4
Горностай та червоні штанці: розповіли, як одягався князь Вітовт
Історики моди знайшли в писемних джерелах свідчення, що Вітовт одягався по тогочасній бургундській моді, яка із швидкістю світла поширювалась тоді по всій Європі.

Про те, як одягався литовський князь Вітовт, який князював у Луцькому замку, розповіла Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО у публікації на "Район.Луцьк".

Відомо, що роки життя князя Вітовта припадають на 1350 – 1430 роки, тобто це середина XIV – перш десятиліття XV століття. З історичних джерел відомо, що вкінці ХІІІ століття мода князівської знаті розвивався під впливом східно-візантійських традицій.

Характерною рисою чоловічого і жіночого парадного костюму були обов’язково закриті верхні і нижні кінцівки, груди та плечі. Не дивлячись на те, що одяг так би мовити був закритий, він був дуже розкішний, адже був виготовлений із шовкових і парчевих східних тканин, прикрашених вишитими золотими або срібними нитками. Весь комплекс костюму доповнювала «ювелірка». Символом влади була пурпурова мантія на горностаєвій підшивці, що застібалась фібулою на правому плечі.

Князь Вітовт разом із дружиною Ганною Святославівною
Князь Вітовт разом із дружиною Ганною Святославівною

На противагу парадному, повсякденний костюм князів і знаті був простим і зручним. Він складався з сорочки, вузьких штанів, верхнього одягу схожого на свитку, а голову прикрашав убір зі сферичним верхом і хутряною опушкою. Поверх всього міг бути безрукавний плащ.

У наступному XIV столітті князь Вітовт та його сучасники активно носили як місцеві, так і західноєвропейські наряди. Історики моди знайшли в писемних джерелах свідчення, що Вітовт одягався по тогочасній бургундській моді, яка із швидкістю світла поширювалась тоді по всій Європі. Виявляється саме бургундський княжий двір був за Вітовта, столицею європейської моди, як то зараз Париж.

У своєму дослідженні «Осінь Середньовіччя», історик Йохан Хейзінг пише такі слова: «Двір – це та сфера, де естетика форм життєвого укладу могла розкриватися найбільш повно. Відомо, яке значення надавали герцоги Бургундські всьому, що стосувалося придворної розкоші і пишноти». Пізніше витончену моду бургундських правителів успадкували монархи Габсбурги.


Бірута, матір Вітовта. Художник Артурас Слапшис.
Бірута, матір Вітовта. Художник Артурас Слапшис.

Але повернемось до Вітовта. Він у своєму гардеробі поєднував бургундську моду із простими речами. Що мається на увазі? Сорочка з вибіленого полотна, поверх якої він одягав верхній каптан або жупан, суконні штани, і завершував образ пояс, розшитий золотом.

Що взував князь? Звичайно для нього шились найкращі шкіряні чоботи із золотими шпорами.

Князь Вітовт. Художник Артурас Слапшис
Князь Вітовт. Художник Артурас Слапшис

Отож, можна сказати, за багато століть нічого не змінилось, мода була досить важливим елементом не лише для князів, а й для простого люду, про що ми розповімо в наступній публікації.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні