23 березня, 2017, 18:37

Рік роботи Braille studio: звітуємо про зроблене. ФОТО

21 березня для Braille Studio – особливий день, день нашого народження

Саме рік тому у Луцьку ми презентували ідею нашої волонтерської ініціативи – створення студії друку шрифтом Брайля для забезпечення незрячих людей інформацією в доступному для них форматі – рельєфно-крапковим шрифтом Брайля.

Цьому передував важливий досвід людей нашої команди, Віталія Ткачука, Анни Серпутько та Юлії Сачук, які багато років займаючись захистом прав людей з інвалідністю, не зі слів знали про проблеми, які існують у сфері книговидання шрифтом Брайля.

Завдяки потужній підтримці волинських медіа про соціальну ініціативу дізналися не лише на Волині. Нашими партнерами від самого початку стали: Кампанія проти дискримінації, Центр інформації про права людини та багато інших громадських організацій.

Першими, хто фінансово підтримав проект були саме волиняни – директорка клініки Загурського Тетяна Єремєєва, Петро Пилипюк, Володимир Цибульський, Фонд «Волинь 2014», Волинська єпархія УПЦ та голова Просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук, а також Луцька міська рада. Саме завдяки їм вже влітку нам вдалося придбати перше обладнання для студії та розпочати друк чудових книг – збірки, яку упорядкувала Ірена Карпа, «Волонтери. Мобілізація добра» та дитячу пригодницьку книгу волинської письменниці Надії Гуменюк «Літо з амазонками». Саме під час роботи над ними до діяльності Braille Studio долучилася Волинська обласна друкарня, директор якої, Іван Синюк, став членом нашої дружньої команди.
Перші книги на початку жовтня були презентовані в Луцьку, а в листопаді й у столиці в затишній Книгарні «Є» за участі Ірини Славінської, Катерини Бабкіної, Галини Шиян.

Протягом року за підтримки Кампанії проти дискримінації ми провели низку благодійних майстер-класів зі збором коштів для придбання більш потужного обладнання: на заводі Арт-Платформа під час Фестивалю вуличної їжі, в рамках заходів інформаційної кампанії Fight For Right, під час Фестивалю рівності в грудні у Києві, а з початку 2017 року під час низки благодійних читань для дітей в Книгарні Барбукан «Читати щоб бачити». У зборі коштів нас підтримували і представники соціально відповідального бізнесу, громадські організації, духовні установи – Добра цукерня, Асоціація дитячих офтальмологів України, Freud House, «Friends&Meringue», Британська Рада в Україні, Волинська єпархія УПЦ.

Ми презентували проект під час Volonteer Fair в Посольстві Сполучених Штатів Америки разом з постійними партнерами і великими друзями студії Всеукраїнським Велопробігом «Бачу! Можу! Допоможу!».
21 січня 2017 року нам пощастило взяти участь у неперевершеному Фестивалі "ЕтноЗима" у Михайлівському золотоверхому, де ми разом з Волинською обласною друкарнею презентували дитячу книжечку "Івасикове Різдво" львівської авторки Мар'яни Качмар (Фляк).

За час плідної роботи нам вдалося зібрати першу тисячу доларів США на придбання потужнішого обладнання – Braille Box.

Дякуємо нашим дивовижним волонтеркам – Ангеліні Чаюк, Ірині Рожко, Наталі Гладких, Галині Венгільській, Ірині Текучовій, Дар’ї Коржавіній, Марині Потеляхіній, Вікторії Шевчук, Валерії Лесюк, активістам Київського та Волинського осередків ВГО "Генерація успішної дії" та усім небайдужим.

Отже, за перший рік роботи ми видали:
• збірку про волонтерство і добро, яку упорядкувала Ірена Карпа, «Волонтери. Мобілізація добра»
• дитячу повість «Літо з амазонками» Надії Гуменюк
• дитячу книжечку «Івасикове Різдво» Мар'яни Качмар (Фляк)
• тижневик «Сім’я і дім», який плануємо видавати і надалі
• інформаційні буклети для презентації фільму «Я БАЧУ» про Всеукраїнський велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» за участю незрячих людей на велосипедах-тандемах
• інструкції до медичних препаратів для мережі аптек «Пані Аптека» у Києві та Одесі
• інклюзивне меню для ресторацій та кафе м. Луцька: кафе «Аліса» та пивний клуб-броварня «Карабас-Барабас».

У свій перший рік народження, завдяки підтримці кожної і кожного з вас, ми зробили перші впевнені кроки, а далі буде…
Ми маємо натхнення, бажання та багато енергії для того, щоб творити і тішити наших читачів різного віку чудовими новинками різнотематичної сучасної української літератури, перекладних творів, словниково-довідникової продукції, інклюзивних книг та продукції для сектору обслуговування громадян.

Довідково

«Braille Studio» – це волонтерський проект, спрямований на забезпечення доступу до інформації людей з порушеннями зору через створення книг та інших матеріалів, надрукованих шрифтом Брайля.
Над проектом працює нечисленна команда однодумців: координатори – Віталій Ткачук та Юлія Сачук, від Волинської обласної друкарні – Іван Синюк; редактор – Анна Серпутько, друкар – Олександр Мельник.
Контактні особи проекту:

Віталій Ткачук, тел. – 050-223-22-64, e-mail: volyngud@gmail.com
Юлія Сачук, тел. – 063 443 29 32, e-mail: juliesachuk@gmail.com
https://www.facebook.com/BrailleStudio.ua/?fref=ts

Ми розраховуємо на вашу довіру й подальшу підтримку:
Реквізити для перерахунку коштів: ВОО ВГО «Генерація успішної дії» ЄДРПОУ 37004147 Р-р 26008055511197 МФО 303440 у Волинській філії ПАТ КБ «Приватбанк».

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні