Новини

8 Березня – не єдиний день, коли жінкам треба дарувати квіти, - волинський історик

Представниця Інституту національної пам’яті Леся Бондарук вважає, що 8 Березня – Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, а не радянський Міжнародний жіночий день, у який чоловіки розщедрюються на квіти та увагу.

Про це вона розповіла у коментарі «Волинь24».

«Я не визнаю радянської традиції святкування 8 Березня, бо вона не демонструє повагу до жінок. Так виходить, що тільки у цей день чоловіки виявляють повагу, згадують, що жінкам потрібно дарувати увагу, подарунки, квіти. Я б хотіла, аби це було щиро, без календарного позначення. Потрібно, щоб і навпаки жінки до чоловіків уважно ставилися», - зауважила Леся Бондарук.

За її словами, цей день потрібно відзначати, однак під іншим кутом.
«У нас є багато правових проблем, зокрема, у ставленні роботодавців до жінок, наші жінки менше заробляють за одну й ту ж роботу, до жінок ставляться з пересторогою, мовляв, вони можуть піти в декрет тощо», - наголосила історик.

Леся Бондарук зазначила, що Інститут національної пам’яті пропонує не робити 8 Березня вихідним, адже в Україні святкують низку міжнародних днів без вихідного, як от 1 червня – Міжнародний день захисту прав дітей, 15 вересня – Міжнародний день демократії, 15 травня – Міжнародний день сім’ї, тому виходить, що якомусь святу надають перевагу.

«Ми таким чином поділяємо когось на перше місце, когось – на друге. Це дискримінація. Міжнародний день боротьби за права жінок має право бути в українському календарі, але без статусу вихідного дня», - сказала Бондарук.

І додала, що не святкує 8 Березня, а збирається з друзями, аби обговорити проблеми рівності жінок і чоловіків у світі та знайти шляхи вирішення.