06 лютого, 2017, 16:18

Кватирко має піти

Волинська обласна рада на пленарному засіданні 2 лютого 2017 року фактично висловила недовіру начальнику Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександру Кватирку. Наведу окремі факти, аргументи та висновки, яких, гадаю, достатньо, аби ні в кого не залишалося сумнівів, що Кватирко не справився з покладеними на нього обов’язками, тому повинен піти…

Відповідно до вимог статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», місцеві ради:

- несуть відповідальність за стан охорони навколишнього природного середовища на своїй території і в межах компетенції забезпечують реалізацію екологічної політики України, її громадян;

- організовують вивчення навколишнього природного середовища;

- забезпечують інформування населення про стан навколишнього природного середовища;

- здійснюють контроль за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Ці питання постійно перебувають у полі зору депутатів обласної ради. Практично кожна сесія обласної ради розпочинається з депутатських запитів про ті негаразди, які кояться у Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, відколи його очолив Олександр Миколайович Кватирко.

Останній став чи не найчастішим і найскандальнішим фігурантом журналістських розслідувань та критичних публікацій у ЗМІ та засобах масової комунікації, колективних листів громадських організацій у владні, правоохоронні, контролюючі структури.

Про можливі згубні наслідки для лісової галузі Волині в разі призначення на посаду начальника ВОУЛГ Кватирка О.М. представники ряду громадських організацій нашого краю, об’єднань ветеранів лісової галузі Волині застерігали ще в середині 2015 року.

Вони просили владу та правоохоронців звернути увагу на той факт, що у 2006 році Кватирко Олександр Миколайович узяв на себе вину за спротив працівникам міліції під час п’яного дебошу у барі «Криничка» в селі Оконськ Маневицького району. Тоді працівники міліції змушені були застосувати зброю для заспокоєння компанії за участю Кватирка О.М. та Колісника З.Б. – сина тодішнього начальника ВОУЛГ Богдана Колісника. Тоді ж Зіновій Колісник був поранений у ногу.

Після того випадку Кватирко О.М. отримав посаду директора Володимир-Волинського лісомисливського господарства. Під його керівництвом це підприємство було доведене до мільйонних боргів, за цими фактами було відкрито кримінальну справу. Як показала перевірка, тоді в бухгалтерських документах Володимир-Волинського ЛМГ було приховано боргів на суму близько 3-х мільйонів гривень.

Довівши Володимир-Волинське ЛМГ фактично до банкрутства, Кватирко О.М. був призначений директором Цуманського держлісгоспу. Звільнився він з посади директора Цуманського ДЛГ лише під тиском громадськості після аудиту діяльності держлісгоспу. Під час аудиту було зафіксовано збитків на суму понад 700 тисяч гривень, завданих незаконними рубками, а також збиткова діяльність паркетного цеху, який орендувала фірма «Явір», підконтрольна тодішньому керівництву ВОУЛГ.

Волинська обласна рада ще в серпні 2015 року висловлювали недовіру тоді ще в. о. начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Кватирку О.М. Так, на пленарному засіданні 14 серпня 2015 року обласна рада прийняла рішення направити звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Міністра аграрної політики та продовольства України та голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо врахування позиції обласної ради при формуванні кадрової політики та недопущення призначення Кватирка О.М. на посаду керівника ВОУЛГ.

У тексті звернення йшлося про те, що Кватирко О.М. – фігурант ряду кримінальних справ і проваджень, неодноразово притягався до відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень. Зокрема, йшлося про кримінальну справу щодо здійснення ним злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, провадження закрите після визнання вини обвинуваченим), ч. 1 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем, провадження закрите за нереабілітуючих обставин), ч. 1 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

Також повідомлялося про нанесення Кватирком О.М. шкоди державі в особливо великих розмірах, що підтвердила Держфінінспекція, протиправну бездіяльність та порушення інформаційних прав громадян, встановлені численними рішеннями Волинського окружного адміністративного суду.

Промовистий факт: кримінальні провадження 2007 та 2013 років проти Кватирка О.М. закривалися в першому випадку – внаслідок акту амністії, в другому – у зв’язку із закінченням строку давності.

Позиція обласної ради врахована не була, що в подальшому призвело до низки нових скандалів та згубних тенденцій у лісовій галузі на Волині. Так, уже 28 листопада 2015 року Кватирко О.М. «засвітився» під час незаконного полювання на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Зубр» на території Звірівського лісництва у Ківерцівському районі, тобто у природно-заповідній зоні. Як свідчать поінформовані джерела, полювання було влаштоване нібито для трьох екс-міністрів з Києва (т. зв. «королівські полювання»). З цією метою в лісництві була виставлена охорона, аби нікого не пропускати на місце цих ганебних полювань.

Факт затримання Кватирка О.М. із групою мисливців зі зброєю в межах ПЗФ підтверджують представники обласного управління Держекоінспекції України. Згідно з чинним законодавством, перебування мисливців на території ПЗФ зі зброєю прирівнюється до полювання. Натомість Кватирко вважає такі звинувачення наклепом, а його покровителі переконують, що він як посадовець лісової галузі мав право перебувати у природно-заповідному фонді зі зброєю. Словом, покарання за свої дії Кватирко О.М. знову уникнув. А непокаране зло, як відомо, породжує ще більше зло…

Як наслідок – ряд кримінальних проваджень, відкритих у 2016 році органами прокуратури Волині та Закарпаття проти посадових осіб Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства на чолі з Кватирком О.М.

За інформацією слідчих органів, за сприяння Олександра Кватирка в області була організована група осіб, які займалися незаконним вивезенням деревини цінних порід до країн Євросоюзу. До схеми були залучені декілька керівників приватних підприємств. Вони шляхом підкупу співробітників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства отримували фіктивні документи щодо обсягу, виду деревини, її кількісних і якісних показників.

Отриманий повний пакет дозвільних документів на лісопродукцію надавав можливість безперешкодно вивозити її за кордон, у офшорні компанії, засновниками яких є наближені до керівників лісопідприємств особи. Під час санкціонованих обшуків складів майже двох десятків лісогосподарських підприємств області вилучено підготовлених до вивозу понад 500 кубометрів лісу цінних порід та фінансово-господарську документацію. Вартість деревини перевищує 3 мільйони гривень.

За цими фактами прокуратура Волинської області відкрила кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України, а Мукачівська прокуратура в Закарпатській області відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Нетерпимість до критики та переслідування неугодних стали одним із «батогів» Кватирка О.М. на посаді начальника ВОУЛГ. Як наслідок – масові звільнення неугодних керівників держлісгоспів (Цумань, Шацьк, Колки, Маневичі, Турійськ та ін.). Окремі з них уже довели незаконність свого звільнення в судах, по інших суди ще тривають. Мають місце непоодинокі факти хамського, нелюдського ставлення до підлеглих, створення соціальної напруги в колективах ДЛГ, що виливаються у колективні акції протесту.

Вершина цинізму та заохочуваного Кватирком О.М. підлабузництва у лісовій галузі на Волині – факт організації підлеглими Кватирка О.М. із Шацького держлісгоспу т.зв. «королівського купання» на озері Світязь, що мало відбутися на Водохреще, 19 січня 1017 року. Для Кватирка тут влаштували справжнісіньку зелену «імператорську доріжку» на льоду. Задля цього лісівники знищили щонайменше 160 (!!!) особин молодих дерев сосни та 4 ялини. За інформацією від місцевих мешканців, ці дерева були зрізані у буферній зоні місцевого ПЗФ…

Стан справ у лісовій галузі. За період, відколи ВОУЛГ очолює
Кватирко О.М., в області спостерігається катастрофічна ситуація у сфері ведення лісового господарства, охорони та захисту лісів. Управлінням приховується реальна екологічна інформація щодо стану лісів (реальні розміри лісових пожеж та незаконних рубок).

За інформацією Державної екологічної інспекції в області, під час проведення заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням природоохоронного законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів, були виявлені численні порушення в частині недотримання лісокористувачами основних вимог щодо ведення лісового господарства, передбачених Лісовим кодексом України.

Лісогосподарські підприємства не забезпечують контроль за динамікою вкритої лісом площі, дотриманням вимог Санітарних правил в лісах України, Порядку спеціального використання лісових ресурсів.

У 2016 році за вчинення адміністративних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища, не дотримання вимог природоохоронного законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів, до адміністративної відповідальності притягнуто 346 посадових осіб державних лісогосподарських підприємств, сума штрафів за адміністративні порушення – 31,5 тис. гривень.

Загальна сума шкоди, завданої лісовому господарству за порушення вимог природоохоронного законодавства, становить 14 млн 431,0 тис. грн!

Перевірками встановлено факти зменшення вкритої лісом площі та відсутність контролю за її динамікою в більшості лісогосподарських підприємств. Зокрема, по ДП «Цуманське ЛГ», порівняно із 01.01.2015 станом на 01.01.2016, вкрита лісом площа зменшилась на 1495,2 га, по ДП «Ківерцівське ЛГ» – на 174 га (а порівняно з 2013 роком – на 428 га), по ДП «Шацьке ЛГ» – на 87 га, по ДП «Старовижівське ЛГ» – на 451 га, по ДП «Поліське ЛГ» – на 67 га.

Постійними лісокористувачами не забезпечено виконання запланованих лісовпорядкуванням об’ємів проведення рубок, формування та оздоровлення лісів, виконання затверджених в установленому законодавством порядку планів санітарно-оздоровчих заходів. При проведенні лісопатологічних обстежень на предмет призначення суцільних санітарних рубок, комісією не проводяться передбачені Санітарними правилами в лісах України обґрунтування та розрахунки щодо необхідності проведення суцільної санітарної рубки.

Відсутній облік осередків та шкідників лісу, моніторинг за їх динамікою. Приховується інформація про лісові пожежі, облік пожеж відсутній.

Постійними лісокористувачами у матеріалах державного статистичного спостереження та відомчої звітності не відображаються реальні об’єми незаконних рубок, лісгоспи у звітній інформації відображають незаконні рубки тільки у випадках, коли лісовою охороною виявлено лісопорушників. Відомчий контроль є недостатнім, ревізії лісових обходів, які проводяться працівниками державної лісової охорони, мають формальний характер.

У 2016 році ситуація в лісовій галузі на Волині особливо ускладнилася. За результатами державного нагляду за дотриманням вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони та захисту лісів на посадових осіб державних лісогосподарських підприємств, відповідальних за охорону та захист лісу, протягом року накладено 320 адміністративних cтягнень (практично кожен четвертий працюючий!).

Внаслідок проведення державними лісогосподарськими підприємствами незаконної заготівлі деревини на землях лісогосподарського призначення розмір заподіяної шкоди становить близько 8 млн. грн. При цьому дозвільні документи на проведення цих рубок видавались ВОУЛГ, погоджувались управлінням охорони навколишнього природного середовища облдержадміністрації.

Під виглядом суцільних санітарних рубок заготовлюється високосортна комерційно приваблива ділова деревина.

Проявились і проблеми фінансово-економічного характеру. За офіційною інформацією, станом на листопад 2016 року кредиторська заборгованість державних лісогосподарських підприємств за роботи, товари і послуги, платежі до бюджету та розрахунки по заробітній платі сягнула більше 88 млн. грн!

Фактично за рік, з моменту призначення на посаду начальника управління Кватирка О.М., кредиторська заборгованість збільшилася на 33 млн. грн!

Питання, як вивести підприємства із фінансової кризи залишається сьогодні без відповіді. Хоча для лісокористувачів найпростішим є шлях збільшення об’ємів вирубки лісів, що є неприпустимим!

ВИСНОВКИ:

Основні функцій діяльності лісового господарства – екологічна, економічна, соціальна. Жодної з цих функцій ВОУЛГ під керівництвом Кватирка О.М. належним чином не виконує.

Екологічна складова.

1. Масові вирубки лісів під виглядом санітарних рубок насправді проводяться не задля вирубки сухостоїв, а для заготівлі високоякісної комерційно цінної деревини для експорту. Докази – протиправна діяльність ряду посадових осіб ВОУЛГ на чолі з Кватирком О.М., яким знову займаються правоохоронні органи.

2. Недотримання вимог по догляду за лісовим фондом. Фактично замість сухостоїв, які не становлять цінності для експортерів, вирубуються живі дерева. Окрім економічних збитків, це призводить до згубних екологічних наслідків: через такі підходи лісовий фонд піддається прогресуючій руйнації шкідником – короїдом.

3. Приховування реальних наслідків збитків від санітарних рубок. Фактично декларуються лише ті пні вирубаних дерев, де лісопорушників спіймали «на гарячому», тобто за фактами, яких уже неможливо приховати.

Вирубування лісів на Волині досягає критичного рівня. Кожного дня вирубуються та експортуються тисячі дерев. Якщо не буде вжито дієвих заходів щодо відновлення лісів і розширення їхніх площ, це матиме не прогнозовані екологічні наслідки.

4. Катастрофічне зменшення площі лісових угідь. В контексті з економічною складовою вирубок лісів (масове функціонування незаконних пилорам, особливо в поліських районах) – зменшення лісистості нашого краю.

За експертними оцінками, вкрита лісом площа у лісах, підвідомчих ВОУЛГ, лише за один рік зменшилася на 1100 га. Дані за 2016 рік уточнюються, але масштаби будуть істотно більшими. На Волині зріє екологічна катастрофа!

5. Приховування реальних наслідків збитків від лісових пожеж, непублічність інформації щодо реальної площі лісових пожеж, які відбулись у лісах підвідомчих підприємств, належний облік пожеж відсутній.

6. Тотальна закритість інформації про роботу галузі від громадськості. В інформаційному просторі розміщується здебільшого лише інформація про піар-акції із облаштування рекреаційних пунктів за участю голови обласної державної адміністрації.

Економічна складова. За оцінками екологів, загальна сума шкоди, завданої лісовому господарству, лише через порушення вимог природоохоронного законодавства, становить 14 млн. 431,0 тис. грн.

1. Критичне зростання обсягів кредиторської та дебіторської заборгованості. Неконтрольованість процесів.

За попереднього керівника лісової галузі на Волині було взято стратегічний курс на зменшення та мінімізацію дебіторської та кредиторської заборгованостві. Кредиторську заборгованість підприємств лісової галузі на Волині вдалося зменшити з 62-х мільйонів гривень до 52-х мільйонів.

Із приходом на цю посаду Кватирка О.М. процеси пішли у зворотньому напрямку. На запит обласної ради надійшла інформація за підписом першого заступника начальника ВОУЛГ Анатолія Сахнюка щодо заборгованості, яку вже неможливо приховати. Загальна сума кредиторської заборгованості – 88 млн. 439 грн.! Сума дебіторської заборгованості – 26 млн. 356 гривень.

2. Загальна сума виявлених фінансових порушень – понад 19 млн. грн.! За інформацією, яку на запит обласної ради надало Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області, протягом 2016 року проведено 29 ревізій на підприємствах, що належать до сфери управління обласного лісового та мисливського господарства, у тому числі 20 планових та 9 позапланових.

За результатами проведених контрольних заходів загальна сума виявлених порушень становить 19 млн. 10 тис. грн., з яких порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів – 11 млн. 792 тис. грн. та порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів – 7 млн. 218 тис. гривень.

3. Складається враження, що окремі керівники державних підприємств за попередньою змовою з суб’єктами господарювання свідомо створюють кредиторську заборгованість та доводять її до безнадійної. Тобто, за мовчазною згодою або ж і можливою зацікавленістю керівництва ВОУЛГ цілеспрямовано виводяться кошти з підприємств, не виконуються зобов’язання перед бюджетом і працівниками та свідомо банкрутуються підприємства лісової галузі.

До прикладу, кредиторська заборгованість одного лише ДП «Цуманське ЛГ» становить 12 млн. 164 тис. грн., тоді як дебіторська заборгованість – 2045,2 тис. грн., що покриває борги підприємства менше, ніж на 20%. За висновками фахівців, це – не що інше, як штучне доведення підприємства до банкрутства.

4. Такий стан справ – це потенційний фінансовий крах підприємств, швидке банкрутство всієї лісової галузі на Волині.

5. Ресурсів, у який спосіб можна оперативно перекрити ці борги, наразі немає. Зробити це можна хіба що за рахунок подальшого вирубування лісів, а також експорту найбільш цінної деревини за кордон, що завдаватиме подальших збитків лісовому господарству краю та економіці Волині загалом.

Соціальна складова.

Незадовільною є кадрова політика, політика залякування керівництвом управління працівників нижчої ланки, директорів лісгоспів, лісничих, майстрів лісу. Безпідставно звільняються з роботи висококваліфіковані працівники, керівники підприємств. При цьому на посади призначаються лояльні до керівництва працівники, освіта та досвід роботи яких не відповідають галузевим кваліфікаційним вимогам.

Незаконні звільнення керівників ДЛГ були неодноразово оскаржені в судах, факти незаконних звільнень доведені в судовому порядку!

Це викликає обурення в колективах держлісгоспів, невдоволення територіальних громад, представників органів місцевого самоврядування, провокує соціальні збурення і протести.

Не забезпечується виконання вимог щодо охорони праці. Протягом року в лісовому господарстві зафіксовано два смертельні випадки (Колківський та Любомльський держлісгоспи).

Буденною практикою стають невиконання рішень судів, ігнорування вимог чинного законодавства. Так, не виконуються рішення Суду щодо повернення у користування земель навколо Повурського військового авіаційного полігону Міністерству оборони України.

Не забезпечується виконання Указу Президента України «Про створення Ківерцівського національного парку «Цуманська Пуща».

По завершенні 2015 року закінчився термін дії обласної цільової програми «Ліси Волині-2015». Про виконання зазначеної програми обласне управління лісового та мисливського господарства не звітувало. Нова програма (як того вимагає законодавство) не розроблена.

Зрештою, від таких керівників та їхніх дій підривається авторитет влади, довіра до неї та потерпає імідж не лише лісової галузі на Волині, а й усієї державної влади на теренах нашого краю та Волинського регіону загалом!

Нагадаю, що протягом 2016 року депутати обласної ради неодноразово звертались до правоохоронних органів про проведення перевірок ВОУЛГ, підконтрольних йому державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств щодо дотримання вимог екологічного та фінансового законодавства під час здійснення господарської діяльності.

Наразі від правоохоронних органів на адресу обласної ради досі не надійшла інформація про зменшення площі лісів у 2016 році, кількість незаконних рубок і стан відшкодування збитків, наявність порушень у використанні державних коштів ВОУЛГ і лісогосподарськими підприємствами.

Складається враження, що державні органи влади, обласна виконавча влада закривають очі на ці неподобства, не здійснюючи належних функцій контролю в інтересах держави та територіальних громад області.

Усе це спонукало Волинську обласну раду втрутитись у ситуацію і забезпечити здійснення функції місцевої ради з контролю за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, дати оцінку діяльності начальника ВОУЛГ Кватирка О.М. та прийняти рішення щодо доцільності його перебування на займаній посаді.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні