16 липня, 2016, 22:44

Що робити, щоби твій «голос» не пропав?

До теми проміжних виборів у 23 окрузі ...

Такий блог я писав у травні 2014 року! А він і досі актуальний.

Сподіваюсь виборці 23 округу знають про те, що 17 липня, у неділю, у них - день виборів. Вони будуть обирати свого народного депутата.

Оскільки я вже чималий час дотичний до теми політики/виборів, то часто мені задають питання: «За кого голосувати?». А ще додають: «Не хотілось би щоб голос пропав».

Саме таке формулювання вкотре почув від мешканки одного з сіл Камінь-Каширського району.

Говорив/писав два роки тому, повторю тепер майже те саме.

Люди добрі, а давайте навчимося жити власним розумом. Перестанемо покладатись на когось, на чиюсь думку, на чиїсь підказки і будемо самі визначатися кого із політиків підтримувати.

Більшість сьогоднішніх кандидатів - люди далеко не нові в політиці. Про кожного з них відомо чимало як позитивної, так і негативної інформації.

Деякі з них встигли за своє політичне життя не тільки багато наговорити, а й дещо зробити/не зробити будучи при посаді. Крім того, у кожного з них є виборча програма і список обіцянок, які він обіцяє зробити в разі перемоги.

Також можна поглянути на команду, яка стоїть позаду кандидата і зробити собі висновки про те, хто буде допомагати цьому політику.

Головне робити вибір виходячи з того кому ви більше довіряєте, в порядності якого кандидата ви впевнені або ж в реалістичність чиєї програми ви вірите. Бажано вибір робити із холодним серцем та світлою головою.

Але найбільше прошу вас не вестися за маніпуляції штибу «треба голосувати так, щоб голос не пропав». Тому що саме формулювання цієї тези є невірним.

На виборах жоден голос не може пропасти.

Звісно, якщо виборець не полінується, в день голосування прийде на виборчу дільницю і самостійно заповнить виданий йому бюлетень. Це й буде волевиявлення виборця, і воно вже нікуди не пропаде – адже його бюлетень виборча комісія врахує при підрахунку голосів.

Звісно, виборець може проголосувати за політика, який не здобуде перемогу, але й в цьому випадку його голос не пропаде. Адже він підтримає свого кандидата, того якому довіряє, і таким чином продемонструє свою політичну волю.

Кожен такий голос дасть можливість політику, який сьогодні можливо не переможе, в подальшому претендувати на цю ж посаду з набагато більшими шансами.

Як би якісно не проводили соціологічні опитування, найкращим способом вимірювання рівня підтримки політика виборцями є саме вибори.

Тож механізм виборів важливий не лише тому, що він визначає переможця – особу чи список осіб, які обіймуть певні посади. Вибори дають чітку картину електоральних симпатій виборців.

А результат на виборах кожного кандидата впливає на політику, яку буде проводити переможець. Навіть якщо останній про це ніколи під час виборчої кампанії не говорив.

Тому вибори це більше ніж вибір переможця.

То чому в такому разі ви повинні голосувати не за того кого підтримуєте, а за того, в кого більше шансів? Голосуйте так як вважаєте за потрібне саме ви. І тоді ваш голос не пропаде. Повірте.

До зустрічі на виборах 17 липня.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні