У Стамбульському університеті вчать українську мову. ВІДЕО

0
25
У Стамбульському університеті вчать українську мову.  ВІДЕО
Міністри освіти України та Туреччини урочисто відкрили відділ вивчення української мови в університеті міста Стамбул.

Він працюватиме на факультеті літератури, і це перша у цій країні подібна наукова кафедра, йдеться в сюжеті ТСН.

"Це перша кафедра у Туреччині української мови та літератури, але все велике починається з малого. Тепер, маючи можливості вивчати мови один одного, творитимемо спільні програми – програми спільних дипломів", - запевнила міністр освіти України Лілія Гриневич.

"На жаль, до цього часу в нас не було жодного спеціаліста щодо України та української мови. Але оскільки наші відносини розвиваються дуже добре, ми відчули таку необхідність", - твердить декан факультету літератури Стамбульського університету Хаяті Девелі.

В Україні турецьку викладають у семи вишах, у Туреччині не було жодного курсу української. Тепер є. Це факультет літератури Стамбульського університету – найбільшого і найповажнішого в країні.

Невдовзі студенти зі Стамбула приїдуть на два роки до України, аби закріпити і вдосконалити отримані знання та отримати одразу два дипломи – український і турецький. Дипломати, які доклали багато зусиль, щоб відкрити це відділення, обіцяють допомогти з формальностями.

Поки що викладачів української мови у Стамбулі всього два, але й курс невеличкий – на вивчення записався 21 студент, а перші місяці інтенсиву витримало лише 15. Нелегко дається туркам і вимова, і граматика, тим більше викладач Олександр Середа тішиться успіхам своїх учнів, бо вони вже говорять, хоча минуло лише кілька місяців навчання.

"Ви бачите, діти почали говорити, почали складати речення, ми вже починаємо спілкуватися українською мовою, і це вже добре. Це для нас уже є успіх", - каже він.

Викладачі не лише вчать мови, а ще й розказують турецьким студентам про Україну, її історію і про її боротьбу за незалежність. Тому разом із українськими журналістами стамбульська молодь передає такий рідний слухові кожного українця привіт із берегів Босфору – дружній вигук: "Слава Україні!"

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
25

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні