--> Сучасні знання, європейський рівень: навчання у польській школі* | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Сучасні знання, європейський рівень: навчання у польській школі*

1
-2
Сучасні знання, європейський рівень: навчання у польській школі*
Сучасні знання, європейський рівень освіти, кар'єрні перспективи після закінчення - ось що вабить з року в рік більше і більше абітурієнтів з України до Польщі.

Проте, не всі батьки знають, що інтегрувати учня в навчальне середовище Польщі можна не тільки після 11 класу, а значно раніше. Що отримують учні під час здобуття освіти у сусідній країні, на що звертають увагу польські ВНЗ, які гарантії та переваги, - читайте у публікації.



Впродовж всього учбового року ваші діти:

- безкоштовно навчаються в польських освітніх закладах;

- забезпечені гуртожитком та триразовим харчуванням 7 днів на тиждень:

- мають обов'язкове медичне страхування ZUS державного зразка;
постійно знаходяться під опікою українських асистентів, які підтримують контакт з батьками, допомагають у вирішенні питань у школі, організаційних та побутових питань у гуртожитку, супроводжують дітей при перетині кордону до/з Польщі на навчання/канікули, слідкують за здоров’ям групи, укладають та реалізують позашкільну програму, тощо.

-перед початком навчання всі діти проходять в Польщі двотижневий інтенсивний інтеграційний курс.



Майбутніх учнів чекає щоденне вивчення польської мови, вступні лекції з шкільних предметів з польськими вчителями (література, історія, географія, фізика, хімія, біологія, математика та ін.). Діти знайомляться з колективом та асистентами, які будуть з ними протягом всього навчального року, адаптуються до вимог і розпорядку майбутніх шкіл та гуртожитків, правил життя в новому соціумі (відбуваються зустрічі з поліцією, прикордонною службою, медичними працівниками, директорами та працівниками шкіл і гуртожитків). У вільний час група здійснює екскурсійно-пізнавальні подорожі до Варшави, історичних місць Любліна, Казімєжа Дольного та Пулав.

ПОЧАТКОВА ШКОЛА – для учнів 6, 7, 8 класів (відповідно до української школи). Навчальний рівень початкової школи закінчується обов’язковим загальнодержавним іспитом, результати якого впливають на можливості вступу до ліцею чи технікуму. Іспит складається з трьох предметів – математика, польська мова, англійська мова. Учні матимуть привілеї продовжити навчання в Польщі, оскільки на рівні з учнями-громадянами Польщі, будуть зареєстровані до єдиної електронної державної системи рекрутації до старшої школи.



ГІМНАЗІЯ – в навчальному році 2018/2019 учнів 9 класу будуть зараховувати до 3 класу гімназії (відповідник 9 класу української школи) та по закінченні року отримають свідоцтво про неповну середню освіту. Далі мають змогу продовжити навчання в 3-річному ліцеї чи 4-річному технікумі в Польщі через державну електронну систему реєстрації до старшої школи. Навчальний рівень гімназії закінчується обов’язковим загальнодержавним іспитом наприкінці третього року навчання, результати якого впливають на можливості вступу до ліцею чи технікуму. Іспит складається з трьох частин – гуманітарної (польська мова, історія, соціологія, мистецтво), математично-природничої (біологія, фізика, хімія, географія, та математика), мовної (сучасна іноземна мова на вибір на двох рівнях).

Серед предметів, з якими зустрінуться учні в початковій школі та гімназії: польська мова, іноземна мова (англійська, німецька), історія, музика та образотворче мистецтво, соціологія, математика, географі, біологія, фізика, хімія, інформатика, фізкультура, охорона безпеки життя. Головне завдання школи на цьому етапі – зацікавити учнів до навчання, тому часто уроки проводять у формі самостійних проектів дітей, експериментів та наочних прикладів використання шкільного досвіду в житті.

ЛІЦЕЙ - третій трирічний (від 2019/2020 навчального року - чотирирічний) загальноосвітній рівень освітньої системи Польщі. Це один із двох варіантів який можуть обрати учні після закінчення польської гімназії (випускники 9-го класу української школи). Перший рік навчання закладає основу для подальшого профільного навчання, тобто присутні усі предмети. З другого року учні обирають від 2 до 4 предметів для поглибленого вивчення (ті, що не входять в профільні не вивчаються, але залишаються завжди іноземні мови: англійська, німецька, або інші за пропозицією ліцею). Наприкінці третього року учні здають державні іспити (матура). Іспит складається з обов’язкових предметів (математика, польська мова, сучасна іноземна мова) та двох додаткових предметів (ті, які вивчалися поглиблено протягом останніх двох років ліцею). Деякі ВУЗи Польщі звертають увагу на результати профільних предметів для відповідних спеціальностей.



Пропонуємо Вашій увазі наступні спеціалізації в ліцеях м.Пулави:

Політехнічний клас (поглиблене вивчення математики, фізики, хімії та англійської мови)

Математично-інформатичний клас (поглиблене вивчення математики, фізики та англійської мови, додаткові заняття з алгоритміки та елементів програмування)

Медичний клас (поглиблене вивчення біології, хімії та англійської мови, додаткові заняття з біохімії)

Математично-економічний клас (поглиблене вивчення математики, географії та англійської мови, додаткові заняття з практичної економіки, вищої математики, картографії, геодезії)

Медійно-юридичний клас (поглиблене вивчення польської мови, історії, соціології та англійської мови, додаткові заняття з мистецтва і медіа чи юридична освіта)

Європейський клас (поглиблене вивчення географії, соціології та англійської мови з додатковими заняттями з елементів програмування)

Педагогічно-психологічний (поглиблене вивчення біології, соціології, історії, інформатики + практичні заняття з терапії в соціальних осередках та школах)

Клас косметології (поглиблене вивчення англійської мови, біології, соціології + практичні заняття з косметології та стилістики)

ТЕХНІКУМ - третій чотирирічний рівень середньо-спеціальної освіти Польщі (від 2019/2020 навчального року – п’ятирирічний). Це один із двох варіантів який можуть обрати учні після закінчення польської гімназії (випускники 9-го класу української школи). На 1 році учні вивчають з загальнообов’язкову програму старшої школи та знайомляться з профільними предметами, а вже від 2 року навчання учні скрупульозно займаються своїм фахом, починаються практики у відповідних закладах / інституціях. Наприкінці 4-го року учні можуть, але не зобов’язані здавати загальнодержавний іспит (матуру), обов’язково здають кваліфікаційний іспит з обраної спеціальності для підтвердження освітнього рівня “технік”. Звертаємо Вашу увагу, що спеціальність відкривається тоді, коли набирається група польських учнів, тому просимо Вас обирати кілька спеціальностей (основну і факультативну).

Пропонуємо Вашій увазі наступні спеціальності в технікумах м.Пулави:

технік економіки (освіта у сфері економіки, права, бухгалтерської та підприємницької діяльності, проходження практики у фінансових установах та економічно-фінансових відділах різних господарських підприємств);

технік-експедитор (готують спеціалістів для роботи на підприємствах з обслуговування морського, повітряного та залізничного транспорту на державному та міжнародному рівні);

технік перукар (випускник спеціальності може планувати та впроваждувати перукарські салони відповідно до норм гігієни та безпеки праці, санітарних та протипожежних норм; проводить матеріальне та фінансове забезпечення закладу тощо);

технік харчування та гастрономічних послуг (навчають плануванню та організації закладів харчування, веденню власної господарської діяльності за обраною спеціальністю);

технік-механік (готують спеціалістів зі створення, монтажу, встановлення запчастин, введення в експлуатацію та обслуговування обладнання);

технік автомобілів (освіта у сфері управління, діагностики таремонту транспортних засобів);

технік будівництва (спеціальність включає знання з організації, планування, контролю та виконання робіт на території будівництва, підготовки документації та ведення фінансової звітності);

технік інформатики (учень здобуває знання та уміння з монтажу, експлуатації комп’ютерного обладнання, проектування й адміністрування локальних мереж та баз даних, створення інтернет-сторінок та додатків тощо);

технік геодезист (освіта у сфері оцінки, виконання вимірювань, опрацювання картографічних та геодезійних даних, створення земельних кадастрів та баз нерухомості);

технік ветеринарії (учень отримує знання з розведення, вирощування, лікування та догляду за тваринами);
технік фотографії (освіта у сфері фото та відео, компьютерної обробки зображень, створення відеороликів, практичні заняття у фотостудії та фотолабораторіях).

Для подання заявки на навчання необхідно заповнити он-лайн форму.

Детальніше про умови навчання на сайті Спілки Поляків Києва.

Детальніше про життя наших учнів на сторінці проекту на Facebook
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хм,цікаво,а чому наші випускники немають таких перспектив,в нас що освіта третьосортна,куди дивиться "МО", для чого в нас тоді інститути,якщо їхня освіта нігде не визнається?!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні