08 грудня, 2016, 11:19

Яка ціна перинатального центру на Волині?

У перинатальний центр Волині, який запланували ще на початку 2000-х, досі недобудований. Готовність – близько 90%. При чому для нього вже закупили обладнання на майже 21 мільйон гривень.

Я підтримую добудову і завжди виступаю за будівництво інфраструктурних об`єктів, які потрібні громаді, але хочеться вірити, що вони дійсно потрібні, що під це проведені необхідні дослідження і розрахунки і гроші на їх будівництво витрачаються розумно і ефективно. Але один із компонентів роботи депутата – жорсткий контроль коштів.

А доказ неефективного використання є. Представники Рахункової палати України у червні 2015-го року зізналися у відповіді прем’єру Яценюку, що «внаслідок незабезпечення Держінвестпроектом та місцевими держадміністраціями належного управління коштами державного бюджету, спрямованими на будівництво Центрів у Волинській, Запорізькій, Львівській, Тернопільській, Черкаській та Чернівецькій областях, допущено неефективне управління коштами і їх використання на суму 257,1 млн. гривень».

Тому зараз головне завдання чітко зрозуміти, чи має управління охорони здоров`я розрахунки, наскільки потрібен такий великий центр для Волині, скільки планується там приймати пацієнтів, яка територіальна охопленість цього центру, скільки там має бути ліжко-місць, скільки лікарів там працюватиме. Звучить цифра 55 мільйонів, які мали виділити на центр у 2016 році. Але де гарантії, що ми знову не наступимо на граблі «неефективного управління коштами»?

Адже сумнівне використання коштів є і зараз. Часто ми не маємо продуманих, правильно і скрупульозно прорахованих планів по тих чи інших об`єктах, не аналізуємо потреби у об`єктах, які будуємо, витрачаємо кошти на збиткові комунальні підприємства бездумно і неефективно. Наприклад, під час поїздок Волинню я вже бачив закладені 3-поверхові школи у селах, де просто немає стільки дітей, щоб там вчитися.

Тому я звернувся до управління охорони здоров’я Волинської ОДА, щоб зрозуміти:
 Хто виступає замовником будівництва?
 Якою планується структура нового перинатального центру, зокрема скільки і яких у ньому буде структурних підрозділів та яка планова штатна чисельність лікарського і обслуговуючого персоналу?
 Який обсяг коштів потрібний на оплату праці персоналу?
 На скільки ліжкомісць він розрахований та які там будуть кабінети?
 Яка площа центру та сума видатків, необхідних на утримання?

Йдеться про десятки мільйонів гривень, які планують вкладати, тому треба чітко розуміти, як їх планують витрачати. Бо зараз складається враження, що цей центр – передвиборча агітка кількох попередніх влад і ще й цієї.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні