На Волині французу за підготовку теракту дали 6 років ув'язнення. ФОТО

1
5
На Волині французу за підготовку теракту дали 6 років ув'язнення. ФОТО
Судді Любомльського районного суду засудили француза за підготовку теракту та спробу контрабанди зброї.

Грегуара Муто затримали 21 травня 2016 року на україно-польському кордоні за кермом автомобіля зі зброєю, - повідомляє Громадське.

Співробітники СБУ знайшли у багажнику п'ять автоматів Калашникова, понад п'ять тисяч патронів, два РПГ (ручний протитанковий гранатомет — ред.), 125 кілограмів тротилу і 100 електродетонаторів.

Усе це, за словами голови української спецслужби Василя Грицака, він планував застосувати для підриву мусульманської мечеті, єврейської синагоги, мостів, доріг і навіть офісу податкової у Франції під час чемпіонату Європи з футболу.

Пізніше, з матеріалів кримінальної справи стало відомо, що зброю французові продав агент СБУ, колишній боєць батальйону Азов Михайло Зубов, з яким Муто познайомився на Донбасі у 2015 році. До того ж в автомобілі Муто перевозив не справжню зброю, а зазлалегідь виготовлені СБУ муляжі.

У суді обвинувачення представило оперативні аудиозаписи, на яких Муто начебто розповідає Зубову про плани вчинення терактів. Втім сам він не підтвердив і не спростував їх аутентичність і взагалі відмовився від свідчень у суді.

Суд також не зміг заслухати свідчення Михайла Зубова, основного свідка обвинувачення, оскільки минулої весни той вчинив самогубство.

Суд відмовився кваліфікувати злочини Муто як групові, тобто вчинені за попередньою змовою групою осіб, оскільки слідство так і не знайшло спільників Муто.

Ані прокуратура, ані захист поки не коментують, чи будуть вони оскаржувати вирок Любомльського суду.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так він віз зброю чи муляжі
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні