11 липня, 2016, 15:02

Нема короля буде валет. Про кругообіг прокурорів...

"Оп-па... Знову наш!"- якось так приблизно я реагую на чергове призначення котрогось із обласних прокурорів чи їх заступників. І не має значення, якої саме області. Бо можуть відбуватися революції, можуть змітати з крісел чиновників, обирати нових депутатів, одне вічне: кругоообіг прокурорів в природі. Таке собі явище, яке можна пояснити хіба одним-єдиним правилом, що діє в довкіллі: боротьба за виживання.

Скільки б і хто не брався вичистити авгієві стайні прокуратури, ця система все одно нагадує колоду карт. "Енна" кількість гравців. Не більше не менше. Треба зміни? Будь-ласка. Карти тусуємо - і от черговий "король" іде у "відбій", натомість до рук втрапляє "валет". Не козирним буде "валет", то можна витягти на білий світ того ж таки "короля"...

У нашому, волинському, прикладі взагалі дивна картина: іноді здається, що у трудовій книжці багатьох із них є відповідна позначка: "Може працювати на території двох областей - Волинської і Рівненської, іноді - ГПУ"...

Судіть самі.

Олексій Баганець - заступник Генпрокурора у 2000-2002 рр., який після звільнення з цієї посади став прокурором Волині, потім Донеччини, потім Рівненщини. ...У 2014-2015 рр. - ­­знову заступником Генпрокурора.

Років з десять тому, на світанку мого журналістського досвіду, був такий прокурор області Микола Франтовський. Чого був? Він, слава Богові, ще є.
Микола Франтовський (який, до речі, за помешкання під час роботи на Волині мав собі номер у готелі ... на території Звірівського лісового господарства) у 2005 р. із заступника прокурора Донецької області прийшов на посаду волинського обласного. Згодом призначений ина ідентичну - в Житомирську область. А з початком гарячих подій на Сході знов став прокурором Донеччини.

Андрій Гіль, "двічі" (2003-2005рр та 2007-2011 рр) прокурор Волинської області, після звільнення у 2011-му наказом Генпрокурора Віктора Пшонки був переведений на посаду ... заступника прокурора Рівненської обл. Очолював прокуратури Волинської, Тернопільської та Житомирської областей.

***
"Зламати систему!". "Очистити країну"... - багато гучних гасел приносили нам революції. За ці гасла і зміни хлопці життя клали, матері сивіли, ми сльози лили,

Ось знову гучні зміни в прокуратурі анонсують: це як серіал на кухні дивишся - від серії до серії хтось воскресає.

А взагалі: маю таку "улюблену рубрику". Називається "Призначення" на сайт ГПУ. Відкриєш, бува, ненароком. А там Вадим Веніславський (брат нинішнього кандидата в "єремеєвському" окрузі) і екс-заступник прокурора Волині Анатолія Коцури - уже в ГПУ. Олег Корецький, колишній прокурор Любомльського р-ну і "перший зам" прокурора Волинської області Дмитра Чепіжака - аж у Генінспекції внутрішніх розслідувань ГПУ ("опікуватиметься" злочинами слідчих і прокурорів), а ніхто публічно так і не спростував його причетність до незаконного заволодіння земельними ділянками у Шацькому національному природному парку.

З останнього: новий 38-річний прокурор Рівненської області, точніше - поки виконувач обов'язків Павло Романчук.

Без волинської сторінки в біографії недавнього зама прокурора Рівненщини не обійшлося: починав прокурорську дорогу слідчим-стажистом на Камінь-Каширщині, потім трудився помічником прокурора Нововолинська, заступником прокурора у Володимирі-Волинському, заступником прокурора Луцька та зрештою начальником відділу "в області".
<
Призначений Юрієм Луценком нещодавно після скандального затримання бурштинової мафії, а тому й особливо цікавий. ...Того самого Луценка, адвокатом якого свого часу був Олексій Баганець, він же у минулому - прокурор Рівненської та Волинської областей.

Далі, напевне, буде. Читайте рубрику "Призначення".

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні