04 серпня, 2017, 16:32

Що дасть нам закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»?

1 серпня закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» опублікований в газеті Верховної Ради «Голос України», а вже 2 серпня він набув чинності.

Я переконаний, що прийняття цього закону – це величезний крок на шляху до енергоефективності. Але про все по порядку.

ЯКІ ЗМІНИ ПЕРЕДБАЧАЄ ЗАКОН

Новий закон зобов’язує усіх надавачів послуг з постачання теплової енергії та водопостачання, тобто комунальні підприємства, обладнати 100% житлових будинків приладами обліку теплової енергії та води. Простіше кажучи – лічильниками.

Згідно із законом, оператори зовнішніх інженерних мереж тепло- та водопостачання зобов'язані до 2 серпня 2018 р. встановити на усіх будівлях лічильники тепла, а також лічильники гарячої і холодної води в нежитлових будівлях. До 2 серпня 2019 р. - лічильники гарячої і холодної води в житлових будівлях.

До того ж відтепер неможливо буде здати в експлуатацію новобудови, які не мають таких приладів обліку.

ЗА ЧИЙ РАХУНОК ВСТАНОВЛЮВАТИМУТЬ ЛІЧИЛЬНИКИ

Закон каже, що витрати на оснащення будівлі приладами обліку відшкодовуватимуть споживачі відповідних комунальних послуг, тобто співвласники і мешканці будинку.

На практиці це виглядатиме так – надавач послуги встановлює лічильник, а власники житла сплачують внесок і покривають йому ці витрати. Звичайно, власники будівлі можуть й самостійно поставити прилад обліку. Тоді внески комунальним підприємствам платити не доведеться.

Думаю, що у такий складний час без допомоги держави тут не обійтись. Адже підприємства-надавачі послуг через величезні борги з виплати субсидій не мають вільних коштів, за які можна встановити лічильники. Переконаний, що це питання варто додатково обговорити на рівні Кабінету Міністрів України.

ЧОМУ ЛІЧИЛЬНИКИ НЕОБХІДНІ

Попри те, що встановлення лічильників – це «зайві» витрати, зробити це життєво необхідно!

Завдяки лічильникам ми отримаємо реальну картину споживання тепла, гарячої та холодної води, чого не мали усі роки незалежності України. Тепер ніхто не платитиме за міфічні кубометри води та гігакалорії тепла, вигадані кимось у чиновницьких кабінетах. Не буде ніякої «зрівняйлівки» та «стандартних» рахунків, лише – реальні факти.

Погодьтесь, краще платити за те, що справді використав, а не за «норму», яку хтось визначив за вас?

До того ж, лише маючи повний облік того, що ми споживаємо, можна говорити про якусь економію. Інакше, це стрільба наосліп. Реальні факти покажуть, як і на чому можна зекономити. Без цього навіть говорити про енергоефективність не варто.

Як на мене, цей закон потрібно було прийняти вже давно. Саме за такими правилами живе вся Європа, а тепер прогрес можливий і в Україні!

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Проаналізувавши Закон можна стверджувати,що він недосконалий і "сирий".В нас маса будинків,де з технічних причин неможливо встановити вузли обліку(транзитні),інше.Коштів на встановлення цих вузлів немає,а мешканці за свої встановлювати не поспішають,а час летить.Втрати в мережі,контроль,повірка,захист-питань маса....Нас чекають важкі часи.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні