Поради фахівця: історія створення першої в світі електричної дрилі

0
7
Поради фахівця: історія створення першої в світі електричної дрилі
Як і будь-які інші винаходи XIX століття, електродриль пройшла довгий шлях еволюції перш ніж стати компактним, зручним та звичним для нас інструментом. У статті ми розповімо, як винайдення дрилі пов’язане з роботою дантистів та знаменитим пістолетом Кольт.

При появі першого електродвигуна безліч ентузіастів та винахідників-самоучок взялися ліпити його до всіх ручних інструментів, сподіваючись створити щось вартісне та заробити багато грошей.

Один з таких винахідників з'єднав двигун, гнучкий вал та наконечник – створив першу в історії бормашину для стоматологів. Вона зацікавила підприємця Самуеля Вайта, що запустив машину в серійне виробництво. До кінця XIX століття бормашини працювали уже в усіх стоматологічних кабінетах США та Європи.

І ось одного разу, в 1894 році, відомий німецький винахідник та виробник електроінструменту Вільгельм Файн потрапив в крісло до стоматолога. Але він думав не про майбутній біль (як всі), а про цікаву зубосвердлильну машинку.
Вона надихнула його з'єднати двигун і свердло без гнучкого валу.
Уже наступного року світ побачив перший електродриль Fein SZ-3. Це був великий дворучний інструмент, що більше нагадував гідрант. Проте до 1916 року дрилі не мали іншого вигляду, всі виробники випускали інструменти з конструкцією Вільгельма Файна.

Усе змінили американці Дункан Блек і Алонзо Декер. Вони захоплювалися досягненням Файна, але, як і інші працівники, були не в захваті від незручного використання. І тоді їм прийшла геніальна думка схрестити дриль і конструкцію револьвера Кольт, щоб створити знайомий нам інструмент з пістолетною ручкою та вимикачем типу курка. Із цього простого задуму виросла міжнародна корпорація Black & Decker.

На фото зображені засновники компанії з їх дрилем 1917 року випуску, що працює і донині
На фото зображені засновники компанії з їх дрилем 1917 року випуску, що працює і донині


Редакція дякує магазину садового інструменту «Домотехнік» за допомогу в підготовці матеріалу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні