20 жовтня, 2016, 21:50

Благодійні внески «заговорили»

Вважаю, що питання благодійних внесків у Луцькій міській клінічній лікарні «заговорили» під час засідання сьогоднішньої депутатської комісії.

Нагадаю, нещодавно я виступив зі зверненням щодо зменшення фінансового тягаря для хворих лучан. Відповідний лист я спрямував на розгляд постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури.

Саме ця комісія і розглядала сьогодні моє звернення.

Але, на жаль, змушений констатувати, що на комісії не надто перейнялися озвученим питанням.

Емоційний виступ головного лікаря Луцької міської клінічної лікарні Лариси Духневич, безумовно, був доволі переконливий з точки зору акторської майстерності. Втім, ані вона, ані представники міської влади, ні депутати так і не дали відповіді на наступні запитання:

- чому немає розрахунків собівартості обстежень по Луцькій міській лікарні?

- чому за кошти, які лучани сплачують як «благодійні внески» при отриманні ними медичних послуг, купується автомобіль для користування посадовця управління охорони здоров’я міста Луцька?

- чому відсутні повні звіти «Муніципальної лікарняної каси», які відображають реальний стан речей щодо використання та розподілу коштів між медичними закладами міста і витрати на свою господарську діяльність?

- куди спрямовується прибуток від діяльності ТзОВ «Муніципальна аптека», яка створена у державному закладі - Луцькій міській лікарні- посадовцями Луцької міської ради, зокрема тим же Федором Кошелем та головним лікарем цієї лікарні?

Тільки отримавши відповідь на ці запитання, ми зможемо вжити заходів щодо зменшення фінансового тягаря для лучан. І саме це і є суттю мого звернення до депутатської комісії.

Між тим, Лариса Духневич під час виступу на комісії підтвердила, що у тільки 2014 році за благодійні внески хворих лучан, які надходили у «Муніципальну касу в Луцькій міській лікарні, закупили квітів на суму понад 10 тисяч гривень на «Свято квітів» та інші заходи.

Голова комісії Алла Надточій повідомила, що вона ознайомлена із діяльністю лікарні і звітами «Муніципальної каси» і не бачить потреби створенні комісії для розслідувань. Дивно чути таку аргументацію, адже підсумкові цифри у формі узагальнених звітів жодним чином не проливають світло на принцип формування «благодійного» тарифу на кожну конкретну послугу.

Одним словом, усе обговорення звелося до того, що мовляв, Луцька міська клінічна лікарня – це зразковий медичний заклад. Та ж ніхто в цьому і не сумнівається!

Але на комісії заслухали лише одну сторону питання. І водночас забули про пацієнтів, які щодня оплачують цю зразковість. На комісії цих людей не було, хоча саме вони найбільше потерпають від такої невизначеності. Ми розуміємо кризове становище нашої медицини і громадяни платять, але ніхто їм не пояснює, за що і куди.

Ми можемо пишатися умовами, які є в лікарні, обладнанням, професійністю лікарів. Проте давайте не забувати і про інтереси пацієнтів. Сьогодні люди поставлені на межу виживання. Тому саме депутати мали б стати на захист їх інтересів і вивчити питання із «благодійним» ціноутворенням.

На жаль, відповіді на поставлені запитання ми так і не отримали. Хто проти зменшення фінансового тягаря для хворих лучан, висновки робіть самі.

P.S.

Є ще одна причина того, чому я добиваюся з’ясування питань, викладених у моєму зверненні до депутатської комісії. На сьогодні благодійний фонд «Рідна Волинь», який я очолюю, розробляє програму, яка передбачає часткову або повну компенсацію витрат на обстеження пацієнтів у лікарні. Але непрозорість формування тарифу, на моє глибоке переконання, унеможливлює її запровадження.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Саме так і було. Що кинулось в око-нефаховість голови комісії Надточій, емоційність Духневич, залізна витримка Глазунова. Важко ці схеми поламати, але можливо. Удачі
Відповісти
Глазунов - популіст, чи аферист, але точно меле те в чому не розуміється.
Відповісти
то поясніть йому і громаді. Чому депутати ховають голову в пісок! Це ж проста арифметика для головного лікаря визначити вартість аналізів, обстежень скажімо мрт, узі,кт. У чоьу проблема. Що не те каже Глазунов!
Відповісти
Глазунов все правильно сказав. Що,для когось секрет, що Муніципальна аптека в нашій лікарні це бізнес Лариси Духневич та Кошеля. Просте і зрозуміле питання-як ця аптека допомагає нашій лікарні? І чому на нього немає відповіді нашому колективу теж зрозуміло. Але колись це закінчиться
Відповісти
Це все бла бла бла. Нехай Глазунов розкаже звідки в нього Порше а потім дасть звіт по структурі яку він очолює. Глазунов пройдисвіт яких світ не бачив. Духневич і Кошеля не знаю, якщо винні то сядуть.
Відповісти
МЛК може найняти аудиторів, нехай зроблять розрахунки і встановлять тарифи. Хіба що це Кошелю і лікарні не вигідно. І припиніть Л.П. вішати ярлики на незручного вам Глазунова. Це ж видно як в божий день.
Відповісти
Питання "благодійності" вже набридло. Якщо я приходжу в лікарську установу і чую про так званий благодійний внесок, я маю право сплатити його в розмірі, який я, т.зв. "благодійник", визначив САМ! В іншому випадку, коли йдеться про чітко визначену грошову суму за виконання лікарською установою послугу,- має місце платна послуга, із застосуванням щодо цього наслідків оприбуткування, звітності та оподаткування зі всіма витікаючими з Податкового кодексу України наслідками ))) Проте, спокуса є дуже великою з огляду на суми грошових коштів, які вільно "ходять" у лікарських установах. Таким чином, чого називати популістом особу, яка хоче отримати ОФІЦІЙНУ інформацію щодо предмету діяльності так званих "КАС", ПРИВЕРТАЄ увагу громадськості щодо цієї проблеми, а також намагається внести зміни, які в першу чергу підуть на користь ПАЦІЕНТОВІ ??!!
Відповісти
Глазунов очоює дві серйозні фінансові структури. І якщо він збирається фінансувати обстеження хворих лучан, то на свй порш думаю заробив. А в тім яка різниця. Роби і ти добрі справи для людей і в тебе буде порш
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні