--> Луцькові – музей, «Світлофору» – нове життя, туристам – радість! | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
04 листопада, 2016, 22:12

Луцькові – музей, «Світлофору» – нове життя, туристам – радість!

Богдан Климчук написав блог з ідеями для розвитку туризму Луцьку. І так я дізналася, що міськрада вирішила пошукати пропозиції в лучан.

Що ж. Є у мене одна ідея уже рік, та, мабуть, треба було цілу відпустку, щоб поділитися.

Музей Луцька у відреставрованому першому міському вокзалі на вулиці Стрілецькій

Реалізація ідеї матиме потрійний ефект:

1) буде врятована архітектурна пам’ятка;
2) Луцьк отримає перший сучасний музей міста
3) Центр міста буде фактично розширений

Вулиця Стрілецька, яка поряд з Центром і водночас на окраїні міста, має нерозкритий потенціал. Тут є ряд архітектурних пам’яток і не є надто завантаженою транспортом, що робить вулицю придатною для пішохідних прогулянок. Особливого шарму вулиці додають розлогі каштани, які ростуть з двох сторін вулиці.

Більше про архітектурні пам’ятки на Стрілецькій можна почитати тут
Якщо втілити цю ідею в життя, то ми отримаємо в Луцьку третій «центр» міста, особливо зважаючи на очікуване відкриття ТРЦ «Промінь» і здачу в експлуатацію нового ЖК «Яровиця».

І останнє. Сучасне місто, яке претендує на статус «туристичного», просто зобов’язане мати свій музей. Свій – як тематично, так і фінансово. Музеї, що працюють у Луцьку фінансуються або з держбюджету, або функціонують при установах, які їх створили (інформація може бути неточною, спеціально цього питання я не вивчала). Один музей міський бюджет зможе утримувати.

Також відомо, що Луцьк має багату історію, але ніде тої історії побачити не можна, крім як у замку Любарта. Але ж місто існувало і після правління литовських князів, та новіша історія не відображена комплексно у жодному музеї.

Пропоную зібрати місцевих фахівців музейної справи і музеєвістів-початківців, яких готує СНУ ім. Лесі Українки (ось і робочі місця!), краєзнавців, дизайнерів та інших спеціалістів, які зможуть розробити концепцію сучасного міського музею, який би охоплював період від перших археологічних знахідок на території Луцька до наших днів.

І якщо говорити про місце розташування міського музею, то вважаю, що кращого приміщення як перший міський вокзал не знайти, адже сам по собі вокзал уже є символом новітньої історії Луцька. Якщо там розмістити музейну установу, то пам’ятка буде врятована.

Детально проблематику пов’язану з юридичним статусом приміщення першого вокзалу Луцька (згодом ресторан «Світлофор») висвітлила журналістка Світлана Головачук у статті «Чому не світить Світлофор?»

До речі, в одному з інтерв'ю скульптор Микола Головань розповів мені, що колись зробив ліплене панно для ресторану "Світлофор" і мріє, аби його врятували.

Великим мінусом цієї ідеї є її дорожнеча. Але якщо Луцьк планує розвиватися як туристичне місто, то варто зробити цю інвестицію і вона окупиться. Адже реанімація цілого туристичного мікрорайону дозволить підприємцям відкрити нові заклади харчування, торгівлі і розваг на Стрілецькій і прилеглих до неї вулицях.

Сподіваюся, що луцький міський голова Микола Романюк теж зверне увагу на перспективи Стрілецької.

Дякую що дочитали до кінця, що думаєте? Це реально?

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні