10 липня, 2016, 22:38

Поляки наступають на ті ж граблі

Поляки знову наступають на ті самі граблі. На жаль, історія так нічому їх і не навчила. Вони забули слова Пілсудського, що не існує незалежної Польщі без незалежної України.

Це істина, про яку так швидко забувають нинішні польські керманичі.

Впевнений, що зараз у Росії святкують перемогу. Руками недалекоглядних і необ’єктивних польських політиків їм вдалося реалізувати сценарій нагнітання антиукраїнської істерії у Польщі.

Українці зробили все для взаємного порозуміння та взаємного прощення на основі принципів рівноправності та добросусідства. Але Польща проігнорувала наші зусилля і знову перейшла межу. Не Україна, а Польща навмисне роздуває тему непростого історичного минулого, замість того, щоб будувати майбутнє. І це при тому, що в українців є набагато більше підстав вважати політику польської влади проявом систематичного геноциду та колоніального гноблення, яка тривала з середини 14 до середини 20 століття.

Це не українці, а поляки були загарбниками наших земель. Це Річ Посполита разом з Москвою неодноразово ділила територію України, як у 1939 році Сталін і Гітлер поділили територію Польщі і всієї Східної та Центральної Європи.

Історичні уроки свідчать, що після зникнення незалежної України Польща також зникала з історичної арени. Невже у польської влади не вистачає здорового глузду тверезо подивитися в минуле та сучасне, а не бути сліпим інструментом в руках Росії?

Польській стороні варто розуміти, що відродження неоімперських амбіцій бумерангом вдарить по них самих. Хіба не українці сьогодні на Донбасі захищають всю Європу від російської загрози? Хіба поляки не усвідомлюють, що після України настане їх черга?

Україно-польський конфлікт 1943 року на Волині був розв'язаний польською стороною, що не хотіла визнавати за українцями права бути господарем на своїй землі.

Поляки мріяли відродити після війни свою колоніальну імперію і не допустити самовизначення української нації. Нагадаю їм: це не українці прийшли на польську землю, а поляки прийшли на нашу в якості окупантів. Українці воювали на своїй землі, а не під Варшавою чи Краковим. А за що воювали поляки на Волині?

Лише всенародний опір польським окупантам дозволив Волині уникнути трагічної долі Холмщини, Надсяння і Підляшшя, де українці були знищені та вигнані зі своїх етнічних земель. Завдяки активним діям воїнів УПА вдалося захистити від спалення польськими військовими загонами сотень волинських сіл, а волиняни уникли долі українців, які стали жертвами операції "Вісла".

Тому польський сенат мав би ухвалити постанову з визнанням факту окупації українських територій Польщею впродовж шести століть і попросити вибачення в українців за довготривалу політику національного, соціального та культурного гноблення та фізичного винищення українського етносу.

Мені дуже шкода, що поляки за стільки часу нічого так і не усвідомили. Українське суспільство не мовчатиме і буде давати адекватну реакцію на такі провокаційні дії польської сторони, особливо на Волині та Галичині. І вона може мати непрогнозовані наслідки для майбутнього Польщі.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні