03 листопада, 2016, 14:40

Шкільні автобуси від «рідного» виробника (Частина ІІ): Ціна не має значення, головне, що рідне…

Друга частина публікацій, підготовлених для "Волинь24", про закупівлю чиновниками автобусів для дітей розповість скільки фірм хотіли отримати «волинські гроші» та коли діти почнуть кататись на новеньких автобусах. Початок у першій публікації

Велика сума – малий інтерес

Маю погану натуру – рідко вірю у збіги обставин. Відповіді з ОДА мені стало мало і я вирішив, вперше для себе, переглянути сайт «Державні закупівлі: сервіс пошуку та відстеження» (https://ips.vdz.ua/). Знаючи про те, коли проводили торги і що саме купляли, доволі просто вдалось знайти потрібну детальну інформацію.

Отже закупівля шкільних автобусів обласним управлінням освіти, науки та молоді розміщена на веб-сайті «Державні закупівлі» під номером № 151557.


З інформації на сайті, я дізнався, що рішення про проведення конкурсних торгів було прийнято 13 червня 2016 року. Управління освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації запланувало придбати 36 автобусів. Згідно конкурсної документації це називалось «закупівлі за процедурою відкритих торгів за кодом ДК 016:2010 – (29.10.5) Автомобілі спеціальної призначеності за кодом CPV за ДК 021:2015 – (34121000-1) Міські та туристичні автобуси (шкільний автобус)». Організатор торгів задекларував розмір бюджетного призначення за кошторисом на суму 54 млн. грн. Пропозиції конкурсних торгів приймались до 26 липня 2016 року.

На ці конкурсні торги свої пропозиції подали лише два підприємства: Публічне акціонерне товариство «ЧЕРКАСЬКИЙ АВТОБУС» та Дочірнє підприємство «Автоскладальний завод №1» Публічного акціонерного товариства «Автомобільна компанія «БОГДАН МОТОРС».

Це трохи дивно, адже зважаючи на велику кількість автобусів, які мали намір придбати, та серйозну суму коштів, інтерес до цієї закупівлі міг би бути і більший. Якщо ще раз пригадати таблицю оприлюднену МОН, то навіть згідно інформації у ній мінімум 11 підприємств та підприємців могли запропонувати свої автобуси для Волині. Натомість зголосилось лише два. Це для мене ще одне підтвердження того, що цю закупівлю краще було проводити через Prozorro, бо тоді б кількість учасників могла бути більшою.

Що цікаво, черкаське підприємство, згідно інформації МОН, станом на серпень, не виграло жодного конкурсу на продаж шкільних автобусів. Можливо воно не брало участі у них, а можливо воно поступилося іншим конкурентам через високу ціну на свої автобуси. Так, згідно інформації з конкурсної документації, ПАТ «Черкаський автобус» пропонувало продати на Волинь автобуси вартістю 1,68 млн. грн.


Дізнатися чому такі дорогі автобуси у Черкасах мені не вдалося. Сайт ТОВ «Український Автобус», яке є офіційним дистриб'ютором черкаського заводу-виробника, такої інформації не містить, а відповідь на моє online-замовлення так і не прийшла. Також не до кінця зрозуміло який автобус, а саме якої модифікації та з якими технічними характеристиками, пропонували черкащани для волинських дітей. Документація х торгів не містить такого роду деталізацію.
Але не надто дешевшими виявились луцькі автобуси – всього лиш на 0,1 млн. грн.


ДП «Автоскладальний завод № 1 «ПАТ «АК «Богдан Моторс» виставив ціну за один автобус 1,58 млн. грн. На жаль, і про ці автобуси дізнатися більше інформації з сайту офіційного дистриб’ютора ВАТ «БАС МОТОР» не вдалось, ціни на них ніде не вказані. Також не містить детальної інформації про модифікацію та технічні характеристики шкільних автобусів й документація з торгів.


Отже, по факту маємо ситуацію, коли на багатомільйонні торги зголошуються лише дві фірми, одна з яких, станом на перше півріччя, так і не продала жодного автобуса для чиновників з освіти. І при тому, в обох фірм-учасників волинського конкурсу цінові пропозиції значно вищі ніж пропозиції переможців в інших областях. Мене така ситуація дещо здивувала.

В результаті: велика сума торгів – лише два учасники – перемога луцького виробника із високого ціною!

Йдемо далі. Так як система відкритих торгів по старому закону не передбачала аукціонної процедури то конкурсний комітет обрав переможцем того, хто зі старту запропонував меншу суму. Тож луцькі автовиробники перемогли, запропонувавши ціну на 100 тис. меншу ніж черкаські.

Загалом луцьке підприємство мало продати 36 автобусів за 56,880 млн. грн. Але як це можна було зробити, коли спочатку чиновники писали, що на ці потреби у них виділено лише 54 млн. грн.? Тобто, щоб купити усю необхідну партію шкільних автобусів не вистачало 3 млн. грн.

Варіант вирішення ситуації придумали чудовий: Спершу чиновники підписали договір із луцьким підприємством на 56 млн. грн. А потім, в той же день (!!!) коли уклали договір, 25.08.2016 р., уклали додаткову угоду в якій зменшили кількість автобусів до 34 одиниць, а відповідно, зменшили й суму закупівлі – 53,720 млн. грн. У такий спосіб чиновники вклалися у суму виділену на закупівлю.


Перший платіж по цьому договору від управління освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації пішов на підприємство 13 вересня 2016 року. Це була попередня оплата за шкiльнi автобуси по договору №3 вiд 25.08.16. Сума платежу становила 16,116 млн. грн., що становить 1/3 від суми договору.


Всі автобуси, згідно з додатком 3 до договору, повинні бути поставлені підприємством у листопаді-грудні 2016 року. Отже виходить, що до кінця першого півріччя навчального року 2016/17 діти на цих автобусах так і не їздитимуть, бо їх досі нема? Непрямим підтвердженням цього припущення є те, що ОДА так і не дала відповіді на одне із питань мого запиту про те, які саме школи отримали нові автобуси в користування.

Тоді у мене виникає чергове запитання – навіщо було поспішати із проведенням закупівель по старому закону, якщо осінню ці автобуси все рівно не будуть експлуатуватися? Можливо варто було ставити однією з вимог конкурсу більш ранні строки поставки цих автобусів?
Інакше закрадається думка, що поспіх із освоєнням великої суми бюджетних коштів по старій процедурі був спричинений бажанням провести торги у більш ручному режимі, ніж це відбувається на платформі Prozorro. Але це поки що всього лиш припущення.

Резюме ІІ частини

Участь у конкурсі на понад 50 млн. грн. , що був одним з найбільших серед конкурсів на закупівлю шкільних автобусів в Україні, взяли лише дві фірми. Цінові пропозиції обох учасників торгів суттєво різнилися (були більшими) від пропозицій, які перемогли у інших областях.

Попри поспіх у проведенні конкурсу, шкільні автобуси мають бути передані школам лише наприкінці 2016 року.

Далі буде…

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це корупція?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні