Українці попрощалися із Левком Лук'яненком

0
-2
Українці попрощалися із Левком Лук'яненком
Аби віддати шану видатному українцеві, люди терпляче стояли в черзі, яка не закінчувалася впродовж двох годин. Левка Лук'яненка поховали 10 липня на Байковому кладовищі Києва.

24 серпня йому могло б виповнитися 90 років, ідеться у сюжеті 5 каналу.

Нагадаємо, відомий український дисидент помер 7 липня.

Більш як чверть життя автор Акта про Незалежність України провів за ґратами, в таборах, за те, що вважав: Україна має бути вільною від імперії.

В останні роки впорядковував тринадцятитомник своїх праць. Попри хворобу він встиг їх видати.

Попрощатися з Героєм прийшов український політикум, культурні і громадські діячі та друзі-дисиденти.

Поховали Левка Лук'яненка на Байковому кладовищі у вівторок, 10 липня.

Небезпечний рецидивіст для Радянського Союзу, Герой для України. Через це понад 25 років відсидів за ґратами.

"Кращого співкамерника знайти важко, тому що простір обмежений, а тому радіо треба включити, а тому кватирку зачинити і якісь напруження виникають. Левко мав величезний досвід спілкування із співкамерними, він був дуже терпимий", – пригадує політв'язень Василь Овсієнко.

Письменник Володимир Яворівський запам'ятав Лук'яненка як еталон доброти. Він теж у 1991-му разом із кількома іншими депутатами писав свій акт Незалежності. Пригадує, з-поміж усіх варіантів найвдалішим був текст Левка Лук'яненка.

"Він же закінчив московський юридичний. І ми всі розступилися перед ним, бо в переліку був і мій текст, і Павличка. Ми розступилися, дали дорогу Левку, і його текст став історичним, він був прийнятий", – поділився письменник.

Герой України, кавалер Орденів Свободи та Ярослава Мудрого. Всі ці звання він отримав за чітку позицію і відданість своїй державі, згадує колишній керівник парламенту Олександр Мороз.

"Він був розважливим чоловіком, певною мірою – уособленням незалежності. Жертвував здоров'ям, життям для того, щоб добитися тієї незалежності", – каже Мороз – голова Верховної Ради (1994-1998, 2006-2007).

Нинішній голова парламенту обіцяє продовжувати справу видатного співвітчизника.

"Він весь час наголошував, що цю справу, яку розпочали вони, треба продовжувати, І зараз, прощаючись із родиною, я пообіцяв, що ми будемо продовжувати боротьбу за Україну. За ту Україну, за яку боровся Левко Григорович", – запевнив Андрій Парубій.

Читати також: Левко Лук’яненко – народний депутат від Волині. ІЗ НОВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

На Печерських пагорбах, а потім і в Володимирському соборі зібралося все керівництво країни. А також високопосадовці, як чинні, так і колишні.

"Страждання його були не даремними. Бо завдяки таким, як Левко Лук'яненко, ми маємо сьогодні українську державу", – зазначив Предстоятель Української Православної Церкви (Київський патріархат) Філарет.

"Зовсім не випадково, коли день народження Левка Григоровича 24 серпня збігся із днем відродження української державності. Слава таким героям, як Левко Лук'яненко", – зазначив у своїй промові Президент України Петро Порошенко.

Рідні кажуть, що в покійного було два життя. Ще 1961-го радянська влада засудила його до страти. Однак він прожив довге життя. Здійснивши те, за що його мали розстріляти.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні