07 липня, 2016, 16:43

Підкуп на окрузі №23: Констанкевич підставили?

За останні кілька днів 5 людей незалежно один від одного розповіли мені, що у мажоритарному окрузі №23, де тривають довибори у Верховну Раду України, розгорнули класичну схему підкупу виборців за принципами мережевого маркетингу. І організували все це люди, які заявляють, що працюють на кандидатку Ірину Констанкевич, тому пропонують гроші людям, які погодяться за неї голосувати.

Розкривати персони цих людей я не буду, бо більшість із них не готові говорити публічно, але серед них є громадський активіст, інший кандидат, депутати і просто місцеві мешканці. Підкуп – справа делікатна та кримінально карна, тому далеко не всі готові про це публічно говорити. Тим не менш, я вважаю що про це варто написати принаймні для меншої частини виборців, які вважають, що давати і брати гроші за голоси – це погано.

Отож, про схему цього «мережевого» підкупу:

Розпочинається вона у штабі (ймовірно, штабі однієї із кандидаток), де досвідчені «чорні» політтехнологи готують спеціальних агітаторів для роботи «в полі». При цьому їх вчать конспірації та «правильного» спілкування із людьми, щоб в тих навіть не виникало тіні сумнівів щодо моральності голосування за гроші. Головне для таких агітаторів – внести в голови потенційних виборців (чи закріпити) приблизно таку думку, «всі політики однакові, тільки обіцяють, а наш голова однієї із місцевих рад зробив майданчики, оновив стадіони, допомагає дітям, дає путівки тощо, тобто «не словом, а ділом». То чому б не проголосувати за його соратницю, коли за це ще й дають гроші?».

Вищим пілотажем вважається залучення «купленої» людини у схему підкупу. Тобто вона сама починає розносити гроші знайомим за додаткову плату. Фактично в схемі є «сотники» та «десятники», які мають залучати людей за схемами класичного мережевого маркетингу.

«Мені імен ніхто не називає, просто я знаю що в кожному селі є такі агітатори вони ходять від хати до хати агітують пропонують гроші. Також пропонують самим людям бути агітатороми заповнювати бланки з прізвищами іменами телефонами, щоб потім також під розпис роздавати гроші. По Прилуцькій сільській раді таких випадків вже кілька було», - розповідає один із виборців.

«Про це всі знають, навіть є списки хто і в якому селі це робить. Заїдьте в любе село з округу і запитайте Вам все розкажуть», - додає один із опонентів Ірини Констанкевич.

Звичайо, в кожному селі я наявність таких схем не перевіряв, але сигнали найчастіше надходять із різних сіл Ківерцівського району та Ківерець. Якщо знаєте про інші "точки", напишіть в коментарях.

Ще один приклад "засівання округу", який штаб Ірини Констанкевич визнає і навіть зняв ролик для популяризації. Йдется про "укропівське" відзначення дня Маневичів, куди запросили артистів із Луцька. Щось подібне вони вже влаштовували під час місцевих виборів у 2015-у

Тепер щодо сум і списків:

На цьому етапі виборчої кампанії роздають по 200 гривень за умови внесення у список ім’я, прізвища і номера телефону. Все це агітатори пропонують лише відносно наближеним до себе людям. Для них вигідно, що це переважно сільський округ. Якщо хтось в селі здасть агітатора правоохоронцям, вважатиметься «Павліком Морозовим», бо, треба визнати, більшість селян (та й міщан) не надто засуджують ці схеми. До того ж вони переживають, що самі правоохоронці можуть виявитися «в темі і в долі».

Напередодні виборів обіцяють роздати ще по 200 гривень, щоб підтримати у куплених виборців почуття вдячності і внутрішнього обов’язку. Не виключено, що на дільницях (які в селах невеликі, всі один одного знають) будуть представники цієї структури, які ще раз нагадають виборцям, за кого варто віддати голос.

Цікаво, що раніше ці «невідомі люди» пропонували менші суми – по 200 гривень. Однак коли до них дійшли чутки, що агітатори кандидатки Людмили Кирди теж нібито пропонують гроші (теж по 200 гривень), суму довелося підняти. Такий собі аукціон:)

Зрозуміло, що у команді Ірини Констанкевич публічно називають всіх цих людей наклепниками і провокаторами. «Доброго дня! Повідомляю, що я не знаю що це за люди, які представляються агітаторами Ірини Констанкевич і пропонують виборцям гроші. Ірина Констанкевич і команда не займається таким видом переконання виборців, жодних доручень займатись такою діяльністю іншим особам також не надавалось. Вважаю це брудною провокацією когось з інших кандидатів, що здійснюється з метою зменшити кількість прихильників Ірини Констанкевич. Такі жалюгідні спроби зниження рейтингу, до речі, вже неодноразово використовувалися на попередніх виборах, зокрема, восени минулого року проти команди УКРОПу, - зазначає юрист із команди Констанкевич Ігор Поліщук.

А ще вигідним для них аргументом є те, що опонент із Радикальної партії Сергій Була займається матеріальним заохоченням людей відкрито. Йдеться про роздавання вил, якими люди нібито мають «виносити владу та корупцію». Зрозуміло, що дуже мало людей насправді наважаться когось проштрикнути вилами. Натомість в господарстві мешканців переважно сільського округу вила пригодяться.
Сергій Була полюбляє роздавати виборцям вила. Чи здобуде він таким чином підтримку?

Зрештою, саме таку відповідь від представників Консанкевич слід було і очікувати. Вона має право бути написана, такі канони журналістики – «показати дві сторони». Та однозначно можна стверджувати одне: у окрузі №23 відбувається масова скупка голосів. І ця скупка, ймовірно, сприяє збільшенню результату Ірини Констанкевич. Бо асоціативний ряд «Палиця – майданчики – гроші – Констанкевич» виникає, навіть якщо ми повіримо у щирість офіційної позиції її штабу про те, що вони не мають відношення до роздавання грошей.

Не буду писати якісь моралізаторські речі. Насправді цей блог прочитають здебільшого мої однодумці, вас не потрібно ні в чому переконувати. Просто прикро, що кожен куплений виборець – це мінус один нормальний українець, який нам допоможе рухатися до розвитку. І справа не в ефемерній «гідності». Просто люди, які беруть невелику подачку за голос, не здатні мислити в тому руслі, в якому потрібно, щоб Україна досягнула рівня розвитку людського потенціалу принаймні Польщі.

Як не дивно, це шкодить і олігархам, які дають гроші на підкуп виборців. Бо люди, які візьмуть 400 гривень, ймовірно, ні на що більше, ніж животіти за копійки до кінця життя, не здатні. Вони не відкриють бізнес, вони не створять стартап, вони здебільшого не стануть успішними і матеріально забезпечиними людьми. А тому вони і надалі купуватимуть мало бензину на ваших заправках, вони ніколи не поїдуть в «Буковель» (крім халявних путівок), вони не поїдуть у ваші готелі в Австрії, вони не візьмуть великий кредит у вашому банку. Тому подумайте про маленький ринок збуту, якщо не дбаєте про людський потенціал.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
23 округ чекає нового пана замість Єрємєєва. Ось він і прийшов - не пан, так пані що біля пана. Люди так і кажуть - треба за неї голосувати - вона ж біля Палиці! А Була теж красунчик - для агітації по селам наймає неповнолітніх студентів та платить по 200 грн в день . Чи це - не порушення?
Відповісти
***
Не схаменулись українці,
Не вчать нічого помилки
На виборах свій голос
Ви продали за копійки.
Ще вчора ви кричали всі за зміни
Хоча самі змінитись не змогли
Та бісять вас шалені ціни,
А Україну відстояти не дали.
І хоч війна на Сході ще не вщухла
Та час не змив із пам'яті Майдан
Ви продавали знову Україну
Хоча вона ще кровоточила від ран
Та ви згадайте лиця Патріотів,
Що віддавали там своє життя
Чи ви змогли б поглянути їм в очі
Коли ви продаєте майбуття
Та ображаєтесь на тих у кого брали гроші
Кому ще вчора продавали голоси
На вас вони тепер говорять "Воші"
Тепер байдуже їм, що ти живеш за копійки!!!

Думайте люди перш ніж продатися!!!
Відповісти
100% правда.Гроші розносять.По кожному селі люди відомі.Просто поліція нічого робити не буде.Від Кирди гроші не роздавали-це брехня придумана штабом опонентки. Розповсюджували іхні інформатори.
Дійшли до такого цинізму,що скупляють членів комісіі висунутих Кирдою,щоб рознести гроші за Констанкевич. Украінці-"село неначе погоріло,неначе люди подуріли". Кому такі вибори потрібні. Десятники і сотники- в більшості працівники штабів Еремеева.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні