Зоопарк під зорями і зони відпочинку: чого бракує центральному парку Луцька

2
-4
Зоопарк під зорями і зони відпочинку: чого бракує центральному парку Луцька
Чи не в кожному місті є зелена зона, котра стала улюбленим місцем відпочинку його мешканців. До нового сезону парки намагаються причепурити та облаштувати додаткові атракції для відвідувачів. Нещодавно у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки оновили кілька алей.

Інтернет-видання «Волинь24» вирішило поцікавитися у експертів, чого не вистачає центральному парку та що варто було б змінити, аби привабити якомога більше людей.

НОВИЙ ПЛЯЖ ТА ВЕЛОДОРІЖКИ

Очільник платформи луцьких архітекторів «Ariva Urban» Роман Литвин вважає, що передусім у центральному парку Луцька бракує людей.

«Для того, аби люди захотіли йти у парк, потрібно розвивати місто навколо парку, особливо Старе місто. Також треба впорядкувати Центральний ринок», - зазначив він.

На думку Романа Литвина, у парку не вистачає пішохідних та велодоріжок: їх потрібно облаштувати відповідно до потреб людей з інвалідністю, встановити там хороше освітлення, обладнати місця для сидіння та смітники.

Окрім того, у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки необхідно створити комфортну набережну поблизу Стиру. «Ariva Urban» навіть розробила свою концепцію пляжу.

Архітектори пропонують реконструювати 6 існуючих та створити 3 нові сходові марші, облаштувати дві системи пандусів від центральної алеї парку та будівлі товариства «Спартак», прокласти пішохідний міст, що з’єднував би два береги Стиру.

У концепції передбачили благоустрій майданчика для пляжного волейболу, двох тенісних кортів, баскетбольного, футбольного поля тощо.

Натомість директор департаменту ЖКГ Луцької міськради Юрій Крась розповів, що реконструкцію пляжу у центральному парку міста поки не планують.

«Про потребу атракціонів і іншого розважального наповнення треба в першу чергу запитувати в жителів Луцька. Взагалі все треба наповнювати поступово і залучати до цього максимум громадськості, тоді люди будуть це цінувати», - додав архітектор.

«НІ» - ХАЩАМ І СУЧАСНІ АТРАКЦІОНИ

На думку екс-заступника міського голови Луцька, експерта Волинського центру розвитку урядування Юрія Моклиці, першочергово у центральному парку необхідно відновити меліоративну систему, яка б скидала зайву воду в Стир, а при нестачі – додавала.

«Те, що канали очищають і поглиблюють, нічого не дасть, якщо не відновити циркуляцію води. Потрібно, аби в каналах постійно підтримувався рівень води. Від цього залежить усе інше. Наприклад, у парку постійно стоїть болото у весняний період. Це все залежить від меліоративної системи», - розповів експерт. Люди приходять у парк за прохолодою, яка залежить від каналів, наголосив Моклиця.

За словами експерта Волинського центру розвитку урядування, варто було би змінити підхід до концепції парку, зокрема, відійти від принципу «усе – біля алей».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як поставити кіоск у луцькому парку

«У нас все роблять поблизу алей: покриття, освітлення, лавочки. У кращому випадку, ще 4-5 метрів трави покосять. Насправді потрібно вичистити хащі і створити умови за межами доріжок, де можна було б гуляти. Просто пройтися по траві, між деревами…Хочеться просто відійти десь посидіти, а в парку немає такого місця. Це теж залежить від каналів, бо треба, щоб було сухо», - зазначив Юрій Моклиця.

Алеї теж варто було б викладати не з бруківки, адже вона не дає бажаного комфорту і через декілька років її доведеться замінити, каже він.

«У Європі бруківкою викладають промислові райони, зони поблизу заводів. Навіть те, що поклали кольорову бруківку, ситуацію не рятує. Наприклад, відсів чи асфальт були би кращим варіантом. Бруківка – найдешевший і найгірший варіант», - наголосив експерт.

Також у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки необхідно оновити «древні» атракціони, зробити майданчики для відпочинку дітей.

«Зараз зовсім інші акценти, розваги, потреби в людей. Щоб оновити парк атракціонів потрібно роки зо 3, бо це треба привести інвестора, виділити йому земельну ділянку, провести аукціон…Наразі цим систематично ніхто не займається. Підприємці намагаються щось робити, але без серйозних капіталовкладень», - відзначив Моклиця.

Окрім того, потребує ремонту вбиральня у парку. До неї потрібно протягнути каналізацію.

ЗООПАРК ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ ТА МАЙДАНЧИК ДЛЯ ВИГУЛУ СОБАК

Луцький ресторатор Роман Хорзов вважає, що у центральному парку потрібно обладнати спеціальний майданчик для вигулу собак.

«Парк поділений на сектори. Один із них, ближче до вулиці Глушець, потрібно виділити під зону для вигулу собак. Є свідомі господарі, які прибирають за собаками, як у Європі, є такі, що лишають какашки, а є ще одна категорія, котра просто прикриває це все газетами. Потім усе це розноситься по парку», - зазначив Роман Хорзов.

За словами ресторатора, треба почистити хащі в парку, щоб збільшити площу для прогулянок. Також у зеленій зоні можна облаштувати звіринець під відкритим небом.

«Таких багато, наприклад, у Німеччині. Дикі тварини живуть у природних умовах, за ними можуть спостерігати люди, підгодовувати. До того ж, тварини не сидітимуть у клітках. Це було б дуже цікаво дітям. При зоопарку можна було б зробити куточок свійських тварин (кіз, курей, свиней), щоб діти могли прийти, погодувати, ознайомитися з тваринами. Це у Німеччині чудово працює», - розповів Хорзов.

Хороша ідея – прогулянки Стиром на катерах, каже ресторатор. Однак потрібно очистити та поглибити канали.

На думку Романа Хорзова, варто було б подумати і про любителів активного способу відпочинку, зокрема, зробити майданчики для гри у баскетбол, волейбол.

«Особливо це актуально влітку. У Луцьку обмаль таких місць», - додав ресторатор.

Підготувала Надія МІЩУК («Волинь24»)
Передрук заборонено
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарний матеріал. Дякую Надії.
Відповісти
"Для того що люди пішли в парк треба розвивати місто"Це що натяк на те що треба зпбудувати всі зелені куточки міста,щоб народ немаючи варіантів мусив іти в парк?!Що це за "галіматья"?! Щоб народ пішов в парк треба парк розвивати,щоб були захопливі атракціони,щоб працювали довго, а не таке як зараз роздовбане,і до 19:00 працює..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні