--> Володимирець пам'ятає | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
07 лютого, 2017, 16:47

Володимирець пам'ятає

На запрошення Інституту національної пам'яті відвідав сьогодні, 7 лютого 2017 року, місто Володимирець Рівненської області. Саме тут 7 лютого 1943 року відбувся перший наступальний бій відділу УПА під командуванням Григорія Перегійняка ("Коробка", "Довбешка").

В тому бою повстанці виступили проти об'єднаних сил німецьких загарбників та польських і російських окупантів (РОА Власова), що перебували на службі в німецької жандармерії. Це вкотре підтверджує історичний факт, що задля захисту українців на своїй землі УПА доводилось вести збройну боротьбу одразу проти кількох мастей окупантів...

Часопис "Вісті з фронту УПА" (ч. 1, 1943 рік) повідомляв: "7 лютого цього року відбувся наступ першої сотні УПА на м. Володимирець... Найкраще відзначився особистим прикладом одчайдушности командир сотні - "Довбешка-Коробка". Здобуто 20 крісів, 65 копців, амуніції й ін. Зі сторони ворога впало 7 людей, включно з командиром жандармерії. З нашої - 1 вбитий, 2 поранених".

Цей бій у фаховому Висновку робочої групи істориків Урядової комісії з вивчення діяльності ОУН і УПА відзначений як одна із перших масштабних збройних антинімецьких акцій.

Волинську делегацію під час урочистостей представляли також представник Інституту національної пам'яті по Волині Леся Бондарук та заступник голови Братства ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, мій побратим зі "Свободи" Андрій Гнатюк. У заходах брав участь також безпосередній учасник того першого бою УПА, ветеран-повстанець Степан Бакунець.

7 лютого 2018 року відзначатиметься 75-річчя першого наступального бою УПА, в ході якого було звільнено від окупантів теперішній райцентр Рівненщини.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Запрошуємо долучитися всіх бажаючих до відзначення Першого бою УПА 7.02.2018р. Вже плануймо.
Відповісти
Нинішній рік для повстанців ювілейний. На Тернопіллі 2017-й проголошений роком УПА. Волинс ька і рівненська влада чомусь не здогадалися цього зробити. Бурштинова лихоманка для них набагато важливіша.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні