--> Я не тільки тричі подумав, я спочатку все перевірив! | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
04 листопада, 2016, 09:26

Я не тільки тричі подумав, я спочатку все перевірив!


Друзі, пробачте, хочеться у Вас запитати, хто хоче померти від пневмонії або захворіти на туберкульоз? Думаю, що ніхто!

Хто знає ціну людського життя на межі смерті? Думаю, що в першу чергу практичні медики та ті, хто пережив це!

Не можу зрозуміти, чого мій інформаційний посил з констатацією факту щодо готовності області до грипу та грип-пневмонії викликав стільки обурень серед наших чиновників?!?

Та враховуючи таку реакцію в суспільстві хочу Вам все пояснити.

Я, як обласний ПОЗАШТАТНИЙ пульмонолог за літо-осінь цього року відповідно до наказу УОЗ (СВОЄЮ МАШИНОЮ ТА ЗА СВОЇ ВЛАСНІ КОШТИ!) об’їхав 2700 км нашої області, всі заклади І-ІІ рівня, щоб подивитись стан речей по службі та підготувати матеріали до колегії УОЗ з покращення пульмонологічної допомоги.

20.10.16 я подав готову довідку з пропозиціями в обласне управління охорони здоров’я, але… мені було сказано, що я підготував «дисертацію»…, і що на це ніхто грошей не виділить… Не говорячи вже, що мене управління не запросило на нараду по грипу. Певно мої ідеї та плани їм просто не потрібні.

Щодо проблеми пневмонії, то тут є речі, які залежать від пацієнтів, є речі, які залежать від медиків, а є речі, які залежать від керівництва медичної галузі.

Іншими словами – лікар повинен лише якісно надавати медичну допомогу та лікувати згідно сучасних стандартів, пацієнт повинен своєчасно звертатись та слухняно виконувати всі рекомендації. А керівництво в свою чергу повинно забезпечити організацію та умови для надання якісної медичної допомоги!

Та якщо виникають проблеми на шляху вирішення цих трьох складових, то для того, щоб вирішити існуючі проблеми, їх потрібно визначити та озвучити! Все банально та просто.

Для прикладу. Після оперативної наради в січні цього року, ініційованої Ігорем Палицею з приводу ГРИПУ, та завдяки проведенню потужної СПІЛЬНОЇ організаційної роботи владою та медиками багато що було зроблено (ОСОБЛИВО ДЯКУЮ ІГОРЮ ПАЛИЦІ)!

Ми допомогли пульмонологічним хворим та врятували багато людських життів. Жодна вагітна з пневмонією не померла в цьому році, як це було в інших роках.



На слайді видно, що в січні цього року, на фоні зростання захворювання ГРІ та грипу в області, на пневмонію захворіло в абсолютних числах 1140 чоловік (17,5 % від всіх пневмоній 2015 року), а показник госпіталізації склав 65,26%, та 6,22% хворих на важку пневмонію були госпіталізовані в реанімацію (в т.ч. дорослі в 8,19%)!

Летальність склала 1,57% (в т.ч. дорослі 2,0%)!

Завдяки оперативній роботі, вже в лютому цього року, на фоні ще більшого зростання захворюваності на ГРІ та грипу та ще більшого показника захворюваності на пневмонії – 1400 чоловік (21,5% від всіх пневмоній 2015 року), ЗМЕНШИЛАСЬ СМЕРТНІСТЬ з 1,57% до 0,92%, та зменшилась кількість людей госпіталізованих в реанімацію з 6,22% до 4%!!!

І це завдяки проведенню потужної інформаційної кампанії, потужної організації медиків та забезпеченню медичних закладів необхідними ліками (в першу чергу антибіотики)!

Але… якість надання медичної допомоги залежить не лише від санітарно-освітньої роботи та сучасних знань медика. А й від профілактичних заходів, якісних ліків та матеріально-технічної бази закладу!

Та якщо у сімейного лікаря на первинці немає навіть пульсоксиметра, то скажіть мені, як він може згідно протоколу та алгоритму ведення хворого з гострою дихальною недостатністю (наказ МОЗ від 15.01.2014 №34) надавати якісну медичну допомогу!?! І про це також написано в довідці на колегію.

Друзі, ми живемо у вільній демократичній країні, яка прагне до Європи з європейськими стандартами, але іноді в мене виникають думки, що ми живемо в СРСР з «найкращою медициною у світі» та зі спотвореним форматом керування «у нас все добре, у нас все під контролем, у нас показники…»!

Проблема, яку я виніс на громадське слухання Волинян через фейсбук – це проблема не лише медичної галузі Волині, це проблема всієї медичної галузі нашої країні, і це лише вершинка айсбергу під назвою «МЕДИЧНА РЕФОРМА»!

Всім бажаю одного – бути здоровими та не хворіти!
З повагою, лікар Олег Яковенко

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні