--> Три зими без світла: ціла вулиця села під Луцьком не може провести електрику | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Три зими без світла: ціла вулиця села під Луцьком не може провести електрику

2
7
Три зими без світла: ціла вулиця села під Луцьком не може провести електрику
У селі Забороль біля Луцька на новій вулиці Молодіжній, де люди будують собі будинки, три роки нема електрики – не можуть провести.

Днями люди зібралися (на фото), аби поговорити про проблему і спробувати знайти вихід з ситуації, - пише газета Волинь-нова..

ХТО ЯК МОЖЕ

Люди викручуються, як можуть. Так, один з мешканців, Микола Сахнюк встановив дома вітряк і сонячні батареї.

Сім’я Галини Федчик теж третю зиму живе на неелекрифікованій вулиці Молодіжній. Виручає, як сказала, сусід із «цивілізованої» вулиці — ​дозволив брати струм подовжувачем. Але ж це, аби лампочка горіла, а увімкнути якийсь електроприлад неможливо — ​не вистачає напруги.

Леонід Тучкевич не викінчує своєї хати через те, що нема електрики. Хоч житло дуже потрібне, бо ж тулиться його сім’я в Луцьку в тимчасовому будиночку

Так само придбав ділянку під забудову й Іван Дрозд: на шостому десятку літ із дорослими дітьми він живе, як розповідав, у гуртожитку в обласному центрі. Зробив проектну документацію і чекає, коли проблема зі струмом вирішиться.

СКИДАЙТЕСЯ – БУДЕ СВІТЛО

Енергетики підказали людям створити кооператив, виготовити за свій кошт проектно–кошторисну документацію електрифікації вулиці. А коли представили цей документ у «Волиньобленерго», то там їм нарахували до оплати 2 мільйони 814 тисяч гривень.

Ясно, що ця сума для тих, хто живе на вулиці Молодіжній чи тільки–но побудувався, – ​непідйомна. Склалося зачароване коло: забудовників мало (хоч тут усього 78 земельних ділянок), бо нема світла («не включиш навіть бетономішалку»), а не електрифікують вулицю, бо жменька людей не може за це заплатити.

Ті ж енергетики підказують людям, що в таких ситуаціях на перших порах зазвичай допомагає місцева влада. Втім, голова Заборольської об’єднаної територіальної громади Валерій Боярський заявляє:

“На цій вулиці зараз заселено п’ять хат, а на освітлення треба майже три мільйони, а це — ​третина розвиткового річного бюджету всієї громади. Якщо ми для такої кількості будинків викинемо ці кошти, то всі села, а їх у нас 14, житимуть чотири місяці без бюджету. До того ж у Заборолі не один новий житловий масив, а отже, і не один кооператив. Зрозуміло, що громада їхні потреби не може потягнути”.

ПРОБЛЕМА – ВСЕУКРАЇНСЬКА

Один з мешканців, Василь Розсадчук, пропонує: “Можна ж це робити поетапно. ​Одного року кабель прокласти, другого – ​трансформатор поставити. А стовпи люди вже й самі вкопають”.

Сам голова Валерій Боярський був у такій же ситуації: «Десять років жив на одному з нових масивів у цьому ж селі — ​від сусіда подовжувачем брав світло».

“Звернення до енергетиків із проханням посприяти в електрифікації вулиці ​я направлю. Оце і все, що можу зробити. Втім, хіба я раз мав розмову зі спеціалістами «Волиньобленерго»? Зводилася вона до одного: створювати кооператив, збирати гроші й тоді будуть вести світло.

Поки що на створенні кооперативу забудовників вулиці Молодіжної усе й застопорилося. Люди ставлять резонне запитання: «Для чого надавали ділянки під забудову, якщо потім залишили усіх напризволяще?»

І в ситуації, яка склалася, вже наївно звучали репліки з приводу того, що, за правилами, кожен новий житловий масив повинен мати технічне забезпечення. Йдеться про всі комунікації, починаючи з освітлення, інфраструктуру. Усе це, якщо й було передбачено, то лише на гарній картинці, яка ні до чого не зобов’язує.

Хоч сам Валерій Боярський вважає, що в ідеалі мало б бути так: енергетики провели світло, а люди платять за надану послугу.

А ще він нагадав, що проблема в електрифікації нових житлових масивів — ​не заборольська (не окремо Волині чи Рівненщини), а всеукраїнська.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перед тим ,як будуватися, треба рахувати, а не вимагати потім.
Відповісти
Така ситуація по всій Україні. Після того як люди куплять за свої гроші трансформатор, стовпи, провода, техдокументацію, електрику не подадуть поки все це не передадуть на баланс обленерго. Топто заплатять і подарують олігархам. Я це не придумав. Знаю випадок коли людина поставила за свої кошти два стовпа, проробила вищесказане і поки не передала на баланс обленерго будинок не підключили.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні