Старовинний волинський костел та ікона на ретро фото

0
-3
Старовинний волинський костел та ікона на ретро фото
У мережі з'явились майже столітні знімки старовинного костелу у селі Мельниця. А також ретро світлини чудотворної ікони.

У мережі Інтернет вдалось натрапити на світлину костелу Святого Йосипа з села Мельниця, яка була датована 1924 року. Архітектурна споруда викликає неабияке захоплення, попри те, що на зображенні 1920-х років вона вже мала пошкоджений вигляд, - пише Тетяна Яцечко-Блаженко для інформаційного агентства ВолиньPost.

Як виявилось історія святині розпочинається за різними джерелами 1749 або 1802 року. Фундатором храму був луцький підкоморій Єжи Ольшанський та магнатська родина Грохольських. Варто зауважити, що перед мурованим костелом існував дерев'яний, який з’явився в Мельниці в 1705 році. Три століття тому його звели за кошти чернігівського підкоморія Людвига Маневського.

Потім власниками Мельниці стали Грохольські і вони вже фундували появу нового храму.

У 1873 році російська влада закрила костел, а двома роками пізніше (у 1875 році) перетворила його в православну церкву. Будівлю тоді оздобили в стилі ампір, хоча від початку вона була оформлена за всіма правилами бароко.

В 1920-х храм в Мельниці знов повернули католикам. На сайті «Замки та храми України» є інформація, що в 1929 році костел відновив за свої кошти граф Станіслав Чарнецький і навіть повернув Чудотворну ікону до храму. Бо весь цей час вона, до речі, була в Ковелі, в костелі Святої Анни.

Після Другої світової війни мельницький храм занепав і виконував функції зерносховища. Сьогодні доля храму не краща, він руйнується і занепадає. Ще гірше, що в тих краях постійно орудують «чорні археологи».

Якщо уважно придивитись, то можна побачити на зображенні ікону Божої Матері. Це Чудотворний образ Мельницької Божої Матері, який довгий час притягував товпища прочан до Мельниці. За переказами ікона втрапила до села з колекції польського короля Яна ІІІ Собеського (1629-1696).

Легенда розповідає про те, що під час «Віденської відсічі» 1683 року, так званого розгрому під Віднем османського війська візиря Кари-Мустафи об'єднаними польсько-австрійсько-німецько-козацькими військами під проводом Яна ІІІ Собеського, внаслідок якого було знято османську облогу габсбурзької столиці, польські війська захопили скарб. Серед цінностей було зображення Божої Матері, яке в свою чергу турки захопили в одній із битв в Угорщині

Згодом, Яків Людвік Собеський, син польського короля Яна ІІІ Собеського подарував цей образ дружині вищезгаданого чернігівського підкоморія Людвига Маневського, який в 1705 році звів в Мельниці перший дерев’яний костел.

Образ Божої Матері з Дитиною був написаний на мідному листі та прикрашений сріблястим платтям і золотими коронами.

Сьогодні Мельницька Чудотворна Божа Матір є окрасою костелу Христа Відкупителя в місті Холм Люблінського воєводства в Польщі, вона була туди вивезена в 1946 році.
Костел Святого Йосипа в селі Мельниця Ковельського району та ікона Мельницької Чудотворної Божої Матері 1924 р.
Костел Святого Йосипа в селі Мельниця Ковельського району та ікона Мельницької Чудотворної Божої Матері 1924 р.
Костел Святого Йосипа в селі Мельники Ковельського району, 1916 р.
Костел Святого Йосипа в селі Мельники Ковельського району, 1916 р.
Ікона Мельницька Чудотворна Божа Матір
Ікона Мельницька Чудотворна Божа Матір
Костел Христа Відкупителя (місто Холм, Польща)
Костел Христа Відкупителя (місто Холм, Польща)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні