Свято з присмаком «совка»: у Луцьку білять дерева. ФОТО

7
2
Свято з присмаком «совка»: у Луцьку білять дерева. ФОТО
У соцмережах лучани активно дискутують, чи варто білити вапном дерева навесні.

Хтось вважає, що це пережиток минулого, називаючи таку традицію «радянщиною», інші ж заперечують, мовляв, так зелені насадження виглядають гарнішими, надаючи місту святковості, декотрі кажуть, що вапно захищає стовбури дерев від шкідників.

Чи варто білити дерева навесні та чи дійсно це захищає від «навали» комах, «Волинь24» поцікавилося у директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради Юрія Крася.


ВАПНО ЗАХИЩАЄ ДЕРЕВА

За словами Юрія Крася, оброблення стовбурів дерев вапняною сумішшю входить у перелік заходів, необхідних для забезпечення благоустрою міста.

«Цієї весни побілка дерев у місті однозначно відбудеться. До Пасхи ми вже не встигнемо, а от до травня – точно. Щодо доцільності таких заходів, то багато людей і справді вбачають у цьому лише прикрашення та святковий вигляд. Проте не варто забувати, що вапно володіє антисептичними властивостями і захищає кору дерев від шкідників», - зазначає чиновник.

Скільки кілограмів вапна в середньому використовують на сезонну побілку дерев директор департаменту ЖКГ сказати не може. Проте зазначає, що це не так багато, як може здатись на перший погляд. Приготована вапняна суміш має слабку концентрацію, аби не пошкодити стовбури дерев, особливо молодих. Білять у Луцьку й бордюри.

Варто зазначити, що правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України забороняють білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми.

ЯК РОБЛЯТЬ В ІНШИХ МІСТАХ?

Влада Києва заборонила білити дерева і бордюри в місті минулого року, назвавши такі методи радянськими. Втім, незважаючи на попередження, в окремих районах міста це все ж продовжували робити.

Про те, що підприємства, установи та організації, які займаються благоустроєм територій та утриманням зелених насаджень у населених пунктах, не повинні білити вапном дерева наголошує влада Рівного, Тернополя, Львова, Житомира та інших міст України.

Застарілою радянською практикою, від якої необхідно відмовлятися, назвав біління вапном декоративних дерев та бордюрів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Він наголосив, що на біління витрачають чимало коштів, тож краще використовувати європейський досвід благоустрою територій. Наприклад, дерева, у разі необхідності, не фарбувати, а обробляти спеціальним розчином від паразитів.
Передрук заборонено
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Совок-це надовго,а вірніше назавжди.Які шкідники,Крась.Де ти цього начитався.А бордюри-це так "красіво"...
Відповісти
Совдепія так і пре
Відповісти
Правильно! Нехай краще буде сіра темна гнітюча буденна Європа!!!
Відповісти
Шкода, що в Україні стільки неосвідчених людей! Дерева треба білити вапном навіть двічі на рік - рано навесні та восени. Така побілка захищає дерева не стльки від паразитів, а від морозобійних тріщин та від гарячого пекельного сонця влітку, не допускає перегрів стовбура дерева, утворення тріщин (через які дерево може заразития хворобами, шкідниками, у дерев буває рак навіть і не лише ця біда) і цим забезпечує здоровий ріст дерева. Дерева мають білитися не для краси, а для здоров'я дерева.
Відповісти
Українцям до Європи, як і до Америки рачки. Самі насирають, самі прибирають. Отакі ми українці, завжди маємо роботу.
Відповісти
Анекдот.Куме!Ми на другому місці по працездатності.А хто на першому?Коні.
Відповісти
Перед Паскою білити дерева - тільки для естетичного задоволення людей. Ніякої ні користі, ні шкоди побілка стовбурів в квітні не приносить. Інакше б усі сучасні сади білили обов'язково. А від пекучого сонця влітку стовбур оберігає сама крона із листям.
Від яких шкідників може захистити побілка в квітні-травні, якщо до цієї пори вони вже давно порозлазилися та порозліталися?
Стосовно побілки на зиму - це є більш актуально і правильно. Дійсно, якраз на зиму шкідники ховаються під кору, а також зберігаються спори хвороб. Тому вапно із мідним купоросом їх частково знищить. Окрім того, зимою вдень температура піднімається вище нуля, відбувається сокорух. А потім вночі за мінусової температури вода замерзає і розриває судини. Тому утворюються т.з.морозобоїни-тріщини на стовбурі. Щоб цього не було, дерева білять на зиму, щоб білий колір відбивав сонячні промені, які нагрівають стовбур. Або захищають спеціальними насадками на стовбур, але тільки не плівкою і не руберойдом.
Отже, якщо хочете захистити дерево - біліть на зиму.
А якщо хочете, щоб сусіди казали - от які хазяї, вже й дерева побілили - тоді весною
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні