--> Супрун розповіла, що таке вегето-судинна дистонія | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Супрун розповіла, що таке вегето-судинна дистонія

3
3
Супрун розповіла, що таке вегето-судинна дистонія
Діагнозу «вегето-судинна дистонія» не існує у міжнародній медицині.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Якщо колись вам або вашим близьким записали в медичній картці ці три загадкові літери - ВСД - забудьте про них. Це великий совєтський міф, який народився за відсутності доступу до бази джерел доказової медицини. Проте зітхати з полегшенням також не поспішайте», - зазначила вона.

Супрун зазначила, що вегето-судинна дистонія - не діагноз, а синдром, що використовують у разі комплексу різноманітних скарг та симптомів у пацієнта. Під ним, як під парасолькою, ховається цілий комплекс симптомів.

Найчастіше його ставлять, коли пацієнт:

- відчуває тривогу та неспокій, має проблеми зі сном, відчуття нестачі повітря та “клубку в горлі”, тремтять руки;

- скаржиться на прискорене серцебиття, коливання тиску, біль в області серця й при цьому має нормальну ЕКГ;

- має дискомфорт у животі, закреп, пронос, метеоризм або печію;

- має запаморочення, підвищену температуру, при цьому обстеження показують, що запальних процесів в організмі немає.

«Ці симптоми можуть зустрічатися в різних комбінаціях і необов’язково всі одночасно. Насправді вони можуть говорити про кілька різних хвороб, які потрібно виявити після низки ґрунтовних обстежень. Проте, якщо лікар натомість пише пацієнту у медичній картці "ВСД" та відправляє пити вітаміни й легкі заспокійливі, це означає, що буквально "зливає" справжню проблему», - заявила Супрун.

Вона додала, що дисфункція вегетативної нервової системи не може бути захворюванням сама по собі. Вона виникає вторинно, як наслідок іншої хвороби, яку потрібно лікувати.

«Перелік додаткових методів обстеження має включати загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз крові, ЕКГ, іноді - добовий моніторинг ЕКГ чи ЕхоКГ, за потреби УЗД органів черевної порожнини, рентгенографія грудної клітки, в деяких випадках МРТ головного мозку, консультації кардіолога, гастроентеролога, ендокринолога, невролога, а якщо об'єктивно немає підстав вважати пацієнта хворим, а він продовжує скаржитись - варто направити його на прийом до психолога або психіатра», - додала Супрун.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Саму її до психіатра заведіть!
Відповісти
До псиихіатра їй справді треба сходити, та й всій верхушці теж. Щодо дистонії вона права на заході такого діагноза неіснує.
Відповісти
Коли вже цю "доктор - смерть" виженуть з України?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні