01 січня, 2018, 15:38

Свій дім - своїми руками!

13 листопада 2017 року, з невідомих причин, спалахнув дах стародавньої хати початку ХХ століття дводільної конструкції в експозиції просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району.



Завдяки сміливим і професійним діям воїнів МЧС, пожежу вдалось локалізувати. Проте, вогонь зробив свою чорну справу. Згорів не тільки солом’яний дах, а й дерев’яна стеля, внутрішнє начиння – етнографічні експонати, що прикрашали хату.

* * *

Обласна рада нарешті повернулася обличчям до музею-скансену і на одній із своїх чергових сесій відновила музею фінансову підтримку згідно затвердженої Регіональної програми розвитку культури і мистецтв на 2016-2020 роки. Почали повертатися працівники музею у свій дорогий осередок культури. Це дало змогу власними силами розпочати відновлювати і реставрувати після пожежі стародавню оселю.

На наше звернення відгукнулись фізичні особи і юридичні організації. Зокрема, СГПП «Рать» (В.А.Шумський), СГТзОВ «Городище» (А. О.Никонюк) Луцького району, ВАТ «Луцьксантехмонтаж 536» (І.Чорнуха), ГО «Волинське Братство», магазин «Люстра» і «Комфорт» та інші. А Василь Захарчук із села Маташівка презентував один кубометр пиломатеріалу балок на перекриття хати, що так не вистачало для реконструкції дерев’яної споруди.

Але це лише 10 відсотків тих, до кого особисто звертався музей про допомогу. Прикро, що байдужими стали до цієї біди сільська рада об’єднаної громади села Княгининок. При своєму річному бюджеті понад 50 мільйонів гривень, жодного гроша не знайшлося на ліквідацію пожежі в музеї. А Луцька райрада навіть відповідь не надіслала на офіційне звернення.

Але дирекція музею не опускає руки перед труднощами, що випало їй у тому важкому році. Власними силами та за підтримки козаків-волонтерів обласної федерації козацького бойового мистецтва «Спас» (Голова- Сергій Гаврилюк та Віталій Гопанчук) розпочали важку та кропітку роботу по реконструкції дерев’яної хати. Перш за все потрібно було розчистити і вивезти залишки згарища. Потім приступили до відбудови і реставрації.

Тут уже потрібні були фахівці з досвідом та власним інструментом. І вони підійшли з Луцька та з селища Рокині. Так, Роман Мішко взявся самостійно виготовити вікна, що згоріли в пожежі.

До Нового 2018 року козаки і реставратори зуміли відремонтувати дах та накрити його рубероїдом. А потім уже взятися за ремонт печі та грубки, стін і стелі, хатніх меблів й підлоги.



«Очам страшно, та руки все зроблять»,- говорить народна приказка.

Дирекція музею щиро вдячна всім тим, хто долучився до відновлення хати після пожежі. Ми надіємось, що багато ще добрих душ і меценатів відгукнуться на наш заклик про допомогу в цей важкий для музею час і допоможуть повністю відновити цінний пам’ятник народної архітектури музею-скансену, що в селищі Рокині Луцького району.

Поспішайте робити Добро, бо «не збідніє рука того, хто дає»,-(Біблія).

Наш р/рахунок №26009055505771 в ПАТ КБ «ПриватБанку» МФО 303440, код 13344468, або на картку № 5169330507734256, ПАТ КБ «ПриватБанк».

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я дуже шкодую, що існують палії і підпали цінної старовинної волинської хати. Готова особисто попрацювати на відновленні внутрішнього інтер'єру музейного експонату волинської етнокультури, який неодноразово раніше відвідувала з учнями. Повідомте Ваш телефон для з'язку.
Відповісти
(0332)709375, 050 3788524, 099 2291525
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні