30 червня, 2017, 11:48

Кавалерійський наїзд УКРОПу

Текст, який я подаю нижче, відмовилася публікувати газета «Волинь нова».

У цій статті я описав лише один з випадків, які свідчать про непросту ситуацію, що скалася навколо музею-скансену у Рокинях. «Укропівська» більшість Волинської обласної ради позбавила його фінансування, поставивши на межу виживання. І це – попри гучні передвиборчі заяви «УКРОПу», обіцянки, що сприятимуть розвитку культури, мистецтва, туризму… Прийшовши до влади, укропівці роблять кардинально протилежні речі.

Вважаю, що волинська громада мусить знати правду про своїх обранців. Тому я й описав візит волинських депутатів у Музей-скансен. З прізвищами, цифрами, фактами. За кожне слово відповідаю як автор.

Приніс текст у редакцію газети «Волинь». Але там відмовилися її друкувати. Кажу: «Давайте, я вам заплачу!». Виставили кругленький рахунок на понад 8 тисяч гривень. Я вже й взявся збирати кошти серед козаків, але сьогодні отримав з редакції дзвінок із категоричною відмовою друкувати. Навіть за гроші.

Тим не менше, правди не сховаєш. Публікую цю статтю тут, у блозі, і сподіваюся, що волинська громада зверне не неї належну увагу.

З повагою автор Олександр Середюк





КАВАЛЕРІЙСЬКИЙ НАЇЗД НА МУЗЕЙ-СКАНСЕН

Вчинила знову невелика депутатська команда під керівництвом голови фракції «УКРОП», голови Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області В’ячеслава Рубльова.

Наперед заготовленим рішенням у тиші кабінету «білого дому», вони приїхали у музей-скансен гонорово і зверхньо. Деякі члени делегації (В.Рубльов, Д.Дубняк) навіть не привітались з господарем скансену.



Коли директор музею запропонував спочатку оглянути музей, в тому числі і центральну експозицію, посипались заперечення, мовляв, ми уже бачили, тут були тощо. Але все ж таки зайшли у музей і відразу посипались запитання, на які не відразу і відповісиш. Як кажуть в народі: «Не задавай дурних питань, то не отримаєш дурної відповіді».

Діалогу не получалося, так як комісія була налаштована не вивчити діяльність музею-скансену, що в селищі Рокині Луцького району, не вникнути у ті проблеми, що склалися у зв’язку з тим, що обласна рада 02.02.ц.р. зняла з музею фінансову підтримку, а знайти недоліки та «горіхи», щоб зліпити компромат на музей та директора.

Для цього залучили текомпанію «Аверс», якій поставили конкретне завдання: знайти компромат! Журналісти бігали з куреня до куреня, від групи до групи відвідувачів, які саме приїхали у музей, справно відробляючи свої гривеники у замовників. І уже ввечері був поданий репортаж замовний і сфальсифікований. А через тиждень появився репортаж і у інтернет-виданні «Волинські новини» за 21 червня ц.р. під назвою: «Музей-скансен у Рокинях працює з порушеннями». На перших шпальтах сенсаційно друкують:

«Непрозора фінансова діяльність та незрозуміле використання коштів – такі порушення в роботі побачили депутати Волинської облради під час перевірки діяльності музею-скансену, що в селі Рокині Луцького району».

Я толерантний, гуманіст і гуманітарій. Не люблю грубих відтінків, як у спілкуванні, так і у своїх працях. Намагаюсь їх замінити іншими словами, метафорами, епітетами тощо. Але в цьому випадку скажу прямо і відверто. БРЕШУТЬ! Грубо і підло, підступно і нахабно, цинічно і віртуозно – БРЕШУТЬ!

Ви ж не перевіряли фінансову діяльність музею, що відкрито пишете і заявляєте на камеру ТК «Аверс»: «Непрозора фінансова діяльність та незрозуміле використання коштів…».

Заступник начальника відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальниної власності Сергій Дмитрук в кабінеті директора музею оглянув декілька документів. На його прохання йому зробили ксеро-копії авторських Свідоцтв на інтелектуальну власність, показали акти КРУ від 28.07.199 року, де чорним по білому надруковано, що «витрачання бюджетних коштів на придбання (будівництво) експонатів, інвентаря, обладнання не встановлено. Будівництво проводиться за рахунок коштів спонсорів». Тобто, жодного гроша із державного бюджету не було витрачено на спорудження експозиції просто неба Музею історії сільського господарства Волині-скансен. Та його це мало цікавило. Не цікавили учтивого чиновника також інші документи, які намагався показати директор і засновник музею, автор експозиції, де він брав і як перевозив ті хати, клуні, стодоли, як будувалася дерев’яна маленька і затишна церква. Намагався переконати не тільки документами, а й надрукованими книжками, які вийшли друком про історію створення музею, що не держава витрачала на його спорудження кошти, а інші засновники, тобто – Середюк О.М. і Янко Т.С. І в цьому не має ніякої крамоли, що їм належить невелика частка у вигляді експонатів, які стоять в експозиції просто неба, яких не можна забрати і винести. Вони вже «вросли» в землю і люди думають, що ТУТ давно це село було побудовано. Владі потрібно подякувати таким фанатам і ентузіастам, які витрачали СВОЇ кошти і час, енергію і зусилля на створення цікавої експозиції просто неба, яку назвали «Козацький зимівник». Не випадково волинський журналіст газети «Радянська Волинь» В’ячеслав Крещук (нині покійний) ще у 80-х роках назвав О.Середюка «Рокинівським дон-Кіхотом».

- Тобі щось пороблено і задавнено,- часто повторює дружина Ганна Яківна, яка терпить його уже 40 років не дивлячись на те, що він не приносив їй зарплату понад 15 років, бо будував музей.

Саме ця експозиція, саме ці експонати приваблюють найбільше відвідувачів і тому дають невеликий дохід. Не прибуток, а тільки дохід. Так як музей є поки що, ще неприбутковою організацією. Але за ці виручені кошти, що надані за екскурсійні послуги музей не має права витрачати на зарплату своїм працівникам. Згідно Закону України «Про охорону культурної спадщини», ст.41 чітко прописано, на що мають використовуватись спеціальні кошти: для охорони культурної спадщини. І власне, цих коштів ледь вистачало на ремонт, реставрацію та поточні необхідні витрати музею-скансену. Адже старі унікальні і оригінальні дерев’яні споруди, яким уже понад 150-200 років, що складені з дерева і соломи, щороку потребують інтенсивного догляду, реставрації і спеціальної обробки. Відомо, що навіть ЛУВР і Ермітаж не обходяться без фінансової підтримки державних органів. А у наших сусідах- Польщі успішно діють аж 26 музеїв-скансенів! У деяких воєводствах працює по 2-3 скансена з повним штатним набором працівників. Все полаковано, пострижено, підметено, акуратно розставлено. Вони демонструють свою культуру ХУ111-Х1Х століття, мовляв, ще у той час їх предки були шляхтичами, жили хоч скромно, зате культурно.

На Україні лише СІМ скансенів, в тому числі і Рокинівський, який стоїть на грані закриття і знищення.



Та першого «Патріота» області пана Рубльова В.В. мало це цікавить. В нього закріпилася інше ноу-хау:

- Ви не є профтехучилищем і можете самі собі заробити,- сказав він мені одного разу у приватній дискусії.

Не озброєним оком стає зрозуміло, що місцеві можновладці не читають законів, зокрема, «Про музей і музейну справу». А в ньому чітко прописано, ст.13: «Фінансування музеїв залежно від форм власності (у нашому випадку –комунальна форма власності, виділ.авт.) здійснюється за рахунок Державного бюджету України, республіканського бюджету,.. місцевих бюджетів та коштів підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян. Бюджетні асигнування та позабюджетні кошти не підлягають вилученню».

Йому не до законів. Він без супроводу бігав по скансену, аж до церкви-каплички і наштовхнувся на козака-охоронця, який заставив його піднімати повалений грибочок для відпочинку, щоб відремонтувати і так не вдалося. А повернувшись назад до парадного входу у скансен, негайно відкликав Сергія Дмитрука з офісного приміщення і підвів підсумок виїздного засідання Тимчасової комісії обласної ради. Витягнувши із кишені наперед заготовлене і на комп’ютері роздруковане рішення комісії, зачитав його і провів процедуру голосування. Як і не привітавшись, так і не попрощавшись, сів в іномарку із керуючим справами обласної ради та поїхав геть із Рокинь.

Лише з деякими членами Тимчасової комісії такими, як Св’ятослав Кравчук і Олександр Курилюк ми змогли нормально і конструктивно поспілкуватись. Вони були не байдужі до ситуації, що склалася з Музеєм-скансеном, який залишився один на один із фінансовими труднощами, без працівників і державної підтримки. Вони професійно та по державному висловлювали свої пропозиції і залишили надію на позитивному вирішенні цієї справи уже на черговій сесії.

Дирекції музею набрид цей шантаж, надумані звинувачення, поширення неправдивої інформації з боку службових осіб таких, як заступник голови обласної ради з гуманітарних питань Романа Карп’юка, Сергія Дмитрука та інших. Я уже звернувся із заявою в Головне управління поліції у Волинській області на предмет перевірки дії статті 219 ККУ (Доведення до банкрутства), а також до Начальника КРУ у Волинській області з метою перевірки фінансово-господарської діяльності Музею-скансену.

Мені відверто тільки жаль стає Ігора Петровича Палицю, якого я називаю новітнім Терещенком, за його щире меценатство, що він має таку тупу, але амбітну команду. Вона тільки компрометує його своїми діями, які в більшості випадків суперечать його Величності Закону.

Директор музею-скансену,
Член Національної спілки краєзнавців України,
Лауреат Республіканської премії
імені Героя України Михайла Сікорського
Олександр Середюк

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пане Олександре, ти дуже розсмішив мене тим, що "членом" комісії був дубняк. Він є тільки "членом", а більше ніким. Собачим членом. Собачачим. Отакі "члени" й вирішать долю музею.
Відповісти
Директор не може пояснити куди діваються гроші відвідувачів за оренду хатинок, за мангали, за дрова, за те що на території музею продаються вареники/морозиво і все інше. Де ті гроші? Чи на території музею підприємницьку діяльність ведуть задурно?
І цей музей має трьох власників і не є комунальним майном. Так шо хай середюк не оправдується.
Відповісти
Середюк створивши і доглядаючи музей-скансен демонструє нам наші національні і етнічні витоки, коріння. Пригадалася слова із пісні Ніни Матвієнко:"Без коріння саду не цвісти, без стремління човен не пливе, Без коріння сохне все живе.»
Ворожі сили української етнічної історії не створюють умови для пропагування УКРАЇНСЬКОГО життя. Вони, людці з російськими прізвищами, безумовно не сприяють і навпаки хочуть применшити історичні Волинські цінності. Щоб коріння нації всихало, щоб ми були ніким. Ніякі вони не патріоти. Згадаймо Столипіна: "Народ у якого принижена самосвідомість є гній на якому виросте інший народ"
Відповісти
Коли під носом у влади бурштин добувають, а прибутки переправляють у свої кишені, то це тебе не хвилює. А ось у музеї вареники, дрова і т.п. не дають тобі спати. Ти ще порахуй і прослідкуй скільки кобила оправилась за день і де поділося те гавно?
А щоб заткнути таким писок, то дирекція музею офіційно звернулася в обласне КРУ, щоб вони перевірили фінансово-господарську діяльність .
Замість того, щоб допомогти музею, його уже другий рік душить обласна рада під загальним прикриттям кругової безвідповідальності.
Відповісти
Живіть у Рокинях і облікуйте все, хто Вам заважає - а коли Вас у Луцьку жаба душить, то це помітно по тексту. Дай таким як Ви керувати з Луцька зразу всі побачать що все зникло і хатина у Луцьку з'явиться.
Відповісти
Ви Палицю називаєте новітнім Терещенком, за його щире меценатство, а я по відношенню до музею його МЕЦЕНАТСТВА ЗОВСІМ НЕ БАЧУ.
Відповісти
Музеїв просто неба, які є живою історією, мають лише кілька областей в Україні. Волинська область мала б гордитися, що вона теж має свій унікальний скансен. Та робити все, щоб його розвивати, як центр української культури і етнографії. Будь-який музей в Україні апріорі не є самоокупним, скільки б він там квитків не продав. Це завдання органів влади підтримувати музеї, фінансувати їх, бо вони є центрами пропаганди української історії та культури. Звісно, якщо органам влади національні інтереси насправді потрібні. А якщо ні - то може не музей закрити, а розпочати процедуру з нових виборів не лише Луцького міського голови, а й депутатів Волинської обласної ради?
Відповісти
так середюк і янко є співзасновниками музею-сканчена і мають 49 відсотків власності. то значить мають на паритетних засадах "Розвивати, як центр української культури і етнографії". себто на 49 % середюк вкладає, на 51 % - обласна рада. і квит.
Відповісти
Багато років пан Середюк сумлінно піднімає, академічно заснований біля дослідної станції і племоб'єдання, створений колгоспам, унікальний музей на Волині і кожен раз на інший сучасний рівень. Як це йому вдавалось ми всі дивувалися завжди. Я і тепер дуже здивуюсь, коли йому не вдасться відстояти свою лінію. Депутати тимчасові - а музей у Рокинях буде завжди. Успіху, пане Середюк, депутати просто хочуть присвоїти Ваш успіх в партійну заслугу шляхом закриття фракції на слідующих перевиборах. Є підозріння, що такою активністю вони досягнуть закриття фракції. Чого ми їм і бажаємо. Українці з Вами, пане Середнє. Держаться,
Відповісти
Звернусь до пана, "Бреше Середюк": а ви коли-небудь цікавились чим годувати коней, чи вони може живуть "божим духом", чим покосити біля "хаток", чим їх побілити, прибрати на свята? Усіх цікавлять тільки сезонні прибутки (травень-червень), але начхати на круглорічні видатки. Добре, Середюк "не угодний", та дайте відповідь: де ж вам перейшли дорогу всі інші працівники Музею, що такий відгук пишете?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні